ТОП-200 найкращих українських ВНЗ: які місця зайняли сумські університети?

Днями оприлюднили результати щорічного академічного рейтингу українських закладів вищої освіти «Топ-200 Україна 2023». Автори – Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта», в партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence. Рейтинг складають вже сімнадцятий раз.

Днями оприлюднили результати щорічного академічного рейтингу українських закладів вищої освіти «Топ-200 Україна 2023». Автори – Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта», в партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence. Рейтинг складають вже сімнадцятий раз.

Укладачі рейтингу взяли до уваги десять показників оцінювання діяльності університетів. Шість пріоритетних  – міжнародні показники діяльності університетів. Як то академічна, науково-видавнича та міжнародна діяльність, оцінка науково-дослідницьких досягнень через порівняння сайтів університетів та досягнення закладами 17 цілей сталого розвитку ООН. Та чотири національні показники: ефективність участі в конкурсах наукових проєктів, кількість Премій Президента України та Верховної Ради України для молодих вчених, кількість отриманих патентів вченими університету, а також кількість поданих заяв абітурієнтами та середній конкурсний бал торішньої вступної кампанії.

Цього року змінився лідер рейтингу «ТОП-200 Україна 2023». Київський національний університет ім. Шевченка, який у 2022 році був на першій сходинці, спустився на другу. Обійшов його та посів перше місце «Київський політехнічний інститут ім. Сікорського». На третьому місці, як і минулого року, Харківський національний університет ім. Каразіна. На четвертому місці залишився університет «Львівська політехніка». З сьомої на п’яту сходинку рейтингу піднявся Львівський національний університет ім. Франка.

Другий рік поспіль Сумський державний університет зберігає свої позиції у десятці кращих закладів вищої освіти України, посівши шосту сходинку у рейтингу.

«Рейтинг «ТОП-200 Україна» – один із небагатьох загальнонаціональних рейтингів, що в комплексі вимірює освітньо-наукову діяльність ЗВО України. 

Його методика базується на показниках міжнародних рейтингів та додатково на показниках національного рівня, що вимірюють ефективність участі ЗВО в конкурсах наукових проєктів, успішності молодих вчених, показниках популярності ЗВО серед абітурієнтів тощо. 

Цьогорічний показник СумДУ практично відповідає минулорічному. Як відомо, університет уже достатньо тривалий час є одним із лідерів вищої освіти України, що підтверджується об’єктивним порівнянням з позиціями в міжнародних рейтингах. Зазначу, що незважаючи на військову агресію росії, університет, навіть в умовах воєнного стану не знизив оберти своєї боротьби за якість освіти в усіх її складових, що підтверджується і нещодавно оприлюдненим рейтингом Times Higher Education Impact Rankings, де СумДУ посів перше місце серед ЗВО України і єдиний з українських університетів підвищив свою позицію і увійшов у топ-301-400 кращих ЗВО світу.

До речі, рейтинги університетів у світі набувають все більшої ваги при виборі студентом місця здобуття вищої освіти. Уряди багатьох країн радять абітурієнтам обирати заклад вищої освіти, зважаючи на його позиції у міжнародних рейтингах», - коментує голова вченої ради СумДУ Анатолій Васильєв.

Решта ВНЗ Сумщини посіли значно скромніші місця у рейтингу. 

  • Сумський національний аграрний університет займає 67 місце
  • Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренка – 135 місце
  • Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка – 160 місце. 

Матеріал підготувала Анна Майстренко, MistoSumy.com

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: