СумДУ поглиблює міжнародну співпрацю у сфері освіти дорослих з німецьким університетом

10 лютого у німецькому місті-побратимі Сум – Целле відбувся методичний семінар у рамках проєкту Urban X-Change Network «Спільний центр миру Целле-Суми: підтримка в кризові часи через освіту, соціальні справи та культуру», присвячений організації освіти впродовж життя та освіти дорослих як її складової у складний період. 

10 лютого у німецькому місті-побратимі Сум – Целле відбувся методичний семінар у рамках проєкту Urban X-Change Network «Спільний центр миру Целле-Суми: підтримка в кризові часи через освіту, соціальні справи та культуру», присвячений організації освіти впродовж життя та освіти дорослих як її складової у складний період. 

З німецької сторони у семінарі взяли участь: представниця Інституту міжнародного співробітництва Асоціації німецьких народних університетів (DVV International) Ліза ВАРНКЕ, директорка Народного університету міста Целле (Volkshochschule Celle) Ліліан ШТАЙНКЕ та її команда, а також представники освітньої сфери, психологічних центрів і бібліотек Нижньої Саксонії. Делегація Сумського державного університету складалася: з голови правління і виконавчої директорки Центру освіти впродовж життя Юрія ПЕТРУШЕНКА та Ганни ШВІНДІНОЇ, заступниці начальника управління міжнародного співробітництва Тетяни МАЙБОРОДИ, директорки інституту бізнесу, економіки та менеджменту Тетяни ВАСИЛЬЄВОЇ та аспірантки Катерини ОНОПРІЄНКО, які займаються питаннями освіти дорослих і як науковці, і як практики.

Під час семінару представників СумДУ ознайомили з актуальними питаннями освіти дорослих в Нижній Саксонії і в Целле, а наші делегати розповіли про діяльність відповідного Центру у місті Суми, що здійснюється у тісній кооперації з університетом, про реалізовані курси у рамках проєкту, актуальність та важливість вибору тематики тренінгів і семінарів від початку повномасштабного вторгнення росії для підтримки населення міста.  Учасники семінару обговорили напрями співпраці в сфері освіти дорослих, перш за все з точки зору можливості запозичення німецького досвіду, адже спеціалізовані інститути освіти дорослих (VHS) існують близько 100 років, а також питання актуальної допомоги Сумському державному університету і жителям Сум в умовах війни.

Підсумком семінару стало підписання Меморандуму про довготермінову співпрацю між СумДУ, Центром освіти впродовж життя та Народним університетом м.Целле щодо розвитку співпраці у сфері освіти впродовж життя.

До  відома.  Народний університет м. Целле вже 2 роки співпрацює з Центром освіти дорослих «Education for Life», що діє в СумДУ. Зокрема, в 2021 році було започатковано освітній фестиваль «Мистецтво вчитися та жити разом: освіта для демократії, прав людини та сталого розвитку», а в 2022 році за допомогою проєкту з VHS м. Целле було реалізовано спільний освітній курс щодо першої психологічної допомоги та обладнано навчальну аудиторію у бомбосховищі Конгрес-центру СумДУ, в якій можна проводити заняття під час повітряних тривог.

Народний університет м.Целле було створено після Другої світової війни як відповідь на виклик необхідності нової освіти для післявоєнного відновлення Німеччини, тож важливість такої співпраці і обміну досвідом як ніколи актуальна і важлива.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: