«Завжди обирайте якість, а не вартість», - сумський стоматолог Скібінська Карина

Лікування зубів у сучасних реаліях коштує не дешево. А що буде, якщо запустити проблеми, які можна було швидко вилікувати й забути? Ваш гаманець не подякує вам, а зуби взагалі можуть «зникнути» з ротової порожнини.

Лікування зубів у сучасних реаліях коштує не дешево. А що буде, якщо запустити проблеми, які можна було швидко вилікувати й забути? Ваш гаманець не подякує вам, а зуби взагалі можуть «зникнути» з ротової порожнини.

Стоматологія є важливою складовою загальної медицини та невід'ємною частиною здоров'я людини. Ця галузь займається діагностикою, профілактикою та лікуванням захворювань порожнини рота та зубів.

Нині стоматологія динамічно розвивається і її досягнення сприяють покращенню якості життя людей, забезпечуючи їм здорову та привабливу посмішку.

Ми мали змогу поговорити та дізнатися багато цікавого про професію та роботу стоматолога у цілому. Героїнею нашого сьогоднішнього інтерв’ю стала Скібінська Карина – лікар стоматолог-терапевт та дитячий стоматолог.

«Пригадую, коли ще була мала, полюбляла «сверлити» бабусі зуби та ставити пломби з тіста»

- Чому Ви обрали саме професію стоматолога?

- Це була моя мрія з самого дитинства. Як не дивно, але в моїй родині немає лікарів, тим не менш, моїм заповітним бажанням було стати саме медпрацівником. Пригадую, коли ще була мала, полюбляла «сверлити» бабусі зуби та ставити пломби з тіста не тільки їй, а й усім іграшкам. Вона ну дуже терпляче до цього ставилася та терпіла, а потім виймала мою «пломбу». Не повірите, але ніколи не було страху до стоматологів, я завжди із задоволенням ходила на медичні огляди до стоматологічної поліклініки. Було ще таке, що у 9 класі писала наукову роботу «МАН» по розповсюдженності карієсу у Шостці. Уже тоді моєю метою було вступити до Української медичної академії у Полтаві на стоматологічний факультет.

- Чи правда те, що перше, що помічають стоматологи у людях — це посмішка?

- Це наша стоматологічна таємниця, але це правда. Можна сказати, професійний погляд на усмішку людини. І насправді, не тільки стоматологи помічають це у людині у першу чергу. Так як посмішка людини – це її візитна картка, якщо можна так висловитися, саме вона може розповісти та розкрити вас більше, як особистість.

- З якими основними проблеми стоматологічного здоров'я до вас звертаються?

- Звичайно, найбільш розповсюджені стоматологічні проблеми з якими звертаються пацієнти – це карієс, пульпіт та деякі захворювання слизової оболонки порожнини рота. І зачасту все це через відсутність правильної гігієни та профілактичних оглядів.

«Основне у нашій роботі – це якість матеріалів»

- Чи просили/просять ваші знайомі чи родичі знижку на ваші послуги?

- Насправді, дуже рідко таке буває, щоб знайомі чи родичі просили знижку. Вони розуміють наскільки тяжка професія та наскільки велика вартість усіх матеріалів, які я використовую у своїй практиці. Але за власним бажанням можу робити знижку близьким людям чи постійним пацієнтам, звичайно, за дозволу директора.

- За яким критерієм ви обираєте матеріали для роботи? І чому?

- Основне у нашій роботі – це якість матеріалів, які ми використовуємо у стоматологічній практиці, так як від цього залежить стоматологічне здоров’я наших пацієнтів. Я дуже часто відвідую стоматологічні виставки та інші різноманітні заходи, де представляється велика кількість матеріалів світових брендів. Саме там я обираю найкращі матеріали для роботи з використанням найсучасніших методик лікування.

- Які рекомендації Ви маєте для пацієнтів з метою профілактики стоматологічних проблем?

- Можу виділити топ 5 найважливіших рекомендацій для профілактики стоматологічних захворювань. Перше, це обов’язковий профілактичний огляд кожні півроку дорослим та 3-6 місяців діткам. Друге, це гарна гігієна порожнини рота. Що я маю на увазі: чистити зуби зранку та ввечері не менше 3-5 хвилин та використовувати зубну нитку. Третє, після їжі бажано використовувати ополіскувач або, як альтернативу, можна полоскати порожнину рота теплою водою. Четверте, кожні 3 місяці змінювати зубну щітку та використовувати якісні зубні пасти з фтором та кальцієм. П'яте, звичайно, бажано дотримуватись збалансованого харчування. Саме від нього залежить здоров'я не тільки вашого організму, а й зубів та ясен.

- Як впливає раціон харчування на стоматологічне здоров'я?

- Раціон харчування, як не дивно, дуже сильно впливає на стоматологічне здоров’я. Я дам вам деклька порад, які продукти повинні бути на вашому столі обов’язково: молочні продукти, які насичені кальцієм, фтором та білками. Ці продукти будуть зміцнювати та захищати тверді тканини зуба від карієсу. Далі йдуть овочі, особливо, це морква, шпинат і селера, які сприяють очищенню зубів та нейтралізують дію шкідливих кислот. Фрукти – містять велику кількість вітамінів та мінералів, також володіють натуральними очисними функціями.

Не забувайте, що для вашої емалі шкідливо вживати дуже гарячу або занадто холодну їжу. Також, не зловживайте вуглеводами та солодощами, тому що будете дуже частими гостями на прийом до стоматолога. Діткам, я б радила давати солодощі в складі яких є ксиліт, тобто замінник цукру. Бо всі ми розуміємо, що без цукерок дитинство просто неможливе.

- Які підходи до зняття болю при стоматологічних процедурах є найбільш ефективними?

- Завжди наголошую для своїх пацієнтів, що зубну біль не можна терпіти, треба негайно звертатися до стоматолога. А щоб уникнуть гострого болю, треба не нехтувати профілактичними оглядами кожні півроку. Але, якщо вже така ситуація сталася, звичайно, прийняти знеболююче за рекомендацією вашого лікаря та записатися на найближчий можливий за часом прийом.

Часто буває, коли пацієнти знімають біль знеболюючим декілька днів і потім взагалі не йдуть на прийом. Це дуже велика помилка, не робіть такого. Так як зуб руйнується далі все більше і більше, у результаті його можна взагалі повністю втратити. Й обов’язково при лікуванні так званого «гарячого зубу» треба робити знеболювання (анастезію) і ні в якому разі не терпіти біль. Справжні лікарі використовують сучасні та якісні анастетики для того, щоб ви себе почували комфортно на прийомі, тому не бійтеся болю чи спеціалістів.

- Які підходи до відбілювання зубів є найбільш ефективними та безпечними?

- Взагалі, існує декілька видів відбілювання зубів: хімічне, ендовідбілювання, фотовідбілювання та лазерне відбілювання. Під час хімічного, лікар використовує гель на основі 40% розчину перекису водню, за рахунок чого вдається швидко та ефективно відбілити зуби. Хімічне відбілювання не можна застосовувати за наявності сколів та тріщин, вінірів, протезів, штифтів, видимих пломб, тобто потрібні природні здорові зуби. У ході процедури використовують речовини, що травмують емаль. Саме тому цей метод освітлення застосовується вкрай рідко.

Ендовідбілювання - внутрішньоканальне відбілювання зубів, проводиться при сильному потемнінні. Лікар знімає стару пломбу, очищає гирла кореневих каналів та ізолює їх. У звільнений простір поміщає відбілюючий гель, закриває тимчасовою пломбою. Коли вдалося набути бажаного відтінку, лікар проводить реставрацію зуба.

Основою фотовідбілювання виступає гель, що містить перекис водню. Лікар наносить його на поверхню зубів, протягом 10-15 хвилин діє спеціальною лампою. За один візит проводиться 3-5 процедур, після чого практично одразу видно ефект – освітлення до 8-10 тонів.

Лазерне відбілювання вважається найбільш популярним та безпечним методом. Нанесений на зуби гель активується під впливом лазерного променя. На відміну від інших методів, лазер дозволяє впливати глибоко на тканину. За один сеанс, що триває 40-60 хвилин, можна відбілити зуби на 8-10 тонів.

Професійні види відбілювання зубів набагато безпечніші та ефективніші, оскільки використовується спеціальне обладнання та матеріали, а процедуру повністю контролює лікар.

- Які можуть бути причини зубної чутливості та як її можна лікувати?

- Кожен із нас хоча б раз у житті відчував симптоми підвищеної чутливості зубів: різкий локалізований біль в районі одного або кількох зубів, який виникає у відповідь на якийсь подразник. Іноді зуб реагує на гаряче чи холодне, іноді на кисле чи солодке, інколи ж — на дотик зубної щітки чи шматочків їжі. Інтенсивність такої реакції може бути короткочасною (кілька секунд) або тривалою (близько хвилини). Це явище називається гіперестезія зубів.

Підвищена чутливість зубів не виникає сама по собі, вона завжди має причину. Основними з яких є: пошкодження цілісності емалі зуба, руйнування емалі через неправильний режим харчування, будь-які види стоматологічних захворювань, деякі види «нестоматологічних» захворювань, опущення ясен.

Для лікування підвищеної чутливості слід звернутися до стоматолога. Якщо чутливість незначна, виконуємо професійне чищення зубів ультразвуком та «Air-Flow» і подальшу ремінералізацію емалі, також часто я призначаю спеціальні ремінералізуючі пасти або креми. При значному оголенні коренів краще виконати пластику ясен, якщо є прийнятні умови або художню композитну реставрацію пришийкової ділянки.

«Дентофобія – страх перед стоматологами та стоматологічним лікуванням»

- Які рекомендації Ви маєте для пацієнтів зі страхом перед стоматологічними процедурами?

- Дентофобія – страх перед стоматологами та стоматологічним лікуванням. На жаль, це найпопулярніша фобія у світі, на неї хворіє близько половини населення земної кулі. Щоб позбутися дентофобії, по-перше, потрібно вчасно проводити лікування зубів, адже відкладання візиту до стоматолога може обернутись для вас ще гірше: втратою великою кількістю часу, сил, нервів та фінансів. Також, слід більш відповідально ставитися до вибору клініку та лікаря.

В клініці повинна бути приємна та релаксована атмосфера, вічливий персонал. Якщо говорити саме про мій підхід до такого характеру проблеми, то я рекомендую деяким пацієнтам прийняти перед прийомом заспокійливе для їх стабільного стану. Взагалі, завжди ставлюсь до проблем пацієнтів з розумінням та йду на контакт у розмові, щоб людина відчувала себе комфортно та не боялась ділитися хвилюваннями.

Зараз набула популярності седація, під час якої людина занурюється в легкий сон, а після лікування зазвичай нічого не пам’ятає. Тим не менш, пам’ятайте, найбільш ефективний спосіб позбутися дентофобії – це регулярні візити до стоматолога, тобто кожні півроку, та власне бажання людини побороти страх, усунути захворювання ротової порожнини та зробити посмішку красивою та здоровою.

- Які підходи до відновлення зубної емалі після її втрати та які матеріали використовуються?

- Найбільш популярний спосіб відновлення зубної емали після її втрати – це композиційна реставрація. Використовуються якісні фотополімерні композитні стоматологічні матеріали.

- Які матеріали Ви використовуєте в клініці, чи намагаєтесь на них заощадити?

- Ми використовуємо тільки якісні матеріали, і ніколи навіть в думках не було такого, щоб на них заощаджувати, адже це здоров’я пацієнтів. Навіть не зважаючи на високу вартість. Зазвичай використовуємо матеріали європейських та японських виробників, так як вони відповідають всім необхідним сертифікатам якості.

- Чи готові сум'яни платити за якісні стоматологічні послуги?

- Так, як не дивно, але населення в нашому місті готове платити за якісні стоматологічні послуги. Звичайно, є й вийнятки, коли пацієнти шукають де дешевше і на якість їм всеодно. Тим не менш, у результаті, рано чи пізно вони всеодно обирають якість! У клініках, в яких я працюю, прийнята вартість стоматологічних послуг, яка доступна для більшості сумчан.

- Розкажіть про конкуренцію. Чому клієнти обирають саме вас?

- На сьогоднішній день, у нашому місті існує величезна кількість стоматологічних клінік, тому конкуренція має своє місце серед стоматологів. У моєму випадку, я отримала базову освіту в одному з найкращих стоматологічних ВУЗів країни та постійно вдосконалюю свої знання у науково-практичних конференціях та майстер-класах. Пацієнти, у свою чергу, обирають лікаря, який постійно розвивається та застосовує сучасні методики лікування стоматологічних захворювань.

«Естетична функція завжди на першому місці у пацієнтів»

- Зараз усі роблять реставрацію. Це безпечна процедура? Чи є якісь протипоказання?

- Реставрація зубів зараз дуже популярна процедура у стоматологічній практиці. Так, вона абсолютно безпечна. Але для отримання досконалої інформації потрібно розглянути всі «за» і «проти» реставрації. Головний недолік – абсолютні протипоказання. Процедуру не можна проводити за неможливості ізолювати необхідну ділянку від вологи та алергії на засоби, які використовуються.

Є 2 основних методи реставрації зубів: пряма та непряма. Переваги першої, тобто художньої композитної реставрації зуба – це відновлення кольору та форми, вирівнювання поверхні, усунення міжзубних проміжків; усі маніпуляції лікар проводить безпосередньо в ротовій порожнині пацієнта та за один візит. Набагато дешевша за непряму.

Головний недолік – через деякий час композитні матеріали змінюють колір, втрачають блиск. Але при правильному догляді, цих проблем можна уникнути, тому я рекомендую своїм пацієнтам після художньої реставрації приходити на прийом 2 рази на рік для палірування.

Переваги непрямої: корегування форми, кута нахилу, довжини зуба, приховування широких міжзубних проміжків; відновлення зубів при значних дефектах, якщо, наприклад, більше 2/3 зуба зруйновано.

Основний недолік – значний проміжок часу при виконанні роботи. Так як задіяна зуботехнічна лабораторія, необхідно декілька візитів до стоматолога, тому і ціна значно вища у порівнянні з прямою реставрацією.

Відверто кажучи, це якраз мій улюблений напрямок у стоматології – художні реставрації зубів. Тому із задоволенням допоможу вам у здійсненні мрії, щодо ідеальної посмішки.

- Чому люди роблять цю процедуру, на Вашу думку?

- Вважаю, що люди обирають цю послугу достатньо часто, тому що майже кожен мріє про ідеально гарну та білосніжну посмішку. Естетична функція завжди на першому місці у пацієнтів.

Звичайної чистки щіткою і пастою в домашніх умовах достатньо для щоденного догляду за зубами? Чи рекомендуєте зубні нитки?

Взагалі цього достатньо, але для правильного догляду за зубами обов’язково треба використовувати зубну нитку та ополіскувачі, особливо, коли наявна проблема скупченості зубів.

Професійне відбілювання чи вдома?

- Зараз є багато способів відбілити зуби вдома, наскільки це небезпечно?

- Зараз багато охочуючих заощадити гроші на послугах стоматолога, тому намагаються самостійно отримати білосніжну посмішку. До таких видів відносять відбілюючі зубні пасти, після припинення використання яких з’являється гіперчутливість емалі та потемніння зубів.

Відбілюючі смужки – це досить небезпечний вид відбілювання, так як руйнується емаль зуба та знову ж таки з’являється гіперчутливість. Капи – більш прийнятий спосіб відбілювання зубів вдома, але обов’язково під наглядом лікаря з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнта. Якщо ви вирішили відбілити зуби вдома, обов’язково проконсультуйтеся у стоматолога, щою досягти значного результату без шкоди для емалі.

Обирайте краще найефективніші та найбезпечніші методи відбілювання зубів, щоб зберегти здорову посмішку.

- А де стоматологи лікують зуби? Кому довіряєте Ви?

- Зазвичай, стоматологи лікують зуби у своїх колег по роботі, які активно розвиваються та використовують найсучасніші методи лікування зубів. Я не виключення, вважаю, що у мене в колективі достатньо надійних лікарів, яким би я довірила свою посмішку. Але, по секрету, і не тільки в колективі. Є лікарі достатньо високого професійного рівня у нашому місті, яким би я без вагань довірила власну посмішку.

«Мріє стати стоматологом та у свої 8 рочків вже хоче мені асистувати»

- Бувають незвичайні ситуації в роботі?

- Звичайно бувають. Особливо з дітками, коли вони малюють тобі малюнки, зізнаються у коханні або мріють стати у майбутньому стоматологами. У мене навіть колись була ситуація, що дівчинка, яка дуже боялась стоматологів до зустрічі зі мною, у результаті назвала ляльку Карина Олександрівна. Мені вдалося переконати маленьку принцесу, що немає нічого страшного у лікуванні зубчиків, тому вона змогла мені довіритися й тепер уже нічого не боїться. А ляльку ту не відпускала з руць, поки не підросла. Мріє стати стоматологом та у свої 8 рочків вже хоче мені асистувати і завжди із захопленням дивиться за моєю роботою.

Серед дорослих були ситуації, коли від щастя довгоочікуваної ідеальної посмішки, пацієнти починають плакати. І знаєте, мені, як лікарю, це дуже приємно, бо ці емоції від власної посмішки не передати словами. Також, доволі часто пацієнти можуть спати на прийомі, а після лікування бути в шоці, як це так вийшло.

- Чи приводять до Вас Ваші пацієнти своїх діток? Які Ви маєте підходи до них?

- Звичайно приводять. У мене взагалі вийшла дуже цікава ситуація у житті. Я вивчилась на загального лікаря-стоматолога і певний час працювала тільки дорослим стоматологом-терапевтом, а про дитячого й мови ніколи не було. Тим не менш, одного разу мої постійні пацієнтки попросили полікувати їх дитину. Дівчинка добре йшла на контакт, і мені ну дуже сподобався цей досвід. Я насправді отримала задоволення. Ну а далі «сарафанне радіо» почало працювати вже за мене.

Прийняла ще декількох малят і вирішила отримати спеціалізацію дитячого лікаря-стоматолога. Звичайно, є різні випадки, дуже часто у діток були невдалі спроби лкування у стоматолога, залишилась психологічна травма, через що потрібно досить довго знаходити підхід до дитини. У такі моменти я відчуваю себе не тільки стоматологом, а й психологом. Завжди намагаюся перетворити дитячий прийом на казку, щоб дитина відчувала себе комфортно. Тому на даний момент я лікар-стоматолог-терапевт та дитячий лікар-стоматолог.

- Стосовно діток, а як їх привчити правильно чистити зуби двічі на день?

- Дитину не так просто привчити правильно чистити зуби. Звичайно потрібно привести малечу на прийом до стоматолога, щоб фахівець сам показав, як саме потрібно це робити, щоб зубки були здорові. Якщо обрати досвідченого спеціаліста, то це буде проходити в ігровій формі, а далі вже за бажанням. До того ж, треба своїм прикладом показувати дитині, що це обов’язковий атрибут гігієни, дивитись різноманітні мультфільми про стоматологів та зубних фей, чистити зубки іграшкам і вже у більш дорослому віці пояснювати дитині, як це важливо для її здоров’я.

- І саме ЯК правильно чистити зуби?

- Щоб знати як правильно чистити зуби, ви повинні знати кілька правил. Перше, обов’язково правильно обирайте зубну щітку. Якщо у вас немає проблем з яснами, оптимальинм рішенням буде щітка середньої жорсткості. Друге, зуби потрібно чистити, нахиливши щітку під кутом 45 градусів від ясен до краю зуба. Третє, час чистки зубів повинен займати від 3 до 5 хвилин. Більш детально та поетапно як правильно чистити зуби лікар показує на консультації.

- Чому ціни на послуги стоматологів підвищуються кожного року?

- Ціни на стоматологічні послуги підвищуються кожного року через те, що значно зростає ціна на матеріали. Особливо це відчули усі з початком повномасштабної війни в Україні. Багато матеріалів взагалі пропали зі стоматологічного ринку. А більшість зросла у ціні вдвічі, а то й в тричі. Але я завжди ставлю себе на місце пацієнта, і вважаю, що зараз фінансово люди у нашій країні достатньо не стабільні, тому не можу дуже підвищувати прайс. І хочеться нагадати багатьом, що стоматологія – це здоров’я пацієнтів, і завжди треба пам’ятати про людяність!

Дорогі пацієнти, посміхайтесь на здоров’я! Та нехай ваша посмішка буде білосніжно яскравою та здоровою завжди!

***

Знайти лікаря зможете за адресою: м. Суми, вул. Івана Харитоненко 6/1

Записатися на прийом за телефоном: (+380) 66 932 4119

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: