Завантаження ...

На Сумщині вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

На Сумщині вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС фото

Представники влади та громадськості зібралися на мітинг у сквері Чорнобильців, щоб подякувати тим, хто 35 років тому врятував світ від смертельного атому

 

«У ніч із 25 на 26 квітня 1986 року сталася величезна масштабна трагедія, фактично екологічна катастрофа, яка зачепила життя мільйонів українців, – зазначила заступник голови облдержадміністрації Вікторія Медвідь.  –  У день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС Указом Президента України 14 грудня встановлений День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. І сьогодні ми низько вклоняємося вам, тим, хто жертвуючи своїм життям та здоров’ям, робив все можливе, щоб побороти невидимого ворога – радіацію».

 

За словами Вікторії Медвідь, завдяки мужності, самовіддачі та відповідальності ліквідаторів збережено життя і здоров’я цілого покоління тих, кому зараз 30+.

«Ціною власного благополуччя ви подарували нам можливість жити, працювати, народжувати дітей. І не лише нам, а й всій Європі, – наголосила заступник голови облдержадміністрації. – Низький уклін вам від жителів Сумщини і вічна пам'ять тим, кого вже немає з нами. У цей день я хочу побажати ліквідаторам перш за все здоров’я, добробуту й миру в родинах. Нехай радіаційне і будь-яке інше лихо завжди минає Сумщину й Україну».

Довідково. На Сумщині сьогодні проживає 6032 учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, із них 1526 – особи з інвалідністю.

Для виконання програм соціального захисту громадян у 2021 році з державного бюджету для Сумської області виділено 28,5 млн гривень.

З обласного бюджету на пільгове медичне обслуговування постраждалих громадян у 2021 році витрачено 3 млн гривень, на 2021 рік передбачено 3,2 млн грн.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: