Завантаження ...

У Сумах фіксують ріст онкологічної захворюванності населення

У відділі охорони здоровя повідомляють, що у Сумах зростає онкологічна захворюваність населення. Торік захворіло 1308 осіб, що на 4,3% більше показників минулого року.



У відділі охорони здоровя повідомляють, що у Сумах, так само як в області та Україні загалом, зростає онкологічна захворюваність населення. Торік захворіло 1308 осіб (488,7 на 100 тис. населення), що на 4,3% більше показників минулого року.

Найбільше онкохворих виявлено в І – ІІ стадіях онкопроцесу – 61,7%. На жаль, 11,3% звернулись до лікарів із ІV стадією.

Найбільше занедбаних випадків злоякісних новоутворень виявлено у хворих на рак прямої кишки, шлунку, ротової порожнини, стравоходу, передміхурової залози. Третина онкохворих виявлена при профоглядах.

Медиків турбує щорічне зменшення кількості жінок, які відвідали оглядові кабінети (59% у 2017 році). Як результат – почастішали звернення жінок за медичною допомогою в ургентному порядку.

Всесвітні дні боротьби з раком у 2016-2018 роках присвячуються можливостям суспільства і окремо кожної людини попереджати злоякісні новоутворення. Девіз трирічної кампанії 2016-2018 років «Ми можемо. Я можу».

Медики нагадують, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти за допомогою таких норм здорової поведінки, як:


o обмеження доступу до паління, боротьба з цим явищем;
o фізична активність;
o збалансована, здорова їжа;
o вакцинація проти вірусів, що викликають рак шийки матки;
o уникання тривалого перебування на сонці і в соляріях.

Необхідно раз на рік проходити медичний огляд, онкоогляд, флюорографічне обстеження легень, здавати загальний аналіз крові і довідуватись про те, як організм виробляє червоні кров’яні тільця, який стан імунної системи, чи не зреагувала вона на якусь непомітну недугу.

За потреби слід звернутись до вузькопрофільних спеціалістів – сімейного лікаря чи дільничного терапевта.

Сумчанам нагадують, що на ранній стадії онкозахворювання лікують досить успішно. Головне – не занедбати хворобу і не втратити віру в одужання.

Довідково: 4 лютого - Всесвітній день боротьби з раком.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: