У Сумах показали підсумки кращі конкурсні студентські проєкти реконструкції майдану Незалежності

У Сумах презентували підсумки першого всеукраїнського студентського конкурсу на кращу пропозицію щодо архітектурно-планувальної організації громадського простору майдану Незалежності.

У Сумах презентували підсумки першого всеукраїнського студентського конкурсу на кращу пропозицію щодо архітектурно-планувальної організації громадського простору майдану Незалежності.

Під час брифінгу в Офіційному медіацентрі Сумської ОВА начальник обласного управління містобудування та архітектури Володимир БИКОВ та переможці й учасники конкурсу розповіли мету цього конкурсу та якою наша молодь бачить головну площу Сум

 

«Це перший в Україні студентський конкурс архітектурних робіт для нашої молоді. На початку була критика в наш бік, чому цей конкурс був закритим. Але ми проводили його саме для молоді. Це був конкурс студентських робіт, – розповів Володимир Биков. – Основна мета була обговорена з головою Сумської ОВА Володимиром АРТЮХОМ щодо залучення молоді до відродження нашої Сумщини».

 

За його словами, в конкурсі взяли участь більше 60 студентів (архітекторів) з 10 вищих навчальних закладів. Замовник конкурсу – Всеукраїнська громадська організація «Українська академія архітектури». Організатор конкурсу – Управління містобудування та архітектури Сумської обласної державної адміністрації. У складі журі конкурсу було 5 народних архітекторів України, доктори, професори з різних вищих навчальних закладів.

 

«Сьогодні в соцмережах активно обговорюється цей конкурс та роботи його учасників. Висуваються різні пропозиції. Чесно кажучи, я не розумію окремих емоційних коментарів. Це ж лише студенти і вони навчаються ще. Ще раз наголошую: це не дорослий конкурс проектів відомих професіоналів у галузі архітектури. Це студентський конкурс, за участю молоді, яка тільки вчиться, – наголосив Володимир Биков. – І те, що сьогодні престижні заклади вищої освіти України, у яких готують архітекторів, взяли участь в цьому конкурсі, говорить про те, що сама ідея була цікавою для молоді. І Суми стали цікаві молодим архітекторам. Це теж плюс».

 

Начальник обласного управління містобудування та архітектури повідомив, що підбили підсумки конкурсу на минулому тижні – в Києві, на території Національного заповідника «Софія Київська». Перше місце зайняли студенти з Одеси, друге – з Харкова (студенти, які проживають в Сумах) та Києва, і третє – з Харкова (теж родом із Сум) й Кропивницького.

До участі у брифінгу долучилися і переможці та учасники брифінгу, які розповіли про свої проекти з реконструкції майдану Незалежності.

Учасник команди архітекторів Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова Юрій ЛЕОНЕЦЬ (житель м. Суми) розповів, що його команда посіла друге місце на цьому конкурсі.

 

«У своєму проекті ми хотіли сконцентруватися на ідеї поєднання громадського, політичного та суспільного простору. На майдані Незалежності жителі міста могли би проводити як ділові зустрічі, так і дозвілля – фестивалі, ярмарки, інші цікаві заходи.

 

Його колега по команді Олександр БІКЕТОВ додав, що робота сконцентрована на символіці, на Кролевецькому рушнику, інших символах. Також ми вирішили посадити на площі клени. Це дерева, які ростуть на вулиці Соборній і логічно, що вони мали бути й на площі.

Студент Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова Ігор ТИТАРЕНКО розповів, що основна ідея проекту його команди базувалась на історичному, містобудівному аналізі.

 

«На цій площі колись в минулому були історичні знакові об’єкти. Тут була раніше Миколаївська вулиця, яка була однією із перлин нашого міста і в радянські часи зруйнована і на тому місці була побудована площа Незалежності. Також на цьому місці стояла раніше Миколаївська церква, яка була зруйнована. Також в проекті цієї площі мають бути дотримані всі сучасні вимоги щодо інклюзивності, – ознайомив молодий архітектор присутніх зі своїм проектом. – Також, за нашим задумом, ця площа має бути багатофункціональною – від збереження історичної складової (макети зруйнованих церков нашого міста) до майданчику для розвитку велосипедного спорту та любителів екстремальних видів спорту.

 

Ще один учасник конкурсу – студент Сумського національного аграрного університету Антон ХМАРА розповів, що він також робив площу багатофункціональною, в тому числі доступною для маломобільних груп населення.

Наостанок брифінгу Володимир Биков підкреслив: «Роботи дуже цікаві. Ми побачили, що в Україні потужна молодь і це добре. Тому що завтра цим же студентам відновлювати післявоєнну Україну».

На запитання журналістів про те, коли ці проекти будуть втілені в життя, начальник управління містобудування та архітектури відповів так: «Зрозумійте, це студентський конкурс, це зовсім інший рівень підходу, це не той проектний конкурс професіоналів, які потім отримають замовлення на відновлення площі. Але таке бурхливе та емоційне обговорення цього конкурсу підштовхнули нас до того, що ми всі роботи викладемо в соцмережі, проведемо опитування жителів та гостей обласного центру потім мабуть запросимо міську владу і на їх розсуд можливо якісь роботи чи їх елементи зможуть бути втілені в проектах Сум, Охтирки, Тростянця, інших міст Сумщини та України».

До речі, вже після обговорення на брифінгу самі конкурсанти запропонували Сумській ОВА підтримати їх проекти, щоб вони не залишилися лише на папері.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: