Завантаження ...

Мер Сум розповів, як планує ховати сум’ян в укриття

Мер Сум розповів, як планує ховати сум’ян в укриття фото

Учора, 27 червня, голова Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх провів брифінг за результатами засідання Ради національної безпеки та оборони. Головними спікерами стали представники міської влади Сум та Конотопу, де найгірші показники із забезпечення готовності до використання споруд цивільного захисту населення.

Звільнення та догани

 

 

«Сумська область, Конотопський район, місто Суми потрапили у перелік районів, які визнані РНБОУ, як незадовільні в організації захисту населення. Особливо складна ситуація – це Суми (14% населення мають укриття) та Конотоп (10% населення мають готове до виконання свого призначення укриття)», - зазначив голова Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх.

 

До відповідальності вже притягнуті чиновники профільних структур. Так, у Сумській ОВА подані документи на звільнення заступника голови ОВА Вячеслава Печененка. У Сумах звільнено начальника управління муніципальної безпеки Миколу Заруцького та оголошено догану керуючому справами виконавчого комітету Сумської міської ради Юлії Павлик. У Конотопі звільнили одразу трьох чиновників: завідувача сектору з оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами відділу з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та взаємодії з правоохоронними органам та двох спеціалістів відділу. Зберегли посади, але отримали догани перший заступник міського голови Людмила Ігнатенко та начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та взаємодії з правоохоронними органами Сергій Мусієнко.

300 млн грн на укриття

Володимир Артюх зазначив, що перед представниками влади поставлені нові завдання: до 30 червня вилучити з електронних мап укриттів ті об’єкти, які за технічними причинами не можуть використовуватися населенням як укриття, забезпечити цілодобовий та безперешкодний доступ, створити кол-центри, чат-боти для звернень громадян, наростити фонд захисних споруд для 100% населення (будівництво нових захисних споруд, спорудження укриттів модульного типу, обстеження споруд підземного простору для пристосування використання як укриттів).

 

«Відтепер захисні споруди цивільного захисту отримують статус об’єктів стратегічного значення. Буде посилена відповідальність за неналежне утримання, експлуатацію та відсутність доступу до укриттів. Також посилюються вимоги до об’єктів нового будівництва, в яких обов’язково мають бути передбачені укриття. Стосовно завдань, які отримали військові адміністрації, районні, голови громад – це буде зовсім нова робота щодо захисних споруд. Новий етап. По фінансуванню, пріоритетності – такого ще не було в Україні. По Сумській області на облаштування укриттів заплановано в місцевих бюджетах близько 300 млн грн. Впевнений, що після засідання РНБО коштів громади виділять ще більше», - підсумував голова Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх.

Що з укриттями у Сумах?

Сумська обласна військова адміністрація спільно з органами місцевого самоврядування у Сумах розробили план для якнайшвидшого приведення укриттів у готовність. На скільки збільшилася кількість і місткість укриттів, звітуватимуть щотижня.

 

«Головне у плані – дообстеження тих наших можливостей, які можна використовувати, як найпростіші укриття. Сьогодні дообстежено 230 приміщень, які мають два виходи. При виконанні необхідних робіт, їх можна використовувати як найпростіші укриття. Збільшення кількості таких приміщень, за нашими даними, до кінця року збільшить кількість місць розміщення людей до 100 тисяч. Також проводиться дообстеження приватного фонду. Ми плануємо за рахунок таких приміщень збільшити кількість місць розміщення людей на 20 тисяч. Працюємо й над захисними спорудами, які знаходяться на території підприємств, які сьогодні не працюють, знаходяться у державній власності. Вони звернулися до нас, щоб ми прийняли їх у комунальну власність. Таких – п’ять. Рішення сесії по них прийняте, акти прийому-передачі – підписані. Це «М’ясокомбінат» - два та «SELMI» - три. Зараз працюємо по підприємству  АТ «СМНВО – ІНЖИНІРИНГ», де 19 споруд. З ними вже є домовленість, що вони під час повітряної тривоги пускають через свої прохідні громадян. Плануємо отримати додаткових 12 тисяч місць для розміщення людей. По сховищах, де треба завершити ремонтні роботи, питання опрацьоване. Кошти на сесії міської ради – виділені. Це стосується окремо розташованих захисним спорудам, ті, які у житловому фонді, ті, які знаходяться у навчальних та медичних закладах», - зазначив міський голова Сум Олександр Лисенко.

 

Мова йде про 222 млн грн. Крім того, вісім захисних споруд будуть відремонтовані у співфінансуванні з міського та державного бюджетів загальною вартістю робіт 30 млн грн.

Матеріал підготувала Анна Майстренко, MistoSumy.com

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: