Завантаження ...

«Кожен випадок раку індивідуальний» - поради з діагностики від сумського лікаря-онколога

«Кожен випадок раку індивідуальний» - поради з діагностики від сумського лікаря-онколога фото

У реаліях війни часто люди ніби відкладають питання особистого здоровʼя на потім, на «після Перемоги». Але насправді зараз – саме час попіклуватися про себе. Адже на фоні постійних стресів і напруження, внутрішні системи організму саме зараз можуть давати збої. І власне міцне здоровʼя – це той неоціненний скарб, який допоможе пережити важкі часи. Сьогодні поговоримо про одну з найтяжчих хвороб, яка може підступно підкрастися до нас саме на фоні екстремальних умов життя.

Онкологія – це група доброякісних та злоякісних новоутворень, які виникають через патологічний поділ змінених клітин слизових оболонок та шкіри. Або простіше – рак. На жаль, люди згадують про цей страшний діагноз усе більше день-у-день. Рак змушує кров стигнути у жилах, наводить паніку на нас та вимальовує картину безвиході, де у тебе один кінець – найближча смерть. Цій хворобі все одно на твій вік чи стать. Нею можуть хворіти як дорослі, так і діти для яких життя наче зупиняється.

Але, на щастя, сучасна медицина значно просунулася у лікуванні цієї хвороби. Критично важливим фактором для успішного лікування є успішна діагностика захворювання на ранніх стадіях. Іншими словами, чим раніше людина знаходить у себе цю хворобу, тим значно підвищуються шанси на повне одужання. Саме про таку ранню діагностику, про вміння «слухати» своє тіло і слідкувати за ним, ми і поговоримо сьогодні із лікарем-онкологом з багаторічним стажем Сумської клінічної лікарні святого Пантелеймона Андрієм Катічевим.

Стадії раку

На перших стадіях розвитку онкологічного захворювання, шанс перемогти більше ніж 80%. У міру розвитку цей відсоток стрімко знижується. Класифікують захворювання за такими ознаками: вік та стать пацієнта, локалізація та поширення патологічних процесів.

Науковці виділяють такі стадії розвитку раку:

  • 0 стадія – передраковий стан. В організмі виявляють новоутворення незалежно від місця та органу їх розташування. Патологічні клітини не виходять за межі епітелію, де утворилася пухлина, тому лікування на 99% буде успішним.

  • 1 стадія – пухлина проростає у тканини органу навколо, де воно сформувалося, поки що, не торкаючись сусідніх органів. Шанси вилікуватися такі ж високі.

  • 2 стадія – процес зараження поширюється на лімфовузли, що знаходяться поряд з ураженим органом, окрім раку шлунку, при якому лімфатичні вузли зачіпаються вже на першій стадії. Шанс на одужання залежить від типу та розташування пухлини.

  • 3 стадія – пухлина стає більша й проникає у лімфовузли без утворення віддалених метастазів. Лікування на цій стадії потребує поєднання відразу кількох методів терапії, а його ефективність залежить від низки факторів.

  • 4 стадія – патологічний процес поширюється на інші органи, що віддалені від первинного вогнища ураження. Повне одужання на цій стадії практично неможливе.

«Кожен випадок онкології настільки індивідуальний, що ви уявити собі не можете»

Сумський лікар-онколог Андрій Катічев пояснює, що на сьогоднішній день науковці виділяють 4 основні групи факторів ризику, які можуть вплинути на розвиток хвороби.

«Це ризики по професійним ознакам, побутові та шкідливі звички, а також хронічні захворювання. До першої групи входить робота з радіацією, або та, що потребує тривалого опромінювання ультрафіолетом. Також, до цього переліку можна додати роботу у шкідливих підприємствах. Шкідливі звички відносять до себе усім відомі нам підвиди. Це куріння, хронічний алкоголізм та вживання наркотиків. Стосовно побутових звичок, досить цікаво, адже до цього фактору відносимо вживання риби, що має дрібні кістки. Як це виходить? При вживанні цього морепродукту, кістки можуть застрягати у гортані та викликати спочатку подразнення, а потім злоякісні утворення. Хронічні захворювання, у свою чергу, можуть неабияк прогресивно викликати онкологію, якщо їх не лікувати. Як приклад, можемо навести, виразкову хворобу шлунку, що вважається передраковою формою», - розповідає пан Андрій.

Симптоми можуть бути максимально різні, починаючи від втоми й до втрати ваги. Їх існує чимало. Поділяються вони на місцеві (ті, що присутні лише у конкретних захворювань) та загальні. Якщо говорити саме про загальні (основні), виділити топ 5, то це значна втрата ваги, слабкість, втома, відсутність апетиту та лихоманка. Але, слід зауважити, що такі симптоми, як втрата ваги – спостерігається у більш занедбаних стадіях, тобто майже останніх. Щодо місцевих симптомів – це залежить від органу, де почала свій розвиток пухлина. Наприклад, для раку легень характерні: кашель, відхаркування крові, задишка. Для раку кишківника або шлунку характерно: порушення роботи кишківника та сечового міхура (діарея, відригування, закреп). Якщо говорити стосовно захворювання жіночих статевих органів, до них відносять: наявність кров’янистих виділень з піхви (поза менструальним циклом) або з прямої кишки, злоякісні утворення на шкірі або меланоми. Наприклад, родимка, яка постійно зудить, збільшується у розмірах та змінила колір.

«Для виявлення онкології використовується кілька дієвих методів. Перше, та найголовніше, – це морфологічне дослідження. Воно може проводитись як на клітинному рівні, так і на рівні тканини, тобто цитологічне та гістологічне. Це дослідження допомагає виявити тип пухлини (доброякісна чи злоякісна) та наскільки стан хвороби розвинутий. Також, цей тип досліду може допомогти у підборі звичайного та хіміотерапевтичного методу лікування. Далі йдуть вже: рентгеноскопія, комп’ютерна томографія та магнітно резонансна томографія. Усі ці послуги доступні для кожного: вони безкоштовні. Окрім того, для виявлення онкології застосовують ендоскопічні методи дослідження: фіброколоноскопія, фіброгастроскопія та ректороманоскопія. Простішими словами, це усім нам відомий «зонд», що може проводитись методом введення ендоскопа як через гортань, так і через товсту кишку.»


Але в будь-якому разі, якщо вас щось насторожує, і ви хочете перевірити стан свого організму, лікар радить почати із банального аналізу крові, який часто може бути дуже інформативним.

«Стосовно основних процедур виявлення якихось захворювань, навіть не має сенсу згадувати, бо тут все й так зрозуміло. Без того ж аналізу крові – спеціалісти не зможуть поставити елементарного діагнозу. Важливим фактором також є аналіз крові на онкомаркери. Тобто, якщо в організмі є схильність до онкологічного захворювання, то білки обов’язково це покажуть. Частіше за всього, саме через аналіз венозної крові лікарі й діагностують онкологію. До того ж, окрім аналізу на білки, ще здають кров на гормони. Завдячуючи їй, ми зможемо виявити: рак чи захворювання щитоподібної залози, захворювання жіночих чи чоловічих статевих органів і тому подібне», - поділився пан Андрій.

Щоб зменшити ризик розвитку онкологічного захворювання, достатньо дотримуватись декількох правил. Перш за все, кинути усі погані звички: куріння, вживання наркотиків, алкоголь. По-друге, дотримання безпечного сексу. Усі ми знаємо хвороби, що передаються статевим шляхом та можуть викликати початок онкологічного захворювання, той самий СНІД. По-третє, це своєчасне та регулярне проходження повного обстеження організму людини. По-четверте, це вакцинація від того самого гепатиту. Бо нерідко траплялися випадки, що нехтування цією невеличкою процедурою, призводило до розвитку онкологічного захворювання. По-п’яте, це дотримання правильного харчування.

«Наслідків онкологічного захворювання дуже багато й усі вони різні, місцеві. Якщо говорити про головний мозок, то характерні наслідки такі: судоми, втрата зору, порушення пам’яті, підвищений тиск, змінення показників крові. Рак легень за собою несе задишку, кровохаркання, втому. Якщо лікування було направлене на шлунок чи підшлункову, будьте готові до розладів роботи кишківника, пониження гемоглобіну, втоми, слабкості, втрати ваги. Тобто, простіше говорячи, спочатку людина лікує онкологію, а потім намагається боротися з її наслідками майже усе життя. Це дуже страшно, тому будьте уважними до власного тіла та звертайтеся до лікарні при виявлені якихось показників. Хворі стають набагато вразливішими до усіх хвороб, ніж інші», - радить нам пан Андрій.

Перевірку на онкозахворювання потребує передусім 2 типи людей. Перша група – це коли у людини є близькі родичі з виявленою онкологією. Друга група – це передракові захворювання, тобто хронічні. Вони, у свою чергу, поділяються на два типи: облігатні (хвороби, що можуть перейти у рак) та факультативні (хвороби, що не часто можуть призвести до раку). Взагалі, проводити перевірку потрібно як мінімум 1 раз на півроку. Але, якщо говорити про теперішній час, коли відсоток захворюваних у зв'язку з війною підвищився, - доречно буде сказати, що потрібно 1 раз на 3 місяці.

«Взагалі, що таке паліативна допомога? Це такий комплекс процедур, що включає в себе медичний аспект, психологічний і духовний. Стосовно онкохворих, паліативна допомога – це наче те, що допоможе зменшити їх страждання. Боротьба з хронічним больовим синдромом, призначення знеболювальної терапії, симптоматичне лікування (усунення наслідків онкології). Це все допомагає хворим не опускати руки, а боротися далі, як тяжко не було б», - розповів пан Андрій.

* * *

Сум'яни! Ми закликаємо вас не нехтувати власним самопочуттям та при виявлені хоча б одного симптому — звертатися до лікарні. Пам’ятайте, чим швидше почнете лікуватися, тим менше буде наслідків. Бережіть себе.

Все буде, Україна!

Підготувала Наталія Біловол, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: