Завантаження ...

Вступна кампанія 2023: нові та найпопулярніші спеціальності сумських вишів 

Вступна кампанія 2023: нові та найпопулярніші спеціальності сумських вишів  фото

Уже за два тижні розпочнеться вступна кампанія 2023. До неї готувалися, як абітурієнти, так і фахівці вищих навчальних закладів. Що пропонують сумські виші та кілька практичних порад від психолога, як обрати майбутню професію – далі.

Вступна кампанія 2023

«Вступна кампанія 2023 цього року проходитиме протягом липня та серпня. Вступ на бакалаврат передбачає здачу національного мультипредметного тесту. Предмети визначені закладами освіти. Два обов’язкових: українська мова та математика, третій – за вибором. Кожен вищий навчальний заклад встановить свій прохідний бал, з огляду на те, скільки заявок подано на ту чи іншу спеціальність.  Магістри здають єдине фахове вступне випробування. 

Випускники 9-х класів мають можливість вступити до закладів професійно-технічної освіти – 24 заклади на Сумщині, закладів фахової передвищої освіти – 23 заклади. Минулого року ці заклади приймали абітурієнтів не тільки у липні-серпні, а й у вересні-жовтні. Отож, якщо комусь не вдалося вступити у заклад вищої освіти, то він може стати студентом закладу професійно-технічної освіти. Там є освітні програми не лише на базі 9 класів, а й 11», - говорить директор Департаменту освіти і науки Сумської ОДА Вікторія Гробова.

Окремо у навчальних закладах проводиться інформаційна робота з дітьми переселенців. Таких – близько тисячі осіб. Діти ВПО мають пільги при вступі, їх зараховують в першу чергу.

За словами чиновниці всі заклади вищої освіти мають відремонтовані ще минулого року укриття і не по одному. Однак, розраховувати на очне навчання поки що не доводиться.

«Деякі факультети працюватимуть в очному та змішаному форматі: медичного спрямування, ветеринарного. Там, де практичні заняття вимагають бути в закладі, на базі практики, у лікарнях. Де можна працювати в дистанційному форматі, звісно, будуть працювати у дистанційному форматі», - зазначила Вікторія Гробова.

Нові та найпопулярніші спеціальності сумських вишів

Сумська філія Харківського національного університету внутрішніх справ 

Валерій Кудрявцев, провідний фахівець Сумської філії ХНУВС: 

«Нових спеціальностей у нас немає. Щодо наявних, значний попит є на Правоохоронну діяльність (охочих майже втричі більше за наявний ліцензований обсяг згідно з державним замовленням). І це вкрай важливо, бо в умовах, що склалися, діяльність правоохоронних органів направлена на забезпечення публічної безпеки в умовах військової агресії, і це є одна зі складових забезпечення державної безпеки в цілому. Також очікуваний конкурс на здобуття юридичної освіти, але це буде відомо після оприлюднення результатів НМТ, бо для вступу на бакалаврат за спеціальностю Право  необхідно мати певний середній бал... Тож чекаємо до кінця червня!» 

Сумський національний аграрний університет

Віктор Сергієнко, відповідальний секретар приймальної комісії:

«Цього року у нас запроваджені нові спеціальності та освітні програми. Бакалавр – нова спеціальність 232 Соціальне забезпечення, нова освітня програма «Бізнес-адміністрування» на спеціальності 073 Менеджмент. Магістри – нова спеціальність «Туризм і рекреація»; нова освітня програма «Розведення мисливських тварин» на спеціальності Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва; нова освітня програма «Стале сільське господарство та продовольча безпека» на спеціальності 201 Агрономія.

Найбільша кількість заяв на ОС бакалавр після ПЗСО було подано на спеціальності: Агрономія, Агроінженерія, Ветеринарна медицина, Лісове господарство, Право.»

Сумський державний університет

Юрій Мерзляков, директор Департаменту доуніверситетської освіти та профорієнтаційної роботи:

«Серед нових спеціальностей СумДУ, що були відкриті впродовж останніх двох років за освітнім ступенем бакалавра: 014.03 Середня освіта (освітня програма Історія), 014.021 Середня освіта (Освітня програма англійська мова і література) - ці спеціальності готують вчителів, 121 Інженерія програмного забезпечення (Кіберспорт та розробка комп'ютерних ігор) - унікальна освітня програма, 242 Туризм.

За освітнім ступенем магістр: 052 Політологія (освітня програма Політичні технології та аналітика), 227 Терапія та реабілітація (освітня програма 227.01 Фізична терапія), 102 Хімія (освітня програма Хімія).

Зразкову акредитацію мають:

  • за ступенем бакалавр: 053 Психологія, 229 Громадське здоров'я.

  • за ступенем магістр: 113 Прикладна математика.

  • за ступенем магістр (медичного спрямування) маємо міжнародну акредитацію за спеціальністю 222 Медицина. 

  • за ступенем доктор філософії: 061 Журналістика, 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок, 091 Біологія та Біохімія, 222 Медицина.

Популярність спеціальностей в СумДУ за кількістю поданих заяв не відрізняється від загальноукраїнської тенденції: 035 Філологія, 053 Психологія, 073 Менеджмент, 075 Маркетинг, 081 Право, 121 Інженерія програмного забезпечення, 122 Комп'ютерні науки, 125 Кібербезпека, 221 Стоматологія, 22 Медицина, 227 Терапія та реабілітація.»

Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка

«Університет здійснює підготовку більше ніж за п’ятдесятьма спеціальностями. 

Ситуація в країні, військові конфлікти, відповідно – збільшенням стресових ситуацій, послаблення психологічної стійкості призвели до збільшення кількості людей, які потребують психологічної підтримки, реабілітації, соціальної допомоги, соціального захисту, і, як наслідок, збільшення попиту на психологів, фізичних терапевтів та реабілітологів, соціальних працівників, працівників соціального захисту.

Підготовка висококваліфікованих тренерів спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл і ліцеїв спортивного профілю, центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, фізкультурно-оздоровчих організацій – це запорука здорового майбутнього покоління.

За статистичними даними, наведеними на сайті МОН України протягом 2022-2023 н.р. збільшується потреба у професійній підготовці фахівців галузі спеціальної та інклюзивної освіти здатних і спроможних забезпечити: освітній і виховний процеси дітей з особливими освітніми потребами. 

Завжди є нагальною потребою підготовка педагогічних працівників, здатних розв’язувати складні спеціалізовані завдання розвитку, навчання та виховання дітей. 

Підготовка кваліфікованих фахівців у галузі міжнародних відносин, права, економіки, менеджменту, маркетингу є актуальними та необхідними на сучасному етапі входження України у європейський простір. 

На базі університету здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти на третьому (освітньо-науковому) та науковому рівнях вищої освіти з метою здобуття ступеня вищої освіти доктора філософії та доктора наук за 14 спеціальностями.

Кожна спеціальність є по-своєму унікальна, а тому може задовольнити будь-які здібності та розвинути таланти

СумДПУ імені А. С. Макаренка чекає саме на вас! До зустрічі! 

З повагою, Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка»

Обираємо спеціальність: коментар психолога

Вибір майбутніх професій більш ніж широкий. Як зорієнтуватися абітурієнтам? Як батькам допомогти своїм дітям зробити вдалий вибір? Ми попросили прокоментувати психолога Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості Вікторію Прокопенко.

«В старших класах вибір професії стає необхідністю та реальністю. Цей вибір в юнацтві – один із найважливіших та відповідальних. 

Що порадити випускникові і його батькам? Звичайно ж, серйозно замислюватися над тим, ким бути, варто у старшій школі. Причому, одного «хочу» молодої людини та «треба» регіонального ринку праці та тут явно недостатньо. Необхідно тверезо оцінювати ті якості, якими наділила дитину природа та батьки і потенційні можливості особистості. Особливе значення в цьому процесі має профорієнтаційна діагностика.

Для визначення здібностей людини та прогнозування її поведінки своєрідні тести використовували здавна. Наприклад, Юлій Цезар використовував такий спосіб відбору воїнів: лякав своїх підлеглих і дивився на реакцію – блідли вони чи червоніли. Для війська Цезар відбирав тих воїнів, які червоніли, тому що це була ознакою того, що кров прилинула до обличчя і людина готова до активних дій.

Сучасна психологічна наука пропонує більш досконалі тести, які дозволяють визначити особистісні  здібності та зацікавленість певною професійною діяльністю: на офіційному сайті Державної служби зайнятості до послуг старшокласників Платформа профорієнтації та розвитку кар’єри. Усі, хто бажають, можуть самостійно пройти 10 тестів на професійне самовизначення. За необхідності можна звернутися до психолога служби зайнятості за додатковою консультацією по результатах тестування. Заслуговує на увагу ресурс Дія. Освіта, де є змога провести «аудит себе», тобто пройти онлайн-тестування, щоб з’ясувати, яка професія підходить https://osvita.diia.gov.ua/prof-orientation-quiz. Також на платформі доступні освітні серіали для опанування навичок 50 різних сучасних професій https://osvita.diia.gov.ua/catalog/appointment/for-new-profession.

«Професія» в перекладі з латинського – «публічна заява». Яку заяву суспільству молоде покоління готове зробити в недалекому майбутньому? У службі зайнятості є можливості допомоги у прийнятті  виваженого рішення», - коментує психолог Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості Вікторія Прокопенко.

Матеріал підготувала Анна Майстренко, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: