Завантаження ...

COVID-19 на Сумщині: карантин – все, а захворюваність?

COVID-19 на Сумщині: карантин – все, а захворюваність? фото

3 1 липня в Україні завершується карантин та режим надзвичайної ситуації, що діяли з весни 2020 року у зв’язку з пандемією коронавірусу. Днями Кабінет Міністрів ухвалив відповідне рішення. Яка ситуація з захворюваністю на COVID-19 на Сумщині та чи час розслаблятися?

Хоча пандемії, як такої, вже немає, COVID-19 нікуди не зник. За даними Державної установи «Сумський обласний центр контролю та профілактики захворювань МОЗ України» за тиждень з 23 червня по 30 червня в області зафіксовано 218 593 офіційно підтверджених випадків захворювань на коронавірусну інфекцію, з них у дітей – 16 085, 5 985 – у медичних працівників.

Найбільшу кількість захворювань зареєстровано в Сумах – 90 292 (41,3%).

Зважаючи на літній період протягом останніх трьох тижнів медики фіксують поступове зниження показника нових випадків захворюваності. Якщо три тижні тому за тиждень фіксували 70 нових випадків, то на цьому тижні лабораторно підтвердили коронавірусну інфекцію у 42 осіб.

Щеплення, як і раніше, актуальні. У хворих, які не вакцинувалися, спостерігається складніший перебіг хвороби та тяжкі наслідки.

«COVID-19 та грип – це такі дві інфекції, якщо ви перехворіли певним штамом, то імунітет зберігається надовго. Саме до цього штаму. Але вірус змінюється. Немає специфічного імунітету до нового штаму. Тому вірус живе і створює епідемії та пандемії. На сьогодні вакцини – комплексні. Там не один штам. Наша область, наприклад, працює по грипу у дозорному нагляді. На основі тих даних, які ми надаємо, створюються вакцини. Деякі області вже почали працювати у дозорному нагляді й по COVID-19. Все те, що вони виявляють, подається у європейське бюро для вироблення нових вакцин, щоб у них входили нові штами. Загалом імунітет штаму специфічний і тримається близько року. Дуже рідко ми вколюємо одним і тим штамом. Якщо людина говорить, що захворіла на COVID-19 два рази на рік, то це два різних штами, які вона десь вдихнула», - говорить завідувач відділу імунопрофілактики Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Михайло Мацюк.

Загалом на Сумщині зроблено понад 1 млн щеплень, якщо рахувати усі три дози.

«Першою дозою вакциновані 475 360 осіб. Це практично половина населення, якщо реально рахувати те, яке зараз перебуває в області. Варто зазначити, що два щеплення отримали 450 555 осіб. Практично всі мешканці, які отримали першу дозу, звернулися й отримали другу. Це говорить про наявність достатнього імунітету, який захистить щонайменше протягом року. Згідно з анонсами, вакцинація від COVID-19 буде подібна до вакцинації від грипу. Швидше за все необхідно буде робити щорічно», - зазначила заступник начальника управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Галина Хомета.

Вакцинуватися пропонують і дітям 5-11 років. Область забезпечена вакциною педіатричної форми у достатній кількості.

«В Україні дозволено проводити вакцинацію від коронавірусної інфекції дітей п’ятирічного віку. Це вакцина Pfizer – педіатрична форма для дітей від 5 до 11 років. Вакцинація передбачає введення двох доз з інтервалом 28 днів. На сьогодні вакцина – безплатна. Забезпечення вакциною достатнє. Потреби розраховувалися на те, щоб щепилося не менше 80% населення. Вакцина постачається Міністерством охорони здоров’я. Частково закуповувалася міністерством, частково була надана іншими країнами, як гуманітарна допомога», - зазначила головний спеціаліст управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Ольга Гапієнко.

Всього за час пандемії від коронавірусної інфекції померли 3 508 осіб.

Матеріал підготувала Анна Майстренко, MistoSumy.com


 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: