До Сум приїхали відомі столичні правозахисники (+відео)

Дев’ять місяців тому сотні тисяч людей вийшли на Євромайдан, аби захистити своє право на мирний протест.

Дев’ять місяців тому сотні тисяч людей вийшли на Євромайдан, аби захистити своє право на мирний протест.

Дев’ять місяців тому сотні тисяч людей вийшли на Євромайдан, аби захистити своє право на мирний протест

Але чи стало краще зі свободою зібрань в постмайданівській Україні? Для обговорення цього питання до Сум завітали відомі столичні правозахисники – на їхню думку, змінилися обличчя при владі, але не система.

Мирні протести, такі, як студентська «революція на траві», є локомотивом сучасної української історії – каже екс-координатор акції «Україна без Кучми», наш земляк Володимир Чемерис. Нині мітинги не забороняють, але влада продовжує вважати людей з іншою точкою зору ворогами. Між тим причин для невдоволення дедалі більше – зростають тарифи, запроваджено військовий податок, натомість олігархи й далі збагачуються – тож «закручувати гайки» досить небезпечно.

Ухвалення закону, що дозволяє затримувати людину на місяць без рішення суду, відновлення військової прокуратури, розгін мітингу проти військового параду на День Незалежності – на думку експертів, тенденція досить загрозлива.

Сумчани вважають, що в Україні є свобода мирних зібрань, от тільки їх ефективність викликає сумніви.

Національна безпека чи права людини – Україна не перша держава, якій доводиться вирішувати цю дилему. Але нехтуючи демократією з патріотичних міркувань, ми уподібнюємося до Росії й інших авторитарних країн – тому важливо, щоб убивця Дракона не перетворився на нього сам.




За матеріалами СОДТРК

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: