Завантаження ...

У Сумах за кошти канадців відкрили Простір соціальної адаптації (+фото)

У Сумах за кошти канадців відкрили Простір соціальної адаптації (+фото) фото

Сумський Простір соціальної адаптації став одним з одинадцяти, які протягом червня відкрили у громадах Дніпровщини, Чернігівщини та Сумщини. Облаштування центру стало можливим завдяки програмі ПРООН та фінансовій підтримці Уряду Канади. Сумська громада ж своєю чергою виконала одну з умов програми та провела ремонт приміщення за свій кошт.

Відтепер надання послуг соціальної адаптації людям з інвалідністю, людям старшого віку та тим, хто перебуває у складних життєвих обставинах, проходитиме у комфортному просторі «начиненому» сучасними гаджетами. Облаштували центр на базі КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування «Берегиня»».

 

«Нашій установі випала честь відкрити інноваційний Простір соціальної адаптації в рамках сервісу «Університет третього віку». Ми мріяли у цій кімнаті поставити зручні дивани та стільці. Мрії – збуваються. Спільно з проєктним офісом ми заповнили аплікаційну форму і нам відповіли: «Так». Наш внесок був – відремонтувати кімнату. За кошти міського бюджету нам були придбані будівельні матеріали і ми разом з працівниками фарбували, мили, знову фарбували. Від Уряду Канади ми отримали все необхідне», - говорить директор тер центру Інна Галіченко.

 

За словами спеціаліста з фіскальної децентралізації Програми розвитку ООН Наталії Осипенко, за кошти програми придбали меблі, ноутбуки, смарт-телевізори, сенсорне обладнання для арт-терапії, кондиціонери, термопоти.

Довідково: З 2010 року територіальний центр «Берегиня» почав реалізацію проєкту «Школа пенсіонерів», а вже у 2011 році запровадив надання соціально-педагогічної послуги «Університет третього віку». Починали з чотирьох факультетів, тепер мають – одинадцять. Серед них: соціально-правовий, мистецький, комп’ютерних технологій, кулінарний, психологічної підтримки, креативне рукоділля, садівництво та городництво, основи медицини та здорового способу життя. Сьогодні відкрили факультет Краєзнавство. За ці роки роботи університету його послугами скористалися близько 1 тисячі осіб поважного віку, які мешкають у місті Суми. Заняття проводяться безкоштовно у вигляді лекцій.

Ніна Малоштан – студентка «Університету третього віку»

«Відвідую університет вже більш як чотири роки. Я – активний відвідувач. Брала участь у проєкті «Бабусині казки», брала участь у конкурсі «Міс елегантний вік» та зайняла перше місце. Дуже мені тут подобається колектив, познайомилася з гарними людьми. Викладачі – чуйні, добрі, гарні. Як от Лідія Вікторівна, яка веде мистецький факультет. Останнього разу нам влаштували читання, на яких знайомили з Тарасом Шевченком, зокрема й розказали про його жінок. Мені дуже сподобалося.

Також не важкою мені була комп’ютерна граматика, моя робота була з комп’ютером. Важкувато було з гаджетами, додатками. Не все я вміла – а тепер можу користуватися. Мене навчили якраз в Університеті третього віку. Дуже їм дякую.

Я дуже прошу, сум’яни, не сидіть вдома! Приходьте сюди. Тут дуже гарний колектив, дуже весело, вам завжди допоможуть. Чого сидіти вдома на лавці? Там тільки старіти. Тут здійснюються усі мої мрії».

Наталія Гірко - студентка «Університету третього віку»

«У серпні 2014 року я пішла на пенсію, зрозуміла, що не можу без колективу, і в жовтні – була вже тут. По телебаченню побачила програму про цей університет, знайшла номер, зателефонувала і, як бачите, залишилася на багато років.

Коли прийшла сюди, для мене було найголовніше – це група «Здоров’я», щоб тримати себе у формі. Цікаво було й просто спілкуватися. Зараз цікаві мені соціальна та індивідуальна психології. І таке натхнення мені новий факультет – Краєзнавство. Це буде історія краю, міста. Взагалі хочеться більше лекцій по історії. Наше покоління не бачило справжньої історії. От зараз наші внуки вже мають цю історію. Дуже б хотілося і нам, щоб такий курс прочитали.

Цінно для мене, що ми брали участь у допомозі для фронту: робили маскувальні костюми, плели килимки, щоб у бліндажі було на що сісти, робили запальнички для вогнища, обереги. Корисно і для суспільства, що ми тут – і для нас.

Всім завжди кажу – приходьте! Трьох людей, з якими я працювала, привела сюди за ручку. Приходьте! І не тільки жінки. Займайтеся по силі спортом, збагачуйте себе знаннями».

Матеріал підготувала Анна Майстренко, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: