Завантаження ...

Задекларувати доходи можна до 4 травня включно

Завершується кампанія декларування доходів громадян. Залишилися лічені дні до її кінця. Багато сумчан залишили подачу декларації саме на останні дні квітня. І тому потребують роз’яснення податкового законодавства.

Завершується кампанія декларування доходів громадян. Залишилися лічені дні до її кінця. Багато сумчан залишили подачу декларації саме на останні дні квітня. І тому потребують роз’яснення податкового законодавства. Відбулася остання телефонна «гаряча» лінія з питань декларування, на якій відповідала на запитання платників податків виконуюча обов’язки заступника начальника Державної податкової інспекції в м. Суми Тетяна Ольхова.  Телефонують, навіть, ті особи, що отримали доходи вже в 2011 році.

Добрий день! Я ще не встиг подати декларацію про доходи за минулий рік. Чи будуть фахівці приймати декларацію після 1 травня?

Хочу звернути вашу увагу, що Податковим кодексом України, строк подання річної податкової декларації фізичними особами – платниками податку на доходи фізичних осіб установлено до 1 травня року, що настає за звітним. Оскільки останній день подання річної декларації (30 квітня) припадає на вихідний день, тому останнім днем подання декларації у 2011 році буде 4 травня. Зауважу, що працівники Державної податкової інспекції в м. Суми працюватимуть і в вихідні дні: 30 квітня та 2 травня. 

Чи оподатковується дохід у вигляді подарунка, отриманий платником податку від фізичної особи — резидента, що не є членом сім'ї першого ступеня споріднення, та за якою ставкою в цьому році?

Кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами для оподаткування спадщини. Вартість будь-якого подарунка, що отримує обдарований, який не є членами сім'ї дарувальника першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5 %. Ураховуючи вищевикладене, фізичні особи-резиденти, які отримують подарунок від фізичної особи-резидента, але не відносяться до членів сім'ї першого ступеня споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % від вартості будь-якого подарунка та за підсумками року повинні подати до ДПІ в м. Суми декларацію про доходи.

Де можна отримати усну консультацію з питань заповнення декларації про доходи в податковому органі?
У ДПІ в м. Суми функціонує відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян. Саме працівники цього відділу за своїми функціональними обов’язками приймають платників податків, надають їм консультації, проводять семінари з питань оподаткування, підтримують у належному стані інформаційні стенди.

Також діє інформаційно-довідкова телефонна служба з питань оподаткування. До цієї служби можна звернутися, зателефонувавши за номером 1507. Також можна зателефонувати за номером 0-800-501-007 до інформаційно-довідкового департаменту ДПС України.

Який порядок оподаткування податком на доходи доходу, отриманого фізичною особою — резидентом від продажу юридичній особі інвестиційного активу згідно з нормами ПКУ?


Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що визначається із суми витрат на придбання такого активу. Платник податку, який проводить операції з інвестиційними активами, має право скористатися послугами професійного торговця цінними паперами, включаючи банк та укласти договір з таким торговцем про виконання ним функцій податкового агента. Податковий агент — професійний торговець цінними паперами, включаючи банк, з метою визначення об'єкта оподаткування під час виплати платнику податку доходу за придбані у нього інвестиційні активи враховує документально підтверджені витрати такого платника на придбання цих активів. 

Запровадження обов'язку податкового агента для професійного торговця цінними паперами, включаючи банк, не звільняє платника податку від обов'язку декларування результатів усіх операцій з купівлі та продажу інвестиційних активів, здійснених протягом звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами. Не підлягає оподаткуванню і не включається до оподаткованого доходу дохід отриманий платником податку від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує в 2011 році 1320 гривень. 

Ураховуючи вищевикладене, фізична особа, яка здійснює протягом звітного року продаж інвестиційного активу юридичній особі та отримує інвестиційний прибуток, повинна надати податкову декларацію у встановленому порядку та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 15 %.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: