Завантаження ...

1206 днів карантину на COVID-19 на Сумщині: спогади, цифри і результати

1206 днів карантину на COVID-19 на Сумщині: спогади, цифри і результати фото

До 24 лютого минулого року найбільшою бідою людства була пандемія COVID-19. Хвороба, що з'явилася на початку 2020-го в китайському Ухані, швидко переросла у всесвітню пандемію й не лише завдала чимало лиха здоров'ю сотень тисяч мільйонів людей з усіх куточків планети, але й похитнула світову економіку та ледь не зруйнувала індустрію туризму.

Тільки-но ситуація почала трохи вирівнюватися, як сталася повномасштабна війна в Україні. Фокус світової уваги змістився, а українцям стало взагалі не до ковіду. Бо якось не думається про щеплення та масковий режим, коли божевільний сусід щодня намагається тебе знищити.

Втім хвороба нікуди не щезла, хоч і ослабла та позбулася у травні поточного року статусу пандемії, перейшовши до групи звичайних сезонних захворювань. 1 липня в Україні офіційно відмінили карантин. Але що це означає на ділі? Щепитися чи не щепитися тепер? Чи носити у сумочці маску про всяк випадок? Та чи є ризик летально захворіти і досі? Спробуємо розібратися.

Ковід на Сумщині у цифрах

Загалом, карантин на COVID-19 в Україні тривав 1206 днів: з 12 березня 2020 року по 30 червня 2023 року. Якщо підбити підсумки всього цього періоду, то варто зазначити, що хвороба забрала на Сумщині 3 508 життів, у тому числі 1 184 – у Сумах. За увесь період карантину в Сумській області смертність від ковіду становила близько 1,6% від зареєстрованих підтверджених випадків захворювання, у Сумах – близько 1,3%.

Всього, за інформацією управління охорони здоров’я Сумської обласної державної адміністрації, за час карантину на Сумщині було зафіксовано 218 593 випадків захворювання, з них до стаціонару лікарень потрапили 38 454 особи. За даними управління охорони здоров’я Сумської міської ради за цей період в обласному центрі було зареєстровано 90 292 захворілих. Кількість хворих, які перебували на стаціонарному лікуванні за весь період пандемії у Сумах становила 11 390 пацієнтів.

Варто зазначити, що далеко не всі випадки ковіду діагностувалися. У багатьох людей хвороба протікала зі слабкою симптоматикою, а деякі сум’яни її взагалі не відчували, і могли вже з часом, зробивши тест, випадково дізнатися, що вони перехворіли на коронавірус.

Як все починалося?

З 12 березня на Сумщині запровадили карантин, котрий як планувалося, буде тривати до 3 квітня. Були заборонені масові заходи, концерти, спортивні змагання тощо. На три тижні було зачинено усі навчальні заклади.

У Сумах обмежувальні заходи з метою недопущення захворюваності на коронавірусну інфекцію почали запроваджувати з 13 березня 2020 року.

Фото, Анна Толстошеєва

Перший у Сумській області випадок зараження коронавірусом було лабораторно зареєстровано 23 березня 2020 року, його підтвердили у 49-річної сум’янки.

Через три дні після цього стало відомо про перший летальний випадок внаслідок захворювання на коронавірусну хворобу у Сумській області. Інфікованою виявилася 78-річна жінка з села Козацьке Конотопського району. Захворіла потрапила до реанімації, але врятувати її життя, на жаль не вдалося.

Внаслідок цього 26 березня було обмежено в'їзд до обласного центру: його було дозволено лише особам, зареєстрованим у Сумах або які працюють у місті.

Далі хвороба поширилися на інші райони Сумської області, зокрема перші випадки було зареєстровано у Охтирському, Шостинському, Кролевецькому, Тростянецькому.

Згодом карантинні заходи у Сумах було посилено - на території Сумської міської ОТГ заборонено без крайньої потреби виходити зі своїх помешкань. У транспорт містян пускали лише в масках та з довідками з місця роботи. У продовольчих магазинах, аптеках та АЗС, яким було дозволено працювати на початку пандемії, ввели обмеження щодо кількості відвідувачів, також закликали зберігати соціальну дистанцію та не обслуговували людей без засобів індивідуального захисту (масок, респіраторів тощо).

Фото, Анна Толстошеєва

Зонування регіонів та сертифікати

Влітку карантинні заходи було послаблено: почали працювати заклади громадського харчування, спортивні та фітнес-зали, розважальні центри, було відновлено міжобласне транспортне сполучення.

Однак, з 1 серпня 2020 року в Україні було змінено правила карантину: всі регіони було поділено на рівні епідеміологічної безпеки - зелену, жовту, помаранчеву і червону зони.

На початку листопада 2020 року сумські підприємці влаштовували акцію проти посилення карантинних обмежень "червоної" зони через неправомірні, на їхню думку, дії поліції, яка почала перевірки в сумських кафе та ресторанах.

Фото «СУСПІЛЬНЕ СУМИ»

Із початком програми вакцинації в Україні, уряд почав запроваджувати нові карантинні обмеження.

Так, 13 вересня 2021 року кабмін вніс зміни до Постанови №1236, згідно яких було запроваджено жовті та зелені COVID-сертифікати. Жовті були доступними для тих, хто отримав одну дозу вакцини проти коронавірусної хвороби, зелені – завершив курс імунізації. Тож, власники закладів та організатори заходів мали обирати, за яким із двох запропонованих варіантів вести діяльність.

Перший передбачав обслуговування клієнтів без перевірки документів, які б підтверджували їхній вакцинальний статус або негативний результат тестування. За цих умов було необхідно дотримуватись усіх обмежень відповідного рівня епіднебезпеки щодо проведення масових заходів та рівня заповненості закладів.

Другий варіант передбачав перевірку наявності у всіх учасників заходу, користувачів, відвідувачів, самих організаторів та співробітників документів, які б підтверджували отримання щеплення проти COVID-19.

Фото, Анна Толстошеєва

З 8 листопада 2021 року набрав чинності новий п. 416 Постанови № 1236, яким передбачено відсторонення від роботи працівників і державних службовців, які відмовляються від проведення щеплень проти коронавірусної хвороби.

Карантинні обмеження під час війни

З початком повномасштабної війни в Україні протиепідеміологічні норми, направлені для боротьби з COVID-19 перестали діяти (від 26.03.22).

Фото, МОЗ

Зокрема, були скасовані рівні епідбезпеки в областях, масковий режим мав виключно рекомендаційний характер, скасовано необхідність мати COVID-сертифікат для відвідування ресторанів, закладів культури, спортзалів, також призупинено відсторонення працівників через відсутність щеплення, а для поїздки між регіонами України більше не було потреби у COVID-документах.

Вакцинація проти COVID-19 на Сумщині

Наразі в Сумській області продовжується вакцинація проти COVID-19 для дітей віком від 5 років та дорослих на безоплатній умові.

В Сумській області з початку програми вакцинації (від 25.02. 21), проведено 1 045 439 щеплень, з них першу дозу отримали 475 537 осіб:

  • у 2021 році – 830 276 щеплень, з них перших доз 427 317;

  • у 2022 році - 198 598 щеплень, з них перших доз 44 526;

  • у 2023 році – 16 565 щеплень, з них перших доз 3 694.

Щодо міста Суми, то у 2021 році однією дозою вакцини було вакциновано 142 414 осіб, повністю вакциновано - 129 136 мешканців. У 2022 році було проведено 67 768 щеплень, у 2023 році - 4 337.

Особа вважається повністю вакцинованою, якщо вона отримала дві дози гомологічної вакцини проти COVID-19, або серію однодозової вакцини проти COVID-19 чи будь-яку комбінацію двох доз гетерологічних вакцин, які дозволені до використання в Україні, або схвалені ВООЗ для екстреного використання.

Тривалість імунітету, який забезпечують вакцини, залежить від низки факторів, зокрема від самої вакцини, віку та стану пацієнта. Відповідно до інформації ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України за даними початкових досліджень люди, які отримали вакцини Pfizer і Moderna, мали імунітет через 6 місяців після другої дози. Пізніші дослідження показують, що імунітет починає слабшати після цього часу.

Станом на зараз у медичних закладах Сум та Сумській області у наявності є вакцини Pfizer, CoronaVac (Sinovac) та Johnson & Johnson.

Зараз у Сумах щеплення можна отримати у будь-якій з амбулаторій Центрів первинної медико - санітарної допомоги СМР:

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1»
тел. 78-77-00 та 050-470-20-03:

  • Амбулаторії №1, № 3 (вул. Іллінська, 48-50);

  • Амбулаторія № 4 (вул. Аніщенка, 10);

  • Амбулаторії № 5 (пр. Перемоги, 111);

  • Амбулаторія № 7 (вул. Хворостянка, 3).

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2»:

  • Амбулаторія № 2 (вул. Привокзальна, ЗА, каб. 324), тел. 788-013, 050 407 93 02;

  • Амбулаторія № 4 (вул. Івана Сірка, 33/1, каб. 9), тел. 700-384, 050 407 93 04;

  • Амбулаторія №№ 1,5 (вул. Паркова, 1), тел.700-382, 700-388, 050 407 93 01,050 407 93 00.

Також інформацію можна отримати, звернувшись до свого сімейного лікаря.

Огляд підготувала Анна Толстошеєва, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: