Завантаження ...

Велоподорож вихідного дня: куди поїхати сум’янам?

Велоподорож вихідного дня: куди поїхати сум’янам? фото

Літо дарує можливість проводити вихідні активніше. Для тих, хто бажає поєднати фізичні навантаження з екстримом, духом пригод та релаксом на природі, ідеальним вибором стане прогулянка на велосипеді. Ми зібрали кілька порад, де покататися, але попутно отримали, увага!, і застереження. Ділимося з вами – далі.

Велоподорожі в умовах війни

«З початком пандемії COVID-19 збільшилась кількість велосипедистів на вулицях міста, як наслідок бажання зменшити контакт з людьми в громадському транспорті та активного дозвілля. З початком повномасштабної війни та різкого зменшення працюючого громадського транспорту, перебоями з паливом велосипед став надійним засобом переміщення по м. Суми. Навіть з початком стабілізації ситуації на ринку громадського перевезення кількість велосипедистів не зменшується, а зростає. Більше сімейних пар, в т.ч. з дітьми, групи молодіжні, які курсують по місту», - говорить начальника відділу туризму Сумської ОДА Юрій Гладенко.

І якщо в межах міста велосипедисти почуваються вільно, то, при виїзді за його межі, мають бути особливо обачними під час своїх подорожей. Офіційних безпечних маршрутів – немає, хоча чиновники опрацьовують можливі рішення з перевірки та погодження таких. 

«Згідно з розпорядженням голови Сумської обласної державної адміністрації – керівника обласної військової адміністрації від 24 березня 2022 року № 100-ОД з метою запобігання реальній загрозі виникнення пожеж у лісах і мінімізації їх наслідків заборонено на час дії правового режиму воєнного стану відвідування лісів населенням і в’їзд до лісів Сумської області (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та іншої техніки, за винятком Збройних Сил України, командуванням видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, управління оперативних командувань, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, управління державної охорони України, МВС України, інших органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, постійних лісокористувачів.

Враховуючи вище зазначене розпорядження та типовий порядок підтвердження безпечності туристичних маршрутів активного туризму, зокрема й для роботи закладів позашкільної освіти туристсько-краєзнавчого та військово-патріотичного напряму – проведення туристських походів, краєзнавчих експедицій, наметових таборів тощо, ведеться опрацювання можливих рішень з перевірки й погодження безпечності маршрутів активного туризму і з метою подальшого формування мережі безпечних маршрутів активного туризму в Сумській області.

В цьому році реалізовано проєкт за участі представників Сумської області зі створення мережі інформаційно-рекреаційних центрів «Шлях», що покликаний об'єднати природно-заповідні території північного сходу України. Видано путівник - з нього не все доступно», - коментує Юрій Гладенко.

Окрема увага до дії комендантської години.

 

«Відповідно до розпорядження Сумської обласної військової адміністрації, на території області установлено комендантську годину з 23:00 до 04:00 години у тому числі шляхом заборони перебування громадян у встановлений період доби на вулицях та інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток, а також рух транспортних засобів. Тобто перебування на відпочинку на природі з наметами у вказаний час також є порушенням. Можна відпочивати біля водойм, але тільки тих, які офіційно визначила ОДА. Сумчанам не потрібно забувати про те, що наша область межує з державою-агресором, військові, які охороняють наш спокій, або люди, які мешкають неподалік, можуть вночі сприйняти відпочивальників за ДРГ, тоді відпочинок буде однозначно зіпсований», - коментує інспектор відділу комунікації ГУНП в Сумській області Катерина Шосталь.

 

Куди поїхати?

 

«Для забезпечення особистої безпеки краще користуватися шляхами, й не відвідувати лісів, тому змішані маршрути, стежками та дорогами, не варто вважати безпечними. Цікавими напрямами в межах Сум є до парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Басівський», берегами Псла та Блакитних озер в межах міста, а кільце навколо Чешки варте уваги для малечі з батьками, до речі присутня вело доріжка», - радить Юрій Гладенко.

 

Також рекомендує обирати невеликі маршрути й голова ГО «ВЕЛОСУМЩИНА» Дмитро Зінченко. У довоєнний час його організація щонеділі влаштовувала подорожі у найрізноманітніших напрямках. Війна поставила все на паузу.

«Суми – одне з найвелосипедніших міст України за кількістю велосипедистів відносно населення міста. Люди використовують велосипед для різних цілей: хто, щоб їздити на роботу, хто для тренувань і змагань, але найбільша частина велосипедистів – це ті, які використовують велосипед для активного відпочинку та подорожей.

До війни ми організовували подорожі щонеділі кожного тижня, у різних напрямках та на різні відстані по області. Але коли почалася війна, це все раптово зруйнувалося. Переважна більшість наших маршрутів для подорожей – це природою, ґрунтовими дорогами, лісами, полями. Тепер існує мінна небезпека, і не можна наражати людей на ризики.

Багато маршрутів стало недоступними, наприклад, у бік Краснопілля, до Хотіні, до Могриці, район Білопілля (Рижівка, Вирки, Манухівка, Бояро-Лежачі та ін.) Зараз немає гарантії, що будь-який маршрут буде безпечним. Тому з початком війни офіційних велоподорожей не проводимо.

Найбільш безпечні невеликі маршрути – це на зелений Гай (за Баранівкою), або уздовж річки Псел у напрямку Лебедина (Старе Село, Низи).

Розробка нашої організації – це «Мамай трейл». Ми розробляли методичні матеріали щодо маркування цього веломаршруту. Реалізувати вдалося за допомогою відділу Промоціі та туризму сумської ОДА при прямій участі начальника Юрія Гладенка. На сьогодні багато людей подорожує маршрутом «Мамай трейл», якихось небезпечних випадків не траплялось. На даний час це єдиний офіційний веломаршрут у нашому районі.

Війна припинила опрацювання цього питання щодо інших веломаршрутів (наприклад, створення аналогічного маршруту до Зеленого гаю по обидві сторони річки, або навіть до Могриці)», – коментує голова ГО «ВЕЛОСУМЩИНА» Дмитро Зінченко.

 «Мамай-трейл»

Мамай трейл – перший маркований маршрут активного туризму в області. Маршрут кільцевий і об’єднує дві громади Сумську та Нижньосироватську.

Маршрут: Суми – Барвінкове – Старе Село – Олдиш – Баси – Суми вздовж річки Псел

Початок/закінчення: міський парк ім. І.М. Кожедуба

Протяжність: 26 км

Грунт/асфальт: 90/10%

Прийнятний темп руху: 10- 20 км/год

Сезонність: квітень – листопад

Рекомендований для групових та сімейних поїздок

Правобережна частина маршруту починається від міського парку ім. І.М. Кожедуба, далі веде до «урочища Мамаївщина» в околиці села Барвінкове і до Старого Села, потім через дачний масив «Олдиш» і шлях до Сум по лівобережній частині Псла.

Чим цікавий маршрут для велоподорожі вихідного дня? За словами начальника відділу туризму Сумської ОДА Юрія Гладенка, вздовж маршруту пролягають місця пов’язані з природними пам’ятками, історичними подіями, легендарною спадщиною та відомими родинами краян Кондратьєвих, Штеричевих, Шольців та видатних особистостей О.Паліцина, М.Лещинського, В.Голубничого.

Наприклад, уздовж правого берега Псла була прокладена тренувальна дистанція Володимиром Голубничим, на якій він готувався до участі в Олімпійських іграх. Спортсмен двічі ставав Олімпійським Чемпіоном в Римі та Мехіко на дистанціях 20 км.

Гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення «Джерело Барвінкове-1» розташована в лісовому фонді ДП «Сумський агролісгосп» Низівського лісництва на північно-східній околиці с. Барвінкове в «урочищі Мамаївщина», поблизу гирла постійного струмка, що впадає в заплаву річки Псел.

Гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення «Джерело Барвінкове-2» - за 100 м від гідрологічної пам’ятки природи «Джерело Барвінкове-1».

Назва «урочища Мамаївщина» пов’язана з легендою козацьких часів, коли тут стала на постій і на випас худоби татарська орда, підступаючи аж до міста в часи будівництва фортеці «Сумин городок». На Мамаївщині діє поромна переправа, яка після Другої Світової війни єднала два береги й допомагає містянам перебиратися з одного берега на інший.

Старе Село, яке з’явилось на березі Псла раніше від Сум, засноване Гарасимом Кондратьєвим, який разом з козаками створили тут плацдарм для освоєння навколишніх територій та будівництва фортеці «Сумин городок». Сьогодні садиба родини Кондратьєвих складається усього з трьох будівель: дзвіниці, господарського флігеля та «Теремка». Так краєзнавці та історики називають приміщення, де колись розміщувався заїжджий двір, своєрідний готель для мандрівників у кінних екіпажах.

На Басах, що на околиці Сум, знаходиться садово-палацовий комплекс Параскеви Штеричевої. Центральне місце належить палацу, спорудженому в неоготичному стилі. На замовлення власників цей комплекс зведено на початку ХІХ століття за проєктом відомого архітектор й просвітителя Олександра Паліцина. Наприкінці ХІХ ст. маєток було продано правнучці гетьмана Івана Скоропадського, а у 1900-х роках садиба належала місцевому поміщику Золотницькому. Останній власник палацу – Самуїл Штейнер. З 2013 року тут розміщено санаторій-профілакторій Сумського державного університету.

Поруч «Басівський» – парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення в місті Суми, територія якого була складовою частини садибно-паркового комплексу графині Штеричевої.

Матеріал підготувала Анна Майстренко, MistoSumy.com

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: