Завантаження ...

Державна екологічна інспекція закликає припинити збір та торгівлю першоцівітами

З метою захисту, відтворення видів рослин, занесених до Червоної книги, щороку навесні організовують та проводять операцію «Першоцвіт».



Відповідно до вимог Законів України Державна екологічна інспекція України та її територіальні органи з метою припинення збору, перевезення і торгівлі першоцвітами та з метою захисту, відтворення видів рослин, занесених до Червоної книги, щороку навесні організовують та проводять операцію «Першоцвіт».

До здійснення цієї операції державного нагляду у можливих місцях збору та продажу квітів, а також на залізничних вокзалах активно долучаються громадські інспектори з охорони довкілля, залучаються працівники Національної поліції, обласного управління лісового та мисливського господарства, представники громадських організацій та ЗМІ.

При виявленні порушень природоохоронного законодавства складатимуться протоколи про адміністративні правопорушення з наступною їх передачею на розгляд відповідним судовим органам.

Правопорушники можуть отримати штраф від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення або штраф від 1700 до 3655 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу відповідно до міжнародних договорів України.

Крім того, згідно зі статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення на громадян накладають штрафи на від 340 до 510 грн. з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від 510 до 850 грн. з конфіскацією незаконно добутого.

Довідково: за результатами операції «Першоцвіт-2017» територіальними органами Держекоінспекції з метою охорони рослин занесених до Червоної книги України та інших природоохоронних списків, заборони торгівлі ними на ринках та поза їх межами проведено 525 перевірок, під час яких виявлено 229 порушень вимог природоохоронного законодавства. Складено 245 протоколів про адміністративне правопорушення, 202 матеріали направленні на розгляд до судових органів для прийняття ними відповідних рішень.

До адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 35 осіб на загальну суму 1,581 тис. грн.. Загальна сума розрахованих збитків завданих державі становить 126,534 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: