Завантаження ...

Експресо – то вам на вокзал, а еспресо – до кав’ярні

Експресо – то вам на вокзал, а еспресо – до кав’ярні фото

Кава та її альтернативи набирають обертів з кожним роком усе більше. Сумчани знайомляться з її новими видами кожного разу, коли приходять до нових, нещодавно відкритих, кав’ярень чи взагалі закладів, що можуть запропонувати вам каву. Вона стає одним з головних джерел радості та енергії. Слугує не тільки для сили й бадьорості, а й просто для насолоди, щоб можна було розслабитись в такий тяжкий для нас час за чашечкою смачного капучино.

Але чому ніхто навіть не замислювався над найелементарнішими речами типу правильного наголосу у слові «Лате»? Чому для когось – це лАте, а для когось – латЕ, коли в ідеї повинно бути однаково у кожного? Чому у когось «еКспресо», а в інших «еспресо»?

Подана стаття зроблена саме для того, щоб сум’яни були не тільки експертами у справі кавоваріння як такої, а й у граматичному сенсі цього слова. Бо провівши деякий час за спостереженням відвідувачів кав’ярні, можна зробити однозначний висновок, що кожен другий сум’янин не знає різницю між тим же капучино й флет уайтом, а стосовно наголосу взагалі нічого казати.

Експресо – то на вокзал, а у кав’ярні – еспресо

Багато з вас, скоріше за все навіть не помітили з першого погляду різницю у двох однакових словах, а вона є. Це наявність літери «к» у першому, неправильному, варіанті.

Досить часто можна почути як чоловіки чи жінки більш літнього віку припускаються помилки у стандартній каві. Попри те, що на всіх меню написана правильна форма назви цього напою, його люблять змінювати як подобається.

Це не тільки вказує на рівень неосвіченості людини, а й на її неуважність. Адже навіть якщо ви не знаєте як вимовляється той чи інший напій – запитайте. Бариста буде тільки радіти від того, що у місті стане на 1 людину більше, яка знає правильну вимову.

Родом цей напій з Італії, а у перекладі espresso – «спресований». Що ж таке це ваше еспресо? Метод приготування кави шляхом проходження екстракції (час пропускання гарячої води (85-97°C) через заздалегідь затемпінговану таблетку свіжозмелених кавових зерен). У результаті ми отримуємо чорну каву об’ємом у середньому 30 мл вкритим густою пінкою, кремами.

Саме цей напій є основою до майже усіх відомих нам: рістрето, лунго, допіо, американо, капучино тощо.

Рістрето – «недоварена» кава, що випивається одним ковтком. Її об’єм до 20 мл, в залежності від особливості зерен та екстракції.

Доппіо – подвійне еспресо.

Тріпло – потрійна порція еспресо.

Лунго – «переварене» еспресо. Об’єм цього напою приблизно 50 мл через додаткове проливання води.

Мак’ято чи еспресо з молоком?

Здавалося б, а що тут не так? По суті, два однакових напої, чи не так? Основа у них однакова: еспресо та молоко. Об’єм також майже всюди однаковий – до 60 мл. Спосіб приготування – не відрізняється. Тим не менш, дуже важливою деталлю тут буде саме наявність пінки.

Мак’ято, або як звикли усі сум’яни, макіато, на відміну від еспресо з молоком має у своєму складі молочну пінку. Це й вся різниця.

Еспресо з молоком – кава з молоком без пінки.

Мак’ято – це те саме еспресо з молоком, але з пінкою.

- Мені латé, будь ласка.

- Один лáте.

- Так-так, латé .

    Не часто можна зустріти людину, що навіть у наш час не знає правильного наголошення у назві цього напою. Найголовніша тенденція, що навіть, коли бариста виправляє гостя – ті не звертають уваги й називають по-своєму. Здавалося б, легше нікуди, але випадки бувають різні, тож давайте розглядати.

    Лате – це надзвичайно ніжний кавовий напій, що складається зі стабільної піни, молока та безпосередньо кави, еспресо.

    Яка ж в ньому особливість?

    Якщо ви любите каву з молоком, а капучино заміцний, то лате – ідеальний варіант для вас. Велика кількість піни зробить напій ніжним як хмаринка, а вливання еспресо у взбите молочко – змусить вас випити усе до кінця.

    То чому ж правильно робити наголос на перший склад, а не на другий? Давайте розбирати.

    Лате, як напій, прийшов до нас з Італії. А за граматичними правилами іспанської мови, досить рідко бувають наголоси на останні склади. Назва цього чудо напою – не виключення. Тому, наголос ставимо на перший склад.

    Капучино чи Флет-Уайт?

    Багато сум’ян плутають ці два різні напої. Вони схожі за приготуванням, але це й все, що їх поєднує, тому що розмір і насиченість – різна.

    Капучино має свої коріння з Іспанії так само як і лате. Це напій в основі якого лежить еспресо з додаванням взбитого паром молока. У смаку якого ви можете простежити гармонійне поєднання солодкості молока та кави. Зазвичай цей напій подають у 3 розмірах: маленький (150-180 мл), середній (250-280 мл) та великий (300-400 мл). Слід зауважити, що саме капучино є одним з найпопулярніших напоїв як в Україні, так і в Іспанії.

    Флет-Уайт же родом з Австралії, вигаданий у 1980 році. Це напій в основі якого лежить подвійна порція еспресо, тобто допіо, та взбитого паром молочка з мінімальною піною. Зазвичай, фіксують один розмір цього напою – 250 мл, але існують виключення. Якщо любите міцну каву з молоком – ідеальний варіант саме для вас.

    ***

    Ми завітали у декілька кав’ярень та попиталися у барист стосовно обізнаності сум’ян у каві. Давайте подивимось, що з цього вийшло.

    • Які питання стосовно кави люди ставлять найчастіше?

    • Яка кава і чому є найпопулярнішою у вашому закладі?

    • Як змінюється культура пиття кави у сучасних реаліях?

    • Наскільки багато обізнаних у каві людей?

    Єременко Михайло, бариста кав’ярні «Dark Jag»

    «Люди не дуже багато ставлять запитань. Їхня головна проблема – бажання побільше, але подешевше. Вони наче не розуміють, що такого не буває. Якщо хочеш пити каву розміром 400-500 мл, то й платити треба буде на 20-30 грн більше. А на таке чомусь майже ніхто не погоджується».

    «Одними з найпопулярніших позицій безумовно є американо й капучино. Це такі напої, які знають усі, а інших наче не існує. Про ті ж самі види альтернативної кави сумчани майже не запитують. Типу френч-прес чи V60 — вони питають, але не ризикують спробувати, бо вважають класику кращою».

    «Зараз час, коли усе змінюється й кавоваріння у тому числі. Є таке поняття, як хвилі кав’ярень, де 1 хвиля — це розчинна кава та поява кавових домівок. Якщо говорити про нас, то ми позиціонуємо себе як кав'ярня третьої хвилі. У нас кавові зерна високої якості, досвідчені бариста й концентрація уваги йде на розвиток кавоваріння серед сум'ян, бо як показує досвід, таких людей, що знаються у каві – дуже мало».

    «Невеличкий відсоток цікавиться альтернативами, але на цьому їх обізнаність закінчується. Багацько людей приходять і просять каву "3 в 1". Тобто, вони не бачать різниці між американо і швидкорозчинною кавою. Людина може прийти й запитати, чи робимо ми "3 в 1". До цього переліку відносять і тих сум'ян, що не знають наголосу у слові «Лате». Дуже часто чую запитання: "А чим відрізняється розмір? Просто більше молока?". Це не так працює і ти починаєш пояснювати людині, що ні, там і кави більше, а це все час, якого іноді дуже мало. Наприклад, якщо брати капучино, то у нас 3 розміри: маленьке (1 порція еспресо і молоко), середнє (2 порції еспресо і молоко) і велике (3 порції еспресо та молоко). Була раніше фільтр кава ще, але через війну зараз її немає. Тим не менш, це не дуже велика втрата, адже не дивлячись на наявність альтернативи американо, частіше люди просять саме його. Ще є дріб кава, але до неї звертаються реально з 10 десь чоловіка 3, максимум. Найголовніше, що якщо люди хотіли б спробувати чи почати у цьому більш менш знатися, у них б це вийшло досить швидко».

    Левшен Олексій, бариста кав’ярні «Espresso room»

    «Частіше всього чую запитання не те що стосовно розміру, хоча й таке трапляється, а про зерна. Дуже багато людей цікавляться на якому сорті ми робимо каву, спосіб обробки та країну. Тішить те, що не виникає питань у сум’ян стосовно арабіки та робусти, наче вже більш-менш усі розібралися з цим. Зараз найголовніша наша мета – розповісти людям стосовно країн та їх різниці, щоб сумчани могли знати та розрізняти такі особливості кави. А якщо говорити про класичні запитання, то це: «Який напій буде більш молочний?», «Що таке раф?», «Яка кава допоможе найбільш збадьоритись?».

    «Фаворитом серед кави у сум’ян завжди був і, мені здається, буде – капучино. Бо це класика, він і молочний, і з легкою гірчинкою. Те, що шукає майже кожен».

    «Зміни тенденцій кави є і неабиякі. Зараз стало набагато більше саме чорної кави, тобто альтернативи: фільтр, аеропрес, пуровер, кемікс тощо. І, що не може не тішити, менше цукру».

    «Як на мене, кількість обізнаних людей у каві залежить від типу кав’ярні. Якщо це кав’ярня 3 хвилі, то там і вимоги будуть інші. Туди будуть приходити люди, що знають різновиди зерен, їх обробку, особливості смаку, дескриптори та країну. Для яких не існує американо, а є тільки фільтр чи дріб, наприклад. Може здається, що це не має великої різниці, але вона є. Ти умовно розповідаєш у чому різниця зерен Ефіопії від Колумбії і чоловік чи жінка виходить після діалогу з тобою уже більш освічений, а це вклад у розвиток сум’ян. Як приклад, можу навести одного хлопчика, який досить часто до нас приходить. Його улюблена кава – фільтр. І він кожного разу запитує на якому зерні ми її варили сьогодні та робить сам собі помітки: що сподобалось, а що ні. І це дуже круто, що люди не жаліють грошей, а навпаки роблять вклад у свої знання».

    Тімченко Анна, бариста кав’ярні «Black Coffee»

    «Одне з найголовніших запитань саме в нас у закладі – це різниця між арабікою та купажем. І навіть, якщо позаду людини величезна черга, ти повинен розповісти, здавалося б, елементарні речі. Що купаж – суміш декількох сортів кави, де співвідношення арабіки та робусти – 50 на 50. Друге популярне питання: «У чому різниця між капучино та флет-уайтом?». І моє найулюбленіше запитання стосовно розміру кави: «А в чому різниця між стандартним та великим капучино?» Траплялись випадки, коли люди просили каву без кофеїну, але не мали уявлень, як я це зроблю. Типу вони знають, що таке існує, що таке може зробити майже кожна кав’ярня, але не розуміють, як ми, баристи, «прибираємо» звідти кофеїн. Через це ти вимушений розповідати, що існує декаф, тобто кава без кофеїну. Зараз у Сумах дуже популярною стала саме матча-лате, але багато хто навіть різницю не знає, через що виникають запитання. Якщо кава вас одразу збадьорить, то матча-лате буде поступово робити це упродовж дня, тому експерти й радять пити її зранку».

    «Кожного дня до нас приходять люди, щоб випити раф та капучино – це найпопулярніші напої. Не знаю, чому саме це, але не раз отримувала компліменти, що наш раф один з найкращих у місті. Всі те й роблять, що запитують у нас рецептуру напою, хоча вона майже така сама як і в інших».

    «Стосовно культури зміни пиття кави, тут дуже складне питання, адже дехто навіть не помічає цих змін. Тим не менш, досить помітним аспектом стало те, що все більше людей почали пити каву без цукру. Частіше просять кришку чи соломинку, а не цукор. У країні з’являється все більше нових видів зерен на чорну каву, тобто фільтр».

    «Люди є різні. Хтось приходить і одразу згадує про дріб, а хтось просить американо й на відріз відмовляється від фільтру, без бажання спробувати щось нове та смачніше. Сум’яни звикли до класики й дуже важко відмовляються від неї, а зараз, як на мене, взагалі не сприймають щось інше».

    ***

    Тож, коли пити каву краще?

    Якщо ви полюбляєте пити каву разом з їжею – у мене для вас погані новини. На голодний шлунок кофеїн дуже шкідливий, особливо, якщо це кава з турки, а не професійної кавомашини. Ігнорування цих проблем може призвести до виразки, гастриту, печії та болям у шлунку, бо хлорогенова кислота, що міститься у каві – подразнює стінки шлунку та збільшує кількість шлункового соку.

    Перш за все, якщо ви варите каву вдома у турці, то придбайте якісні фільтри, щоб зменшити шкідливі речовини, що потрапляють у ваш шлунок. По-друге, краще пийте каву ПІСЛЯ їжі, а не упродовж.

    Найоптимальніший варіант – пити каву через півгодини чи годину після вживання їжі. Ваш обід якраз буде перетравлюватися й додатковий шлунковий сік йому не завадить.

    Яку каву краще пити після їжі?

    Вчені експерти рекомендують після їжі випивати еспресо, а ще краще рістрето, так як у ньому маленька кількість кофеїну. Непоганим доповненням буде ложка молока, що зменшить шкідливість кофеїну на шлунок, але це все залежить від уподобань кожного.

    Рекомендують не пити після їжі каву з великою кількістю молока, адже після неї у вас буде неприємне відчуття та «вздуття» шлунку.

    Підготувала Наталя Біловол

    Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: