Завантаження ...

Сумські рієлтори розповіли про секрети вибору нерухомості

Сумські рієлтори розповіли про секрети вибору нерухомості фото

У зв’язку з війною у багатьох сум’ян постали питання, пов’язані із нерухомістю: хтось хоче здати, хтось купити, а хтось орендувати. Як знайти кваліфікованого фахівця у цій справі, щоб не натрапити на шахраїв, які тільки гроші вміють "здирати"? Що треба знати, щоб швидко знайти саме той варіант, який вам потрібен, і за чесні гроші? Про це сьогодні будемо говорити із досвідченим сумським рієлтором, який добре знається на цьому питанні.

ТРОХИ ЛІКБЕЗУ

У сучасному світі, нерухомість стала важливим фактором для розвитку економіки та покращення якості життя людей. Розвиток будівельної галузі забезпечує забудовування нових територій, створення робочих місць та забезпечення місць для життя.

Існує кілька способів знайти нерухомість для купівлі, продажу або оренди в Сумах. Ось деякі з них:

  1. Використання інтернет-порталів з нерухомості: на сьогоднішній день інтернет-портали є одним з найбільш зручних та швидких способів знайти нерухомість у будь-якому місті. На спеціальних сайтах можна знайти велику кількість оголошень про продаж, купівлю або оренду нерухомості в Сумах.

  1. Користування послугами рієлторських агентств: вони є фахівцями у нерухомості та можуть допомогти знайти найкращі пропозиції на ринку нерухомості в Сумах. Вони також можуть надати консультацію та допомогу в оформленні угоди купівлі-продажу або оренди нерухомості.

  1. Перегляд оголошень у газетах: у деяких місцевих газетах, які досі продовжують видаватися в Сумах, можна знайти оголошення про продаж, купівлю або оренду нерухомості в Сумах. У наш час це трапляється дуже рідко, бо всі шукають онлайн, але також має місце бути.

  1. Огляд об’єктів нерухомості на місці: якщо ви перебуваєте у Сумах, ви можете оглянути квартиру чи офіс, чи гараж на місці. Зазвичай, на будинках або квартирах вивішують оголошення про продаж або оренду.

  1. Звернення до знайомих та родичів: можливо, ваші знайомі або родичі знають про доступну нерухомість в Сумах та можуть порадити вам щось цікаве.

«ПРИЙДІТЬ ДО МЕНЕ В ОФІС, І Я «ЗДЕРУ» З ВАС ГРОШІ»

Ми зв’язалися з одним із сумських агентств нерухомості «Проспект», щоб дізнатися усі секрети рієлторів та допомогти сум’янам не потрапляти у «лапи» шахраїв.

Завітавши, нам вдалося поговорити одразу й з директором – Швадченко Вадимом та співробітником – Парахненко Євгеном, які залюбки поділилися з нами усіма секретами їх професії.

- Як виявити некваліфікованого рієлтора та агентство?

- ВАДИМ: Дивіться, перш за все, справжній та кваліфікований спеціаліст не буде з вас брати гроші до заселення. Це найголовніша помилка сумчан. Вони приходять до шахраїв, платять там 1000 гривень, а то й більше, їм дають перелік номерів, які можуть бути липовими та йдуть собі. А гроші вже не повернути. Запам'ятайте, що до заселення з вас гроші ніяке агентство не повинно брати, тільки по факту заселення. Другий момент, це їх фраза «приїжджайте до офісу підписувати договір». Якщо почули такі слова – біжіть. Далеко й не оглядаючись. Спеціалісти у галузі нерухомості не запрошують орендаторів до офісу для заключення договору, а тим паче не просять гроші ДО виконання своєї роботи. Зустріч відбувається уже на об’єкті.

Третій момент, уважно читайте договір, який підписуєте з агентством. Частіше за всього, шахраї мають договір в одну сторінку з такими «смачними» словами, до яких не придратися. Навіть, якщо вас обманули, ви підете до поліції, вони не зможуть нічого пред’явити. Це все тому, що у договорі прописано «надають інформаційні послуги», тобто допомагати ніхто вам не збирався, вони надали інформацію та й все. Справжній рієлтор повинен «взяти вас за руку» та сам возити по усім точкам, а не виписати уявні номери та відпустити на усі 4 боки.

- ЄВГЕН: Ви можете перевіряти рієлторів на сайтах, такі як dom.ria, rieltor.ua, де зазначаються найпопулярніші з них. Так ви зможете бути впевненими, що натрапили на реального спеціаліста, а не аніматора. Додам до слів колеги стосовно псевдо-рієлторів, пам’ятайте, що це не ви повинні підлаштовуватись під час та обставини спеціаліста, а він під вас і ніяк інакше.

Ще дуже важливий момент – це спілкування власника та ріелтора. Здаючи квартиру, професіонали повинні підписати договір з власником, узгодити ціну та побачити стан квартири на власні очі. Пам’ятайте, що квартиру з дизайнерським ремонтом за 4000 тисячі вам ніхто не здасть – це лише приманка для вас.

Кожен фахівець у сфері нерухомості повинен пройти повну кваліфікацію та поновлювати її. В Україні є дві найголовніші організації, які займаються підготовкою спеціалістів. Це АСНУ (Асоціація спілки фахівців нерухомості України) та ССНУ (Союз спеціалістів по нерухомості в Україні). Не лінуйтеся перевіряти ось так людей, яким будете платити не маленькі гроші, адже це не те що ваші нерви та сили, а потом та кров’ю зароблені кошти. На сайті rieltor.ua зможете побачити усе: скільки років стажу, відгуки, фото, ім’я, підтвердження особи (повна верифікація) й інше.

- Як ви знаходите потрібні квартири для своїх клієнтів?

- ЄВГЕН: Ми визначаємо потребу. Тобто. Починаючи роботу з людиною, перше, що я питаю чи кажу, це не «приїжджайте в офіс для підписання договору», а з’ясовую усі обставини: домашні тварини, сімейний статус, національність, гендер, наявність дітей, бажаний ремонт і мікрорайон та цінові рамки. А далі це вже питання часу та можливостей.

«НАЙДОРОЖЧІ КВАРТИРИ – НА ЛУШПИ, НАЙДЕШЕВШІ – НА РОМЕНСЬКІЙ»

- Які критерії ви використовуєте для визначення, за якою саме ціною варто виставити на продаж ту чи іншу квартиру?

- ВАДИМ: Взагалі є ринок нерухомості. Найголовніше це райони, де розташована квартира. Найдорожча квартира зараз на проспекті Лушпи. Друге місце це центр (Петропавлівська, проспект Шевченка, Кустовська). Новобудов саме у центрі дуже мало, знаходяться за такими адресами: Кустовська, 20, Аніщенка, 11/1, Воскресенська, 13Б, Ярослава Мудрого, 60/1. Далі за уявним списком йдуть усі інші: проспект Свободи, початок Герасима Кондратьєва, Ковпака й так далі. Найдешевші квартири на Роменській. По критеріям далі йде тип будинку. Спочатку будувалися «сталінки» 3-4 поверхові цегляні будинки (після закінчення війни у 1945 році), у Сумах вони за такими адресами: проспект Шевченка 1, 2, 3, 4; Псільська 8 та 10; Троїцька 13 («сталінка» біля гімназії), Герасима Кондратьєва 50. Далі вже «хрущовки», 5-ти поверхові житлові цегляні будинки, які будувалися з 1965 по 1970 роки. А з 1970 по 1975 роки – «хрущовки» панельного типу. Важливо знати, що 80% будинків міста Суми – панельні. А після цих деталей вже йде ремонт (косметичний, євро та дизайнерський), стан меблів та техніки, комерційна нерухомість.

- Чи підвищилась ціна на оренду нерухомості?

- ВАДИМ: На початку війни ціна на оренду квартири «впала» на 20-30%. Тобто, тоді можна було орендувати нерухомість набагато дешевше. Як приклад, квартира коштувала до війни 6000 гривень, а стала 4000. Просто за 6000 ніхто б не взяв, бо звідки брати такі кошти? Ти кажеш власникам, що у людей немає таких сум, бо війна, 60% сум’ян безробітні. Кажеш, що або понижуємо, або квартира простоює і вони йдуть на поступки взагалі без проблем. Зараз звичайно ціна стала як до війни.

«НЕМАЄ СЕНСУ ВЛАШТОВУВАТИ КОНФЛІКТИ, ЛЮДИ ВСЕ ОДНО ЗАЛИШАТЬСЯ НА СВОЄМУ»

- Які навички та знання, на вашу думку, необхідні для успішної роботи в цій галузі?

- ЄВГЕН: Середня спеціальна освіта буде обов’язкова, але важливий момент – не важливо яка саме. Тобто, ви можете закінчити середнє спеціальне бухгалтера, пройти підготовчі курси й стати рієлтором. Чому середня освіта важлива, бо це спілкування з людьми. Хочеш чи ні, але саме у коледжі ми починаємо більше спілкуватися, дізнаватися світ та дорослішати, з’являється розуміння природи людини та її аналіз. Звичайно, пріоритетом буде освіта психолога, юриста чи економіста, але це вже як пощастить.

- Як ви вирішуєте конфлікти зі сторонами угоди та забезпечуєте законність угод з нерухомістю? І чи бувають такі конфлікти?

- ВАДИМ: Була ситуація, коли власниця квартири, це була жіночка похилого віку, мала свій договір. Я попросив його почитати, а потім читаю і розумію, що немає у ньому й половини того, що повинно бути. А це була невеличка квартира за 3000 гривень, яку хотіла орендувати молоденька пара. Я кажу цій власниці: «А чи можемо ми підписати мій договір, бо ваш має дуже багато недоліків і не вважається юридично правильним?», на що мені відповіли відмовою. У таких випадках я просто беру своїх людей, які звернулися до мене з пошуком квартири, та йду звідти. Або власниця підписує мій договір, де прописуються усі важливі моменти. Немає сенсу влаштовувати конфлікти чи дискусію, люди все одно залишаться на своєму.

- Які обов’язкові пункти повинні бути у договорі?

- ЄВГЕН: Повинен бути прописаний термін на який ви орендуєте квартиру, ціна (бо якщо її не буде, власник може у будь-який момент її підняти, а з договором ви зможете навіть подати на нього до суду), майно квартири (телевізор, шкаф-купе й тому подібне), власник квартири, орендатор, паспортні дані, ваші права й так далі. Взагалі, частіше за все такі документи мають 3 сторінки, але звичайно існують винятки.

* * *

Сум'яни, будьте обережні та перевіряйте усіх фахівців до яких звертаєтесь, щоб не натрапити на тих, хто просто хоче вас ввести в оману чи обікрасти. Дотримуйтесь порад та враховуйте усі нюанси. Адже вибір квартири для купівлі чи оренди – це важливий крок, оскільки ви обираєте місце, де будете проводити більшість свого часу. І це місце має бути приємним і надійним, вашою домашньою фортецею.

Дякуємо агентству нерухомості «Проспект» за допомогу у підготовці матеріалу. Адреса агентства: вулиця Кустовська, 2 (біля театру Щепкіна зі стороні стадіону).

Підготувала Наталія Біловол, MistoSumy.com

 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: