Завантаження ...

Власний бізнес з нуля – сумські підприємці поділилися секретами

Власний бізнес з нуля – сумські підприємці поділилися секретами фото

Відкриття власного бізнесу у Сумах є неабияким важким завданням. Особливо для тих, хто не мав з цим справи. Однак, з правильним підходом і досвідом, це може стати успішною ідеєю, яка принесе не тільки прибуток, а й задоволення від власної справи.

Якщо ви плануєте відкрити свій бізнес у Сумах, важливо пам'ятати, що це місто з великою кількістю підприємств та компаній, які конкурують між собою. Тому вам потрібно дослідити ринок та розробити чіткий бізнес-план, який допоможе вам знайти своє місце у ньому. Ми зв’язалися із сумськими бізнесменами та попиталися про їх тернистий шлях у бізнесі, попросили поділитися секретами та порадами з молодими підприємцями.

Нетипова кав‘ярня «SolodKava»

Войтенко Євген – директор закладу, де ви можете не тільки випити каву з круасаном, а й випити келих власного крафтового пива з бургером. Заклад прославився тим, що поєднав те, що здавалось неможливо.

- Дайте кілька порад людям, які хочуть відкрити власний бізнес у Сумах.

- В першу чергу, важливо вірити у свій успіх, і правильно обрати нішу. Зараз час прогресивних людей, які готові працювати, ризикувати і створювати зовсім нове. Важливо бути гнучким і створити різні сценарії розвитку: оптимістичний, базовий, песимістичний. Головне, щоб Ваша ідея могла бути практично реалізована і мала кінцевого споживача. Ви повинні відповісти на питання: «Хто буде це купувати?» або «Хто буде до Вас ходити?».

- Як правильно обрати тематику закладу. Чи є якісь нюанси?

- У нашому випадку, вектор був вже обраний. Майже три роки тому була створена крафтова пивоварня SOLOD. На початку повномасштабного вторгнення виробництво майже зупинилося, адже продаж алкогольних напоїв був заборонений і зовсім не на часі. Коли ситуація трохи стабілізувалася, разом з родиною і колективом було прийняте рішення ризикувати та відкривати зовсім нетиповий заклад у місті Суми. Кав’ярня - де поєднався відпочинок для всіх і кожного. У нас можна випити як каву з тістечком, так і келих власного крафтового пива з бургером. Нюанси звичайно є завжди, але основним був і є – війна в країні. Адже ніхто не міг бути впевненим у «завтрішньому дні». Але я був і зараз впевнений у майбутньому, щасливому і мирному, тому ми це зробили! (посміхається. – ред.)

- Які виникали перешкоди на вашому шляху та як ви їх вирішили?

- Перешкод було багато, починаючи від вибору будівельних матеріалів, декору, до замовлення обладнання. Все це стало навіть не питанням дискусій, а елементарної наявності в Україні. Тому деякі елементи оздоблення замовляли в сусідній Польщі. Головне, що вдалося всі моменти узгодити і вирішити, а способів було безліч, всі і не згадаю.

- Що ви робили для розвитку власного закладу?

- Ми зовсім молодий заклад, тому розвиваємо його щодня, зупинятися не плануємо. Однією із головних задач було донести нашим гостям, що можливо поєднати те, що здавалося б неможливо. Також, наше розташування, воно є зовсім нетиповим. Напевно як і все у нас. Ми знаходимося на зупинці громадського транспорту. Люди не звикли бачити такий рівень будь-якого закладу на зупинці. Тим не менш, нам вдалося змінити уявлення, і тепер гості знають, що у нас не лише ранкова кава, а і можливе свято у колі друзів.

- Які фактори допомогли вам у досягненні успіху?

- Віра в успіх і перемогу, а також родина. Усі ми працюємо заради головної мети, усі ми на своєму фронті. А взагалі, я маю чудову команду, яка повністю віддається справі, і кожен додає свою родзинку у наш заклад. Баристи, продавці, адміністратори, кухарі – це зірки нашої кав’ярні. Вони сяють кожен на своєму місці. Факторів безліч і перерахувати всі – нереально. Думаю, люди – це і є наш успіх. Усі, хто відвідує нас щоб відпочити – довіряють нам. Навіть якщо це 10 хвилин релаксу на каву.

- Де взяти кошти на відкриття власного бізнесу? Є, можливо, якісь лайфхаки?

- У випадку створення «SOLODKAVA» ми не брали кошти у кредит тощо. Маючи родинний бізнес, який більше ніж 25 років успішно працює, ми вирішили заощадження вкласти у нову галузь і нові робочі місця.

Кав’ярня «Coffee2house»

Також ми мали змогу поговорити з двома власниками кав’ярні, що знаходиться у самому центрі міста Суми за адресою Іллінська, 2.

Владислав Твердохліб та Сергій Драгун – 2 молодих та перспективних підприємця, яких не зупиняють проблеми, а мотивують. Пан Сергій викупив вже існуючий заклад яким ніхто не займався та привів його до ладу разом з паном Владиславом: зайнялися інтер’єром, меню та кавовими зернами, сторивши «нову» кав’ярню у місті, де можна випити та поїсти.

- Чи складно було «підіймати» заклад із занепаду під час війни?

Сергій: Складніше відкривати з нуля його, аніж просто привести до ладу існуючу торгову марку. Так, доводилося міняти повністю усе: інтер’єр, меню, ціни, подачу, посуд – буквально все. Ми з Владиславом вирішили розділити обов’язки таким чином: я більше постою за кавомашиною, поки ми не знайдемо персонал; а він буде нашим SMM. Думаю, у наш час усі розуміють, хто це такий. І от завдячуючи його такій роботі, наш Інстаграм, якого раніше взагалі не було, почав процвітати. За 4 місяці його існування, про нас почуло набагато більше людей, аніж за все існування закладу до цього.

- Дайте кілька корисних порад початківцям, які хочуть відкрити власний бізнес у Сумах.

Владислав: Найголовніше – це дисципліна. Вона повинна бути усюди: і в житті, і в роботі, і в бізнесі, і у відносинах. Без чіткої дисципліни ви не зможете досягнути бажаного результату. Немає такого, що сьогодні ви хочете це, а завтра інше. Як влаштований бізнес? По дисципліні та заздалегідь складеному плану, якого потрібно дотримуватись день-у-день.

Якщо взяти нашу кав’ярню у приклад, то тут також все шло поетапно. Від мінімального вкладу. Наприклад, сьогодні повністю змінюємо кавові зерна, пропрацьовуємо, домовляємось з постачальником; а завтра займаємося вітриною, десертами та подачею. Спочатку робимо якісний продукт, потім сервіс, а вже потім реклама. Це усе відбувається поетапно, дисципліновано. Якщо будете дотримуватись такої легкої поради, то буде вам щастя та результат»

- Як обрати правильну тематику закладу, щоб не «прогоріти»?

Владислав: Безсумнівно, ви повинні займатися тим, що любите. Як на мене, кав’ярень у Сумах аж занадто багато, тому точно не з цією сферою краще пов’язувати бізнес. Насправді, коли замислювався і раніше стосовно раціонального внеску грошей у бізнес, то перше, що спадало на думку – це щось освітнє. Після коронавірусу, коли діти пішли на дистанційку, освіта в Україні почала деградувати. І якщо б у мене була можливість відкрити щось нове, я б зосередився саме на цьому. А чому ні? Зібрати у приватну школу по невеликій кількості дітей, найняти досвідчених педагогів з якихось цікавих предметів, які не викладаються у звичайних школах, й уперед. А якщо серед закладів харчування, то тут спірне питання, адже зараз дуже багато й стандартних, і не стандартних бізнесів з таким спрямуванням. Я б скоріше сказав, що на сьогоднішній день суспільство облінилося й процвітає лише доставка їжі.

- З якими перешкодами на шляху ви зіткнулися?

Владислав: Ми відчинили заклад вдруге, коли стали повноцінними власниками, у січні цього року. І найбільшою проблемою було світло. Були дні, коли ми приходили на роботу на 4 години й шли, бо не було сенсу сидіти далі. Можливості придбати генератор не було, єдине, з чим пощастило це з тим, що «Укртелеком» одразу на двух чергах, за рахунок цього трішки виїжджали. Звичайно, грошей не вистало, бо тільки відрилися, тільки почали працювати, персонал не набирали, самі стояли за кавомашиною. Зараз становище краще, потихеньку зростаємо, уже шукаємо людей у команду.

- Що ви робили та робите для розвитку власного бізнесу?

Сергій: Інстаграм. Це найголовніше зараз. У наш час передових технологій та цифрового світу, усі дізнаються про якісь заклади через соціальні мережі. І зараз, Інстаграм – лідер у цьому. Через рекламу, рілс, пости чи відгуки – ви можете стати №1 за лічений час, головне підібрати правильний план-контент.

- Які фактори допомогли вам у досягненні успіху?

Владислав: Соціальними мережами у нас займаюсь я. Для чого це потрібно? Для залучення людей до нас відношенням, якістю та гумором. Для нас це 3 найголовніші фактори, на які ми спираємось при створенні контенту. Сервіс дуже впливає на атмосферу закладу. Знаєте, як кажуть, люди ходять до закладу не їсти, а з співробітниками поспілкуватись. Тому спілкування, харизма, відношення бариста до власної роботи – це дуже важливий фактор. Адже від того, як він почуває себе на робочому місці, повністю залежить те, який настрій він буде дарувати гостям.

І звичайно, до факторів успіху можна віднести якість продукції, яку ви продаєте у маси. Не можна торгувати булками та ковбасою з «АТБ», вважаючи це крутим маркетинговим ходом. Кожен власник повинен головою відповідати за продукти харчування, які він пропонує своїм гостям, та бути впевненим у його якості.

- Де можна взяти гроші на відкриття власного бізнесу?

Владислав: Заробити. Ніколи не беріть гроші на створення власного бізнесу у кредит. Особливо, якщо ви початківці, новачки у цьому. Велика верогідність, що ви «прогорите», а гроші будуть витрачені. Так, втратити власні кошти – погано, але ще гірше – це повертати банку велику суму, яка збільшується кожного місяця.

- В чому родзинка саме вашого закладу? Чому люди повинні ходити саме до вас?

Сергій: Якщо хочете поринути в атмосферу ретро стилю та випити каву – то зможемо вам подарувати цю ейфорію. До того ж, багато хто приходить до нас просто за емоціями і знаєте, це найбільша похвала. Коли людина прийшла без настрою, а пішла з посмішкою до вух.

Ось декілька кроків, які можуть допомогти вам відкрити свій власний бізнес у Сумах:

  1. Визначте ідею бізнесу: почніть зі знайдення проблем, які можна вирішити через відкриття бізнесу. Наприклад, якщо ви помітили, що у місті не вистачає кав'ярень зі стравами здорового харчування, то можливо варто розглянути цю ідею.

  2. Розробіть бізнес-план: цей документ допоможе вам визначити всі витрати, які потрібні для запуску бізнесу, від купівлі обладнання до рекламної кампанії. Ви також повинні розглянути потенційні прибутки та ризики.

  3. Реєстрація бізнесу: отримайте необхідні документи та реєстраційні форми для реєстрації вашого бізнесу в Сумах. В Україні, це зазвичай займає близько тижня.

  4. Визначте джерела фінансування: відкриття бізнесу може потребувати значних витрат, тому важливо визначити, звідки ви будете отримувати гроші. Це може бути власний капітал, кредит у банку або інвестиції.

  5. Знайомтесь з податковими правилами: в Україні діють різні податкові правила та норми. Ви повинні бути обізнані з ними, щоб уникнути проблем з податковою службою в майбутньому.

  6. Орендуйте приміщення або знайдіть місце для бізнесу: ви можете відкрити свій бізнес у власному приміщенні або орендувати його. Важливо вибрати зручне місце для закладу, де знаходиться ваша цільова аудиторія.

  7. Підготуйте необхідне обладнання: в залежності від типу бізнесу, вам може знадобитись різне обладнання. Наприклад, якщо ви плануєте відкрити кав'ярню, то вам знадобиться кавомашина, мікрохвильовка та інше.

  8. Розробіть маркетингову стратегію. Це може включати рекламні кампанії, створення веб-сайту, участь у виставках та інше.

  9. Залучайте клієнтів: після запуску бізнесу, вам потрібно привернути увагу цільової аудиторії та залучати клієнтів. Використовуйте різні інструменти маркетингу, щоб залучити нових клієнтів;

  10. Закупівля товарів та послуг: якщо ваш бізнес пов'язаний з продажем товарів або наданням послуг, вам потрібно буде знайти постачальників, у яких ви будете закуповувати необхідні матеріали, обладнання та інші товари.

  11. Збирайте команду: якщо ваш бізнес зростає, вам може знадобитись команда співробітників. Важливо підібрати правильних людей, які будуть працювати разом з вами на благо закладу.

  12. Вивчайте ринок: важливо слідкувати за тенденціями на ринку, щоб збільшувати ефективність свого бізнесу та розробляти нові стратегії. Вивчайте поведінку вашої цільової аудиторії та аналізуйте її потреби.

  13. Працюйте над своїм брендом: визначте свій унікальний стиль, який буде відрізнятися від конкурентів. Розробляйте логотип, створюйте оформлення та займайтеся рекламою, щоб збільшувати свідомість про свій бренд.

  14. Відстежуйте свої фінанси: важливо вести детальний облік своїх доходів та витрат, щоб збільшувати прибуток та уникати фінансових проблем. Використовуйте бухгалтерські програми для контролю фінансів.

  15. Підтримуйте клієнтів: задовольняйте потреби та очікування своїх клієнтів, створюйте позитивне спілкування та відносини з ними. Важливо збирати відгуки та реагувати на них, щоб вдосконалювати свій сервіс.

  16. Вивчайте нові технології: використовуйте нові технології та інструменти для автоматизації процесів й оптимізації роботи. Наприклад, використовуйте соціальні мережі та інтернет-маркетинг для залучення нових клієнтів.

  17. Зберігайте ентузіазм: власний бізнес може бути важким та вимагати багато часу та зусиль, тому важливо залишатися мотивованим та зберігати ентузіазм. Ви можете залучати своїх співробітників до процесу розвитку бізнесу та створення позитивної атмосфери на робочому місці.

  18. Навчайтеся від інших: візьміть участь у семінарах, конференціях та інших подіях, щоб вивчити нові технології та набути корисних контактів. Також можна знайти ментора або приєднатися до спільноти підприємців, щоб навчитися від інших досвідчених бізнесменів.

  19. Будьте готові до змін: ринок та бізнес-середовище постійно змінюються, тому важливо бути готовим до змін та вчасно адаптуватися до нових умов. Ви повинні бути готові до викликів та змін у бізнесі, щоб зберігати свою конкурентоспроможність.

  20. Оцінюйте свій успіх: встановлюйте метрики та ключові показники продуктивності, щоб оцінювати свій успіх та визначати, які аспекти потребують покращення. Періодично аналізуйте свою діяльність та використовуйте дані для вдосконалення своїх процесів.

  21. Будуйте довгострокові плани: розробляйте довгострокові плани та стратегії для своєї компанії, щоб забезпечити її стабільний розвиток та зростання. Важливо регулярно оновлювати ці плани та адаптувати їх до змін у бізнес-середовищі.

  22. Дотримуйтеся етики: дотримуйтеся етичних стандартів у своїй діяльності та ставленні до клієнтів, співробітників та партнерів. Будьте відкриті та чесні у своїх відносинах та діях, щоб забезпечити довіру та повагу до вашої компанії.

  23. Піклуйтеся про персонал, як про родину: їх ментальне здоров’я – запорука вашої роботи та зусиль. Те, як вони відчувають себе на роботі буде відображатись і на їх ставленні до відвідувачів.

* * *

Сум’яни! Створення власного бізнесу може бути чудовою можливістю для розвитку фінансової незалежності та реалізування власних ідей та потенціалу. Хоча процес створення бізнесу буде складним та вимагати багато часу та зусиль, тим не менш, він може приносити велике задоволення від досягнення цілей та мрій.

Читайте також https://poltavawave.com.ua/p/shcho-take-onlain-kredit-i-iak-iogo-otrimati-785387

Підготувала Наталія Біловол

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: