Мер м.Суми Геннадій Мінаєв відзвітував перед відпусткою.

Про міський бюджет, результативне та "спекотне" літо, День міста і обов’язкове тепло взимку говорив міський голова м.Суми Геннадій МІНАЄВ протягом своєї півторагодинної прес-конференції, що відбулася 6 серпня напередодні його відпустки.

Про міський бюджет, результативне та "спекотне" літо, День міста і обов’язкове тепло взимку говорив міський голова м.Суми Геннадій МІНАЄВ протягом своєї півторагодинної прес-конференції, що відбулася 6 серпня напередодні його відпустки.

  Про міський бюджет, результативне та "спекотне" літо, День міста і обов’язкове тепло взимку говорив міський голова м.Суми Геннадій МІНАЄВ протягом своєї півторагодинної прес-конференції, що відбулася 6 серпня напередодні його відпустки.

  "Я завжди йду у відпустку в серпні. Всі тендери проведені, усі завдання поставлені, все розплановано, все рухається правильно. Принаймні, так було в останні два роки", – пояснює міський голова свою можливість відпочити та додає, що головне завдання другого півріччя – це підготовка до зими. 
Втім, розпочав прес-конференцію він з бюджетних питань. "Підсумки першої половини року мають розглядатися з тієї позиції, що бюджет був прийнятий, як вам відомо, в травні. Тим не менше, ми розпочали майже всі проекти, які запланували у бюджеті ще в грудні минулого року", – зауважив Геннадій Мінаєв.

Про бюджет
  Зосередження уваги міської влади саме на бюджетних процесах міський голова обумовив наступними процесами. 
По-перше, – на 01.08.2010р. податок з доходів фізичних осіб, головний показник наповнення бюджету, відстає на 11,5 млн. грн. (у розрізі місячних показників – "1/12 бюджету") або на 3,5 млн. грн. (за річним помісячним розписом). Наслідком цього може бути невиконання бюджету до 4%, що призведе до недофінансування видаткової частини на суму приблизно на 7,5-8,5 млн. грн.
  По-друге, схожі процеси відбуваються також у державному бюджеті. Це призводить до скорочення державних трансфертів на фінансування бюджетної та комунальної сфери територіальних громад. Показовим моментом є зняття понад 1,0 млн. грн. державних субвенції м.Суми на фінансування придбання медикаментів для хворих з рідкісними захворюваннями. Міський голова нагадав, що рішення про це було прийнято обласною радою наприкінці липня на виконання Закону України "Про зміні до державного бюджету України на 2010 рік". 
  "Відтак, ми маємо профінансувати наш медичні заклади та програми, особливо такі специфічні, як Центр гемодіалізу (штучна нирка) та Центр тромболізісу (ефективний засіб збереження життя хворого при інфаркту міокарда у перші дві години захворювання) за рахунок власних, міських коштів, бо мова йде навіть не про ліфти, а про життя і смерть людини", – констатував міський голова. 
  Він зазначив, що міська влада за підсумками 9 місяців повинна буде перерозподілити бюджетні кошти в першу чергу на ті програми, що відображаються на життєдіяльності людей, які потребують першочергової допомоги та життєдіяльності міста в цілому. 

Про бюджетні програми
  Міський голова вважає, що міська влада із залученням громадськості має розробити новий перспективний план соціально-економічного розвитку міста на найближчі 5 років та в перспективі - до 2020 року. "Вже цього року повинні бути розроблені саме ті програми, які будуть реалізовуватися наступні 5 років. Вони повинні позначитися в бюджеті. Це надасть можливість нашому місту увійти в державне програмне фінансування та отримати реальний шанс їх реалізації", – впевнений Геннадій Мінаєв.
  Міський голова із задоволенням відзначив, що за минулі чотири роки міська влада дотримувалася курсу, визначеного Стратегічним планом економічного розвитку міста, що був прийнятий в 2007 році. Більшість етапів вже пройдено. Сьогодні повинні з’явитися і з’являються нові орієнтири. У бюджеті 2010 року закладена певна сума коштів на залучення науковців до розробки програм підвищення конкурентоспроможності нашого міста.

Про муніципальний займ
  "Міністерство фінансів і Міністерство економіки України остаточно і безповоротно відмовили всім містам України у випуску муніципальних позик", – поінформував журналістів міський голова. Про це йдеться в листах до міських рад, нещодавно підписаних заступником Міністра фінансів. Урядом України, у відповідності до Меморандуму з Міжнародним валютним фондом, прийнято рішення щодо недопущення дефіцитності місцевих бюджетів. Випуск муніципальної позики як раз означає, що бюджет має бути дефіцитним. Геннадій Мінаєв констатував, що місто втратило свій шанс отримати муніципальну позику та зробити серйозний крок до вирішення транспортної проблеми в 2011 році. Це потрібно було робити ще у 2009-му!

Про комунальний транспорт
  "Протягом майже трьох місяців представники Сумської міської ради відпрацювали всі варіанти розвитку комунальної транспортної мережі в Сумах. Мої заступники та керівник КП "Електроавтотранс" відвідали всі відповідні виробничі потужності України: Львів, Луцьк, Черкаси, Херсон. Розглянуті всі можливі варіанти лізингової схеми поставок автобусів і тролейбусів. Є конкретні пропозиції. Вони досить важкі, з огляду на кредитну ситуацію в Україні. Ми відвідали також Мінський автомобільний завод (Бєларусь), де отримали дуже гарну, майже чудову, пропозицію щодо лізингу. Складність полягає в розрахунках у валюті і невизначеність стабільності курсу гривні на майбутні п’ять років. Зараз ми шукаємо золоту середину", – резюмував міський голова транспортні напрацювання. 
  За його словами, міська влада працює над тим, аби вже цього року отримати перші одиниці комунального рухомого складу, щоб у жовтні 2011 року Сумська міська рада в особі КП "Електроавтотранс" вийшла на конкурс з перевезення пасажирів, що буде оголошений у зв’язку з закінченням більшості договорів з приватними перевізниками та введенням нової транспортної схеми. Від її впровадження влада жодним чином не відмовляється. Натомість припускає, що нестача тролейбусів може бути замінена автобусами середньої та великої місткості, в тому числі й приватними. 

Про зал для боксу від Фонду братів Кличко
  Суми отримали негативну відповідь на свою заявку щодо участі в конкурсі на оснащення спортивного залу для занять боксом. Нагадаємо, що конкурс оголосили в квітні 2010 року Фондом братів Кличків за підтримкою бренду "Нєміров". 
  "У травні ми подали документи на обладнання такого залу. Надали всю технічну документацію по недобудованому і не введеному в експлуатацію басейну школи №23. Це єдине комунальне приміщення, що за технічними умовами відповідало цьому виду спорту. На жаль, прийшла відмова. Я особисто розмовляв з Віталієм КЛИЧКОМ і з керівником Фонду Ганною СТАРОСТЕНКО", – пояснює міський голова. 
  За його словами, нам відмовили з наступних причин. Перша, – це неможливість реклами алкогольної продукції бренда "Нєміров", що обов’язково має бути на фасаді будівлі майбутнього залу, на території навчального закладу. 
  Наступна, – Віталій Кличко ніколи не перетинається з іншими видами спорту. У резюме щодо нашого проекту написано: "В басейні повинен бути басейн, а не зал для боксу". 
  І третя причина – це те, що наш об’єкт досить складний. Кошторисна вартість 2,5 млн. грн. Планувалося встановити значну кількості рингів. Між тим, Фондом розглядалися пропозиції кошторисною вартістю до 1,8-2,0 млн. грн. Вище – ні. У наступному році нам запропонували винайти приміщення менших розмірів й не в навчальному закладі.

Підготовка до зими
  Перш за все міський голова зазначає, що задоволений тим, як працюють теплопостачальні організації. "Ви бачили ті проекти й ті об’єкти, які вони відремонтували: в центрі міста, на вул. Привокзальна, складний перехід тепломережі через вул. Харківську в районі вул. Прокоф’єва від проспекту Михайла Лушпи. Також перемкнули серйозну ділянку Хіммістечка на забезпечення гарячою водою від ТЕЦ, оптимізували схему теплопостачання – для цього проклали нову (!) тепломережу впродовж вул. Харківський майже від вул. Паризької Комуни до вул. Охтирська. "Сумитеплоенерго" провело також ревізію і капітальний ремонт всіх теплових камер на проспекті Шевченка та повну заміну тепломережі на вул. 9-го Травня. Працюють й в інших напрямках", – задоволений Геннадій Мінаєв. У більшості випадків ремонту тепломереж міська дотримується свого гасла: "Спочатку труби – потім асфальт!".
  Слабим ланцюгом поки що залишаються підприємства з обслуговування житла. "На сьогоднішній день працюють добре лише одиниці. Це "Наш дім", "СКС-Консалд", "Рембуд", кілька інших. Ці підприємства інтенсивно готують житловий фонд до зими, і вже більшість своїх будинків можуть здавати житлово-комунальній інспекції за актами готовності. Інші ж чекають з моря погоди. Начальник управління житлової політики, комунального господарства та благоустрою Ярослав КУЦ та мій профільний заступник з цього напрямку Анатолій БОНДАР вийдуть з відпустки і розпочнуть виправлять ситуацію за іншими ЖЕКами", – наголосив голова міста.

Капітальні роботи
  Роботи капітального характеру тривають за планом. По-перше, – це реконструкція проїжджої частини проспекту Шевченка та площі Привокзальної (від вул. Леваневського до залізничного вокзалу). Це - обличчя міста і воно стане приємним як для гостей обласного центру, так і для сумчан. Крім того, проводяться ремонти вул. Кооперативної, 9-го Травня, частини вул. Черепина та частини вул. Леваневського. 
  По-друге, завершується другий етап рекультивації В.Сироватського полігону ТПВ. Міська влада виконує всі обіцянки, яки були надані мешканцям цього селища у буремному листопаді 2006 року, коли був блокований полігон. 
  Триває ремонт в Муніципальній галереї, відділень дитячої лікарні Святої Зінаїди на вулиці Троїцькій і поліклініки по вул. Коротченка. У цьому році планується завершити реконструкцію бази для муніципального спортивного клубу "Сумчанка". Ведеться реконструкція дитячого парка "Казка". 
  У планах – відновити дорогу по вул. Антонова та спуск в парк ім. Кожедуба, а також до будинків по вул. Набережну річки Псел, інші шляхи тощо.

Підготовка до Дня міста
  Найближчим часом буде видано розпорядження щодо святкових заходів з цієї нагоди. Наразі підбивається кошторис. За словами міського голови: "Повинно бути так, щоб у кожному куточку нашого міста відчувалося свято. У п’яти точках будуть встановлені верстові стовпи. Готуємо пам’ятник цукру на Покровській площі – вже привезений матеріал з Криму. Повертаємо колонаду на вході в парк ім. Кожедуба. У цьому році буде встановлена її перша частина з освітленням і відповідним благоустроєм прилеглої території навколо пам’ятнику Івану Кожебуду. Це буде справжній вхід до парку", – поінформував журналістів Геннадій Мінаєв. 

Проблемні питання фонтану "Садко"
  "Днями ми разом з головою облдержадміністрації Юрієм Павловичем ЧМИРЄМ обговорювали питання запуску фонтану. Я згоден з ним в тому, що без фонтану свято – не свято. На жаль, так виходить, що ми реально не встигаємо виконати весь обсяг робіт", – поділився з журналістами Геннадій Мінаєв. – "У чашах фонтану, в його основних несучих конструкціях-консолях після зняття гідроізоляції виявили тріщини. Необхідно знімати поверхневий шар бетону, а потім потрібно заливати п’яти сантиметровим шаром нового бетону, укріплюючи при цьому консолі". 
  За словами міського голови, це досить таки складна робота, тем більш, потрібна дуже висока точність виконання уклонів. Інженерні та оздоблювальні роботи будуть виконані в серпні, власне нова бетонна стяжка та укріплення консолей фонтану - у вересні. Міський голова жодним чином не сумнівається в тому, що генеральний підрядник, - компанія "Будтранс-7", якою керує Віталій ЖИЛЕНКО, виконає всі роботи якісно та вчасно. "Так виходить, що за останні три роки, починаючи з 2007 року, цій компанії, так само, як і підприємствам "ПМК-45" та "А-Муссон" довелося працювати на критичних об’єктах. У 2007 році цим об’єктом був полігон ТПВ у Великому Бобрику. Компанія в стислі терміни впоралася із завданням щодо введення в експлуатацію першої черги полігону. У минулому році – шляхопровід по вул. 20 років Перемоги та входження протягом буквально тижня на ринок вивезення ТПВ. І також підприємства під керівництвом Віталія Жиленка з честю впоралися з цим завданням. Я сподіваюся, що і з цим об’єктом компанія зуміє впоратися", – наголосив міський голова. 

Єдиний офіс
  Міський голова повідомив про те, що Єдиний офіс повністю підготовлений для введення в експлуатацію. Він забезпечений устаткуванням, комп’ютерами. "Це рішення багатьох питань з оформлення документів: переплануванням, переоформлення земельних ділянок і так інше. Він розрахований не тільки для прийняття бізнесменів, але й для комплексного вирішення питань мешканців, які звертаються до міської ради з тією або іншою проблемою. Багато пенсіонерів, сумчан сьогодні у зв’язку зі змінами в законодавстві узаконюють те, що було ними побудовано в 80-90-х роках. Приватизують земельні ділянки тощо. Я не бачу проблеми, але вона існує", – говорить він. На його думку – в цьому питання більше політики. І вихід з цієї ситуації скоріше за все винайдеться тільки в листопаді, після проведення виборів до місцевих рад. 

Шляхопровід 20 років Перемоги
  Проблемним питанням залишається стратегічний об’єкт – шляхопровід по вул. 20 років Перемоги. 
  На об’єкті вже зроблено практично 80% всіх запланованих робіт. Найскладніші були виконані в минулому році. "Дотепер мені не вдалося переконати обласне керівництво і Міністра регіонального розвитку та будівництва України в тому, що доцільно направити кошти Стабілізаційного фонду, які спрямовуються в Сумську область з Державного бюджету на добудову саме цього об’єкту – шляхопроводу по вул. 20 років Перемоги. Ми реально мали можливість завершити будівництво в цьому році. Для завершення всіх робіт необхідно 22 млн. грн.", – пожалкував Геннадій Мінаєв. 
  Є інформація про те, що кошти Стабілізаційного фонду в розмірі 40 млн. грн. будуть спрямовані на будівництво майже "з нуля" обласного психоневрологічного диспансеру. Такі кошті на такому об’єкті, не маючи навіть на сьогодні проекту будівництва, освоїти неможливо. Крім того, не проведені тендерні процедури з визначення генпідрядника. Пропадуть кошти! Вірніше, повернуться до Держбюджету. А ми на нашому об’єкті закінчили би усі роботи та здали би його в експлуатацію. Між тим, міські служби отримали від міського голови завдання щодо відселення мешканців та знесення будинків у серпні за адресами: вул. 20 років Перемоги, 26; вул. 20 років Перемоги, 28; вул. Федько, 74 з метою випрямлення критичної ділянки дороги від вул. Шішкарівської до перехрестя з вул. Федька та заїздом до центральної міської лікарні. 
  "Ми виведемо дорогу до ЦМЛ. Далі залишати таке викривлення не можливо та небезпечно", – наголосив Геннадій Мінаєв.

Про ліфти
  Інтенсивність забудови міста 25-30 років тому стала причиною закінчення граничного терміну експлуатації понад третини міських ліфтів. Починаючи з 2005 року, кількість таких ліфтів зростає в геометричній прогресії. Протягом 2007-2009 років було відремонтовано та замінено понад 200 підйомників. І сьогодні стоїть завдання попередити відключення ще 305 ліфтів. 
  "Ми повинні за наступні два місяці зробити все, щоб вони не були зупинені. Буде переглянутий титульний список. У нас виділено 1,5 млн. грн. Ще 0,5 млн. грн. ми додали на останній сесії. За міністерською програмою, ми повинні отримати 1,35 млн. грн. Цими фінансами маємо утримати ліфтову ситуацію в нашому місті в найближчі кілька місяців. У всякому разі до Нового Року, до прийняття нового бюджету. Ми впораємося, тому, що мова йде про більш, ніж 10 тисяч сумських родин, які страждають від зупинки ліфтів", – переконаний Геннадій Мінаєв. 

Про ринок та світлофори
  Ще півтора роки тому в місті була змінена транспортна схема руху. У відповідності до неї минулого року розширили Покровську площу, у тому числі й нижню її частину. Торік у планах було завершення ремонту вул. 9-го Травня з проведенням будівельних робіт на перехресті з вул. Кооперативною. Але роботи були перенесені на 2010 рік. 
  "За новою схемою, яка затверджена в 2008 році, тролейбус №7 повинен рухатись з вул. Горького по вул. Кооперативній, повертати на вул. 9-го Травня, потім повертати на Набережну річки Стрілка та біля МакДональдсу робити лівий поворот в напрямок вул. Харківський. А повертатися з вул. Харківської на Курську він має по Кооперативній. Вулиця Кооперативна буде повністю одностороння у бік мосту на вул. Горького. Цього року ці роботи розпочаті. На жаль вийшло так, що керівництво Центрального ринку і Облспоживспілки не розуміють важливість тієї проблеми, яка на сьогодні стоїть. Але я думаю, що ми знайдемо компроміс і на перехресті вулиць Засумська, Набережна річки Стрілки та 9-го Травня буде проведена реконструкція з облаштуванням 4-х пішохідних переходів в усіх напрямках", – повідомив міський голова. 
  Для цього потрібно перенести в інші місця 5-6 торговельних наметів. Міський голова вважає, що керівництво ринку має знайти шляхи вирішення питання та надати підприємцям альтернативні торгівельні міста. До того ж, користуючись можливістю, він звернувся до підприємців Центрального ринку з проханням не пов’язувати питання організації та безпеку руху в районі Центрального ринку шляхом встановлення світлофорних об’єктів та організацією пішохідних переходів з питаннями подовження терміну оренди тротуарів по вул. Засумська та Набережна р. Стрілки, проїжджої частини вул. Лугової. А тим більш, пов’язувати це питання з питаннями місцевих виборів. 
 
  У ході прес-конференції Геннадій Мінаєв відповів на запитання журналістів щодо кадрових питань, його участі в місцевих виборах, місця відпочинку тощо.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: