У Сумському онкоцентрі відкрили відремонтоване хіміотерапевтичне відділення

Реконструйоване хіміотерапевтичне відділення, розраховане на 50 пацієнтів, відкрили сьогодні в Сумському обласному клінічному онкологічному центрі. Відремонтували коридор, палати, кабінети для персоналу, санітарні кімнати, замінили комунікації. Роботи тривали п’ять місяців.  

Реконструйоване хіміотерапевтичне відділення, розраховане на 50 пацієнтів, відкрили сьогодні в Сумському обласному клінічному онкологічному центрі. Відремонтували коридор, палати, кабінети для персоналу, санітарні кімнати, замінили комунікації. Роботи тривали п’ять місяців.  

 

«Тут все зроблено за новими стандартами, - розповів директор онкоцентру Володимир Шевченко. – Палати, що розраховані на одного, двох, або трьох хворих, обладнані кондиціонерами. У кожній з них є телевізор, вайфай, сучасні ліжка. В окремих палатах є туалети з душовими кабінами, є палати для людей з інвалідністю. Біля кожного ліжка облаштована кнопка виклику медпрацівника. Ці сигнали виводяться на диспетчерський пункт, де медсестра на моніторі бачить все, що відбувається в палатах та зможе швидко скоординувати надання допомоги. Також тут є зал для перебування на денному стаціонарі, аби мінімізувати знаходження пацієнта в лікарні. Враховуючи діагноз наших хворих, такі умови, це, перш за все, психологічна складова, яка покращить перебування пацієнтів у закладі».

 

Володимир Шевченко акцентував, що раніше в області було 420 хворих онкологією на 100 тисяч населення, зараз ця цифра збільшилася до 480. Це збільшення відбулося через ковід, війну, коли люди, окрім стресових ситуацій, що негативно впливають на стан здоров’я, ще й не завжди переймаються своїм здоров’ям – не займаються профілактикою та невчасно потрапляють до лікарів. Через це онкологічні захворювання в організмі людини прогресують і переходять у більш серйозні стадії. Лікар подякував обласному керівництву, зокрема ініціатору осучаснення онкологічної служби Сумщини, – голові обласної ради Віктору Федорченку за його увагу до закладу.

 

«Задача, яку ми ставили для себе, – щоб наш онкологічний центр став кращим в Україні. Ми поступово це робимо. За два роки закуплений лінійний прискорювач, комп’ютерний томограф, зроблені ремонти, реконструкції будівель. Загальна сума, яка була витрачена на ремонти та дороговартісне обладнання, склала 110 млн грн. Державних коштів витрачено не було. Це гроші закладу і благодійників, які перераховували їх до БФ «Здоров’я Сумщини». Його очолює депутат обласної ради Тетяна Євдокимова», - розповів голова депутатського корпусу.

 

Він додав, що у наступних планах – ремонт онкогінекологічного відділення, яке розташовуватиметься поверхом вище. Його хочуть відремонтувати до кінця поточного року. Також уже виконано проєкт реконструкції із добудови приміщення для встановлення МРТ. Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко запевнив, що через таку ініціативність і проведений величезний обсяг робіт, Сумщина є першою в черзі на отримання МРТ. Тож плани на поточний рік – все це довести до логічного завершення, аби онкологічна служба області надавала повний спектр сучасних послуг.

Віктор Федорченко подякував лікарям за їх роботу і врятовані людські життя, керівнику закладу Володимиру Шевченку за його бажання виходу на нові стандарти надання онкологічної допомоги і всім, хто долучався фінансово. Серед депутатів обласної ради це Віра Лаврик, Віталій Калініченко, Володимир Зубко та багато інших. А загалом у БФ «Здоров’я Сумщини» надходили суми від 100 грн до 1 млн грн.  

Голова з питань спільної власності територіальних громад та приватизації Віра Лаврик зазначила, що всі депутати об’єдналися заради здоров’я жителів Сумщини. «Наша колега Тетяна Євдокимова очолила з групою спеціалістів благодійний фонд і ми всі підтримали ініціативу Віктора Федорченка – осучаснити онкологічний центр, перинатальний центр і загалом зробити кращою систему охорони здоров’я області. Зараз ми вже бачимо, як покращилися умови і для людей, і для спеціалістів в онкоцентрі. Бо коли людина потрапляє в лікувальний заклад з діагнозом онкологія, це перш за все її моральний стан. У цьому випадку виходить як у відомій істині, що й стіни лікують. Зрозуміло, що війна забирає багато коштів, але ми намагатимемося до Перемоги осучаснити й інші наші лікарняні заклади», - підкреслила Віра Лаврик. 

У відремонтованому відділенні планують прийняти перших пацієнтів протягом двох тижнів. Зараз завозяться жалюзі, ролети й меблі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: