З ока глухів’янки видалили паразита

Мешканка міста Глухова захворіла на дирофіляріоз ока. Шляхом хірургічного втручання гельмінт видалений.

Мешканка міста Глухова захворіла на дирофіляріоз ока. Шляхом хірургічного втручання гельмінт видалений.

Ви чули про захворювання, яке в перекладі з латині означає «зла нитка»? Розповідає завідуюча Глухівським відділенням Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марина Матвієнко, пише Глухів.інфо.

“Уявіть собі ситуацію, коли ви займаєтесь своєю звичною справою і раптом у ваше життя вривається чужинець! На чолі, під шкірою, ви відчуваєте якийсь незвичний рух, ворушіння, а коли ви бачите у своєму дзеркальному відображенні звивисті контури ниткоподібного хробака під шкірою (довжина до 17 см), вас охоплює паніка.

Ви викликаєте швидку допомогу або прямуєте в лікарню. Але на момент огляду лікарем всі прояви хвороби можуть безслідно зникнути. Повтор може відбутися через невизначений час, навіть півроку, але зовсім в іншому місці. А може більше ніколи не нагадувати про себе.

От такий він – дирофіляріоз, підшкірний гельмінтоз, з дуже незвичайним механізмом зараження – через укуси кровосисних комах, частіше за все, комарів.

Локалізація гельмінта дуже різноманітна: орган зору (приблизно у 40% хворих), обличчя, голова, тулуб, кінцівки, ротова порожнина, молочні залози, пупок, статеві органи, тощо. Характерно, що пересувається дирофілярія під шкірою майже безболісно, хоча відстань може складати до 30 см за 2 доби. Коли ж навкруги гельмінта утворюється капсула, хвороба проявляється у вигляді невеликого підшкірного ущільнення (атероми, кісти тощо), що іноді супроводжується набряком, свербіжем, болючістю. Може підвищуватись температура тіла. Загалом, симптоматику визначає місце локалізації гельмінта.

В організмі людини гельмінт не розмножується, після хірургічного видалення, як правило, 1 особини гельмінта, функції ураженого органу відновлюються! Максимальний термін життя дирофілярії в організмі хазяїна становить два роки.

Джерелом інвазії для людини є тварини родини псових, кошачих, що інфікуються при укусах тих же комарів. При прямому контакті з хворими тваринами зараження людини не відбувається. Заразитись можна тільки через укус кровосисних комах, у т.ч. комарів!

ПРОФІЛАКТИКА:

Своєчасне лікування тварин як джерела хвороби.

Використання для кішок та собак різних видів нашийників та інших засобів, що захищають від бліх і кліщів, що також є переносниками збудниками багатьох захворювань, у тому числі і дирофіляріозу.

Застосування людиною репелентів – препаратів, що відлякують комарів. Ефективне використання електрофумігаторів з інсектицидними пігулками або рідинами, інсектицидних спіралей.

В вечірній час рекомендується використання одягу, який максимально захищає тіло від укусів комах, засітчення вікон та дверей в приміщеннях.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: