Завантаження ...

На Сумщині продовжується активна боротьба із нелегальною працею

У напрямку легалізації праці із метою захисту прав працівників та уникнення порушень законодавства з боку роботодавців на Сумщині здійснюється активна інформаційно-роз’яснювальна кампанія.



У напрямку легалізації праці із метою захисту прав працівників та уникнення порушень законодавства з боку роботодавців на Сумщині здійснюється активна інформаційно-роз’яснювальна кампанія. Фахівці Управління Держпраці у Сумській області протягом січня-жовтня 2018 року провели понад 1 000 семінарів-нарад, круглих столів із представниками бізнесу, надали 624 письмових та усних роз’яснень трудового законодавства за зверненнями суб’єктів господарювання, що надійшли до Управління. Робота інспекторів праці не пройшла марно, адже лише протягом жовтня поточного року на підприємствах Сумщини офіційно працевлаштовано понад 3 000 працівників.

Утім серед суб’єктів господарювання Сумської області лишилися ті, що ставляться до використання найманої праці безвідповідально, намагаючись її приховати. Протягом звітного періоду фахівцями Управління Держпраці у Сумській області здійснено 274 інспекційних відвідування підприємств у частині оформлення трудових відносин. У ході контрольних заходів порушення законодавства встановлені в 107 суб’єктів господарювання стосовно 652 працівників, з якими роботодавці не підписали трудовий договір. Також до виконання робіт без повідомлення Державної фіскальної служби перевіреними підприємствами було допущено 117 осіб.

Слід звернути увагу на те, що згідно зі статтею 265 Кодексу законів про працю України за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення з ним трудових відносин роботодавцям-порушникам доведеться сплатити штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. Наразі мова йде про суму в 111 690 грн. за кожного неоформленого працівника

Із огляду на вище викладене роботодавцям необхідно знати, що до ознак трудових відносин належать:

  • виконання працівником службових обов’язків за посадою, яка передбачена штатним розписом в організаційній структурі підприємства,
  • виконання роботи виключно на користь роботодавця і під його контролем,
  • необхідність дотримання працівником внутрішнього трудового розпорядку, тривалості робочого часу, графіка роботи, встановлених роботодавцем,
  • робота на постійному робочому місці, визначеному роботодавцем, для виконання якої забезпечуються необхідні інструменти та матеріали,
  • регулярна з певною періодичністю виплата заробітної плати.

У таких випадка в обов’язковому порядку між роботодавцем та працівником має бути укладений трудовий договір.

Також Управління Держпраці звертає увагу суб’єктів господарювання, які використовують найману працю, на те, що повністю задекларованою вона є у разі, коли: роботодавець уклав з працівником трудовий договір, офіційно повідомив органи ДФС про працевлаштування працівника, виплачує заробітну плату працівнику офіційно у повному розмірі, сплачує за свого працівника єдиний соціальний внесок.

Лише у разі виконання зазначених умов можна говорити про дотримання підприємством порядку оформлення трудових відносин з працівником у рамках діючого законодавства.

Управління Держпраці у Сумській області закликає суб’єктів господарювання до офіційного оформлення правовідносин із своїми працівниками. На ряду з цим звертаємо увагу громадян на те, що лише легальна праця гарантує Вам соціальний захист з боку держави. А саме, це право на гідні безпечні умови праці, на щорічну оплачувану відпустку, страхування на випадок тимчасової втрати працездатності, регулярна виплата заробітної плати не нижче мінімального рівня.

Автор: Упр. Держпраці у Сумській обл.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: