Жителям Сумщини підвищать пенсії

Під час апаратної наради Сумської державної адміністрації посадовці повідомили, кому в цьому році підвищать виплати. 

Під час апаратної наради Сумської державної адміністрації посадовці повідомили, кому в цьому році підвищать виплати. 

Тетяна Зленко, начальниця головного управління Пенсійного Фонду України в Сумській області, повідомила, що внаслідок перерахунків пенсій, деякі верстви населення будуть отримувати більші виплати. Так, учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, ті, хто втратив годувальника з їх числа, жінки, що народилися у 1962 році та до цього часу не отримували пенсії – усі вони будуть отримувати перераховану пенсію. 

 

“Пенсія збільшилася у 557 осіб в середньому на 2600,06 грн, додаткові видатки – 1 млн 448 тис. грн. Також підвищення отримали, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та які до січня отримували пенсію за загальним законодавством або як військовослужбовці і їх пенсія була меншою за новим порядком. Середній розмір підвищення склав 4070,13 грн, додаткові видатки – 333,8 тис. грн”, – прокоментувала Тетяна Зленко.

 

Крім того, у березні прогнозують зростання пенсії у 230 тисяч пенсіонерів. Це пов’язано з плановою індексацією “одержувачам пенсій за загальним законодавством, військовослужбовцям строкової служби та чорнобильцям шляхом осучаснення заробітної плати”. У квітні перерахують виплати пенсіонерам, які продовжували працювати після призначення або перерахунку виплат протягом двох років. Дорахують страховий стаж та заробіток. 

У липні мінімальні пенсії зростуть з 1934 гривень до 2027 гривень, збільшаться й пенсійні надбавки. Це пов’язано зі зростання прожиткового мінімуму і, як прогнозують, підвищення зачепить понад 150 тисяч пенсіонерів. 

У жовтні запровадять доплати до 300 гривень пенсіонерам віком від 70 до 75 років. Також тим, кому вже виповнилося 70, встановлять нову мінімальну пенсійну виплату – три тисячі гривень за умови наявності тридцятирічного страхового стажу у жінок та тридцятип’ятирічного – у чоловіків. У тих, хто має менший стаж, але вже досяг віку 80 років, виплати складатимуть мінімум 2600 гривень, для людей віком від 70 до 79 – мінімум 2500 гривень. 

У тому ж місяці мінімальну заробітну плату збираються підвищити до 6700 гривень, тому мінімальна пенсія для людей віком від 65 років становитиме 2680 гривень замість 2600 гривень. 

У грудні виплати зростуть з 2027 гривень до 2093 у зв’язку з черговим підвищенням прожиткового мінімуму. Також для пенсіонерів, які не працюють, мають тридцятирічний або тридцятип’ятирічний (для жінок і чоловіків відповідно) стаж і яким не виповнилося 70 років, мінімальну виплату підвищать до 2500 гривень. За умови наявності меншого стажу пенсія складатиме від 2093 до 2500 гривень. За цим критерієм виплати зростуть більш ніж у 200 тисяч пенсіонерів. 

 

Очільниця головного управління Пенсійного Фонду також додала: “До того ж, за повідомленням Міністерства соціальної політики України, планується індексація пенсій для категорій пенсіонерів з числа державних службовців, науковців, журналістів. Також наразі проводиться індексація пенсій для одержувачів загальних пенсій, військових з числа тих, які проходили строкову службу, та чорнобильців. Наразі на обліку в області перебуває 830 – держслужбовців; 7 – науковців; 9 – журналістів”.

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: