Завантаження ...

Зі сміттєзвалища в артлокацію: історія відродження одного із найстаріших сумських мостів

Зі сміттєзвалища в артлокацію: історія відродження одного із найстаріших сумських мостів фото

Кадетський місток – одна із найзагадковіших пам'яток міста Суми. Про його проєктування та побудову майже не згадується, а знайти хоч якусь достеменну інформацію щодо його створення досить важко.

Під час підготовки матеріалу ми зустрілися зі згадками кадетського мосту як найдавнішого та єдиного кам’яного в місті Суми, однак знайти підтвердження цього нам не вдалося, оскільки він має декілька версій своєї появи.

Історія створення

Сумський кадетський корпус було збудовано на початку XX століття за останньою волею Івана Герасимовича Харитоненка, який заповів побудувати в Сумах кадетський корпус на його дачі Лихвинська Стінка з капіталом в 500 тисяч рублів.

Тож, у 1899 році його син Павло Харитоненко передав до військового відомства кошти та земельну ділянку на реалізацію батьківської волі.

Фото. Державний архів Сумської області

Проєкт корпусу на 500 кадетів розробив польський архітектор Кароль Іваницький. Урочисте відкриття кадетського корпусу відбулося 26 вересня 1902 року. Ймовірно, що у період з 1899 по 1902 років було й створено кадетський міст.

За словами Костянтина Аленінського, сумського художника і краєзнавця, створення кадетського містку має дві версії:

«Перша - це його побудова на початку будівництва самого корпусу. Це 1899-1900 роки. На місці мостика була балка, через яку доволі складно перевозити необхідні матеріали, саме тому аби розпочати будівництво необхідно було побудувати міст. Хоча це могла бути й тимчасова дерев’яна споруда, наприклад. Інша версія появи мостика – це версія мого колеги Олексія Ленського(примітка ред. – сумський краєзнавець). Він вважає, що побудова мосту припала на 1907-1908 роки, десь орієнтовно в період першого випуску кадетів. Тоді було створено парк, де посаджено алеппські сосни, які й дотепер збереглися. Навпроти мостику був фонтан, а під самим містком грав оркестр. Тобто було створено таку зону, куди могли б приїхати батьки кадетів і де можна було б спостерігати за деякими екзаменами».

Як стверджує Костянтин Аленінський, поруч з арковим мостом були й човнова станція, пральня та баня.

Згадка про міст та парк кадетського корпусу у книзі «Сумський кадетський корпус» О. В. Ленського.

Міст, що ледь не потонув у смітті

З приходом радянської влади кадетський корпус було переформовано. Його приміщення використовувались під військові навчальні заклади для дорослих. Цілком ймовірно, відпала потреба в організації різноманітних заходів та урочистостей на кшталт батьківських днів, відкритих екзаменів, випускних тощо, які проводилися у парку, де був і місток.

Коли саме місток пав у забуття та почав сприйматися як смітник – все ж залишається загадкою. Проте у 2016 році Кадетський міст ледь виднівся з-за непотребу. Саме цей рік став вирішальним.

Фото Костянтина Аленінського

«Пам’ятаю як у 2016 році я показав мостик Ользі Ковалевській (засновниця музичної агенції «URBAN LYS», на той час організаторка багатьох культурних заходів у місті Суми - Ред.). Це був міст, повністю завалений до стелі сміттям. І тоді ми дійшли думки, що було б добре його прибрати. Я намагався знайти підтримку від місцевої та обласної ради, але не дуже виходило. І ось аж у 2019 році ми змогли організувати толоку, під час якої ми та ініціативна група зібрали 185 великих мішків сміття.» - розповідає Костянтин Аленінський.

Фото Анни Толстошеєвої

За його словами, тенденція смітити поблизу мостику знизилась, але потреба у прибиранні його території все ж залишається:

«Я тричі організовував прибирання. Якщо у 2019 році ми, як я раніше казав, вивезли 185 мішків, у 2020 це було десь близько 15, у 2021 – 10, а у 2022 – до 3 мішків сміття. Тобто люди звикають не смітити»

Таємниці мосту

Під час перших прибирань мостика було виявлено чимало цікавих знахідок: старовинні монети третього рейху, медалі, медичні препарати часів СРСР, елементи одягу тощо. Не залишися поза увагою і надписи на цеглах, які залишали його відвідувачі у різні часи існування містка.

Фото Ніни Шеденко

Кадетський місток – німий свідок минулого, що ховає багато таємниць та спогадів, про які ми навряд чи вже дізнаємося.

Наразі Кадетський міст слугує артлокацією для культурних заходів.

Фото Сергія Гуцана

Нещодавно місток став об’єктом творчості для місцевого стріт-артиста «Скіфа».

«Я особисто з художником я не знайомий. Раніше я бачив його малюнки у парку над музеєм Чехова. Він підписує свої роботи як «Скіф». Варто зазначити, що роботи його якісні і він точно має художню освіту. І його малюнки на мостику є символічними – зображення лицаря, тризуба, охоронця. Спочатку я був здивований, що він вирішив проявити свою творчість на містку. Дуже багато обурень побачив у соцмережах з цього приводу. Але ж до 2019 року ніхто і не пам’ятав про цей міст, там просто було сміттєзвалище. Я вважаю, що якщо Кадетський мостик було обрано як майданчик для творчості – це говорить про те, що він живе і надихає. Тому нічого поганого у цьому я не бачу», - говорить Костянтин Аленінський.

Фото Анна Толстошеєвої

Зберегти пам’ятку

За останні 4 роки Кадетський міст отримав нове життя, перетворившись із закинутого сміттям на впізнаваного та сучасного. Однак досі невирішені питання щодо його збереження: через проїжджаючи повз автівки міст вкривається тріщинами, а підступи до нього, як і раніше, слугують стихійним сміттєзвалищем.

«Кадетський міст було побудовано більше століття тому і кожна його цеглина зберігає не одну історичну таємницю. Те, що міст витримав випробування часом та забуттям – лише доводить його якість та міцність. Проте є ще багато й не вирішених питань – це величезна кількість сміття на підступах до мосту, а також загроза його руйнування через розміщення неподалік заїзду для машин. Майбутнє кадетського мосту хочеться вбачати як культурну локацію, яка буде очищена від сміття та убезпечена від руйнації» -зазначає Костянтин Аленінський.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: