Завантаження ...

Іспит на міцність: чи стали сум’яни частіше розлучатися під час війни?

Іспит на міцність: чи стали сум’яни частіше розлучатися під час війни? фото

Розлучення вже давно перестало бути чимось винятковим. Суспільство змінилося і люди почали вільніше вступати в стосунки, закінчувати їх, будувати нові. Як вплинула на настрої сум’ян війна? Невизначеність, постійний стрес, вимушена розлука вже майже півтора року виснажують стосунки сімейних пар. Хто опинився за крок від розлучення?

Статистика: мовою цифр про розлучення

У місті Суми в довоєнний рік, з 1 лютого 2021 року по 28 лютого 2022 року спеціалісти відділу державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції зареєстрували 292 актових записи про розірвання шлюбів. А вже з 1 березня 2022 року по 31 березня 2023 року вдвічі менше – 131.

Таку радісну статистику не підтримують психологи і адвокати. Адже ця цифра не враховує кількість розірвань шлюбів на підставі рішення суду (обов’язкове, якщо пара виховує неповнолітню дитину). Такі справи можуть розглядатися роками. Також досить часто пари розривають стосунки на відстані та не подають документи на офіційне розлучення.

 

«У професійних колах ми всі говоримо про те, що зараз значно збільшилася кількість розлучень. Обговорюємо це з колегами психологами, психотерапевтами і з адвокатами. Разом з тим, я як психолог бачу, що також і створюється багато нових стосунків, нових пар. Адвокати бачать лише статистику по розлученням, а я бачу, що всі ті стосунки, які зараз руйнуються, натомість створюються нові хоча б в одного з партнерів», - говорить Анна Яковенко, сімейний психолог, судовий експерт.

Війна, як каталізатор розлучення: групи ризику серед сімейних пар

«Дійсно, можна виокремити ті пари, у яких вже були якісь розбіжності у стосунках. Люди вже намагалися вийти з них, а війна зараз стала каталізатором.

Ті пари, у яких жінки виїхали разом з дітьми за кордон. Не відомо, чи повернуться вони та коли.

Ті пари, де жінка залишилася сама з дітьми, а чоловік зараз у ЗСУ. Ці пари зараз найбільше розлучаються.

 

Так, війна стала рушійною силою і для імпульсивних рішень щодо розлучення. Але, коли минуло півтора роки, то ми говоримо вже не про імпульсивні рішення, а про те, що люди виснажені. Через те й приймають такі рішення. Адже є невизначеність, що далі?

 

Я рекомендую звертатися до безкоштовних ліній допомоги, професійних психологів, приватних, державних. Зараз дуже багато служб, які працюють з військовими, жінками військових. Я б радила не йти на такий крок, як розлучення, перш ніж пройти хоча б мінімальну психотерапію, розібратися у тому, що не влаштовує, чого очікує людина після розлучення. Не факт, що стане легше. Якщо навіть врешті-решт буде прийняте рішення про розлучення, то це вже буде виважене рішення. Людина буде далі жити зі спокійною совістю, бо знатиме, що зробила все можливе для порятунку стосунків», - зазначає Анна Яковенко.

Нове кохання під час війни: чи виживуть пари у мирний час?

У Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції відмічают приємним факт, що в рік повномасштабного вторгнення українці збільшенням кількості одружень та зменшенням розлучень продемонстрували віру в цінність родинного тепла та щасливе майбутнє на рідній землі.

Так, у місті Суми фахівці юстиції у період з 1 лютого 2021 по 28 лютого 2022 зареєстрували 1341 шлюб. А вже з 1 березня 2022 по 31 березня 2023 цей показник сягнув 1541.

Психолог Анна Яковенко говорить: «Будь-які процеси, хоч перемога, хоч війна – можуть підштовхнути людей до закоханостей, імпульсивного шлюбу. Наперед важко спрогнозувати, що буде з таким шлюбом. Наприклад, якщо це люди які разом були в окопах, на території ведення бойових дій, мають спільну військову історію, під час мирного життя не уживаються. Багато жінок, що втратили чоловіків, ідуть у ЗСУ, навчаються на снайперів, інші військові спеціальності, щоб втамувати біль. Такі нові стосунки, що з’являються серед вдів, які шукають заміну втраченого чоловіка, також важко спрогнозувати. Ми можемо лише спиратися на досвід ізраїльських, американських колег, які переживали вже багато воєн. Там, дійсно, статистика невтішна. Говорить про те, що багато з цих стосунків після настання миру не виживає.

 

Проте в нашій ситуації я бачу багато пар, які давно були в стосунках, і саме під час війни, розуміючи, що можуть втратити один одного, хочуть закріпити ці стосунки. Мати хоч якусь стабільність. Ці шлюби потім можуть тривати довго.

 

Сама тема шлюбу змінюється зараз. Не лише через війну. Змінюється суспільство. Ставлення людей до створення сім’ї стає простішим. Люди не бояться створювати стосунки, розривати їх і створювати нові. Або залишатися самі, якщо це їх свідомий вибір. Всі ці процеси – природні. Не варто їх лякатися. Варто йти у той досвід, який ви проживаєте у вашій ситуації. Бути відкритим до всього нового з опорою на себе. Головне, щоб людина не створювала собі опори ілюзорної. За ілюзорним партнером, ілюзорними стосунками. Психотерапія навчає людину бути в контакті з собою, щоб точка опори була в собі, а не в комусь зовнішньому».

Матеріал підготувала Анна Майстренко, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: