Завантаження ...

У Сумах призупинили будівництво у військовому містечку (+відео)

У військовому містечку в Сумах замість складських приміщень планують будувати житло. Частину з майбутніх квартир пропонували для учасників збройного конфлікту на Сході.



У військовому містечку в Сумах замість складських приміщень планують будувати житло. Частину з майбутніх квартир пропонували для учасників збройного конфлікту на Сході. Втім нині там за планом двоповерхові котеджі.

2 приміщення за парканом у військовому містечку на Г. Кондратьева 165/57 та 165/59 орендували у 2015 році. У 2016 – купили. За планом тут має з`явитися дві 2-поверхові будівлі по 28 квартир у кожній. Загальна площа 2 приміщень майже 2, 4 тисяч квадратних метрів.

За два об’єкти бюджет узяв 994 тис. грн. Тобто продав комунальне майно за менш, аніж 400 грн. за кв м. У 2015-му році гектар ділянки рішенням міської ради підприємству передали у постійне користування.

Який вигляд матиме нове житло – ескізи на своєму сайті розмістила«Сумська девелоперська компанія». Там є детальний план двох приміщень – 1,2,3-кімнатні квартири. Розповісти, скільки коштує це житло нам не схотіли. Ціни на сумському ринку нерухомості називає ріелтор.

“Ціна залежить від забудовника і від поверхів. Нижчі поверхи дорожче від верхніх поверхів. А якщо квартири маленькі, то вони дорожчі за метр квадратний. А великі за метр дешевше. У середньому 9-10 тисяч, а з виглядом на річку 11 тисяч за метр квадратний. Ті ж забудовники будують ще в кількох місцях. У них ціна 10 тисяч за метр. Це саме у військовому містечку”, – говорить ріелтор Вячеслав Холоша.

“Заява була надана підприємством відповідно до законодавства. Тому ми передали це приміщення в оренду без конкурсу. Ціна нас влаштовувала. Потім вони купили ці складські приміщення. Заяви були про те, що якийся відсоток був переданий учасникам бойових дій”, – говорить заступник Сумського міського голови Володимир Войтенко.

“Передача об’єктів комунальної власності передбачається лише за конкурсом. Лише бюджетні установи або релігійні організації, або прирівняні до них мають право отримати об’єкти оренди без конкурсу. Претендентів може бути не один, а більше, оскільки має бути розміщено оголошення. Якщо оголошення розміщено – то всі мають право написати заяви. Проводиться конкурс і визначається переможець”, – говорить Жанна Світлична, член національної асоціації адвокатів України.

22 травня цього року управління Державного архбудконтролю міста видало Декларацію про початок робіт. Наразі будівництво призупинили – за документами.

“Для цієї категорії будівель на сьогодні потрібно отримувати дозвіл, а не декларацію. На цій території , згідно генерального плану і містобудівної документації, не передбачене розміщення житлового будівництва. А на тому місці було приміщення транспортних структур. Тому воно так і залишилося для транспорту. Тому ми призупинили будівництво приписом. Зобов`язали їх привести у відповідність вимог містобудівної документації. На сьогодні управління архітектури збирає інформацію відповідну, готує пакет документів, щоб інститут провів зміни, як 5 років тому з нинішнім генпланом”, – повідомив Анатолій Довбня, начальник управління державного архітектурно-будівельного контролю Сумської міськради.

Додам Держархбудконтроль міста виніс також постанову про накладання штрафів на загальну суму майже 275 тисяч на проектну організацію, головного інженера, замовника та директора замовника.

Директор ТОВ «Інеко»Валерій Жуков говорити з нами відмовився. Спочатку обіцяв, потім казав, що не в місті. Пізніше – послався на зайнятість. Додам, що за інформацією Державного реєстру юридичних осіб, разом із Валерієм Жуковим у засновниках значиться Ткаченко Віталій Вікторович. Ці два чоловіки також записані як засновники «Сумської девелоперської компанії», на сайті якої продають майбутні котеджі у тому краї. Загалом на Герасима Кондратьєва, 165 – це адреса колишнього військового містечка, за інформацією сайту Сумської міської ради, на оренду чекають, станом на 9 жовтня поточного року, ще сім приміщень сумарною площею у понад тисячу триста квадратних метрів.

До комунальної власності Сум тамтешня територія увійшла у січні 2011 року: це були 9 житлових будинків на 22 тисячі квадратних метрів і більш як 6,5 тисяч квадратних метрів нежитлових приміщень.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: