Завантаження ...

Хто потрібен сумським роботодавцям? Огляд вакансій

Хто потрібен сумським роботодавцям? Огляд вакансій фото

Із початком повномасштабного вторгнення українці почали виїжджати за кордон або в інші області, таким чином деякі втратили роботу, а самі роботодавці - працівників. Український інститут майбутнього підрахував кількість працюючого населення в Україні. Джерелами інформації слугували: інститут демографії ім. Птухи, ООН, НБУ, оцінки Ukrainian Institute for the Future.

За інформацією експертів Українського інституту майбутнього зараз в Україні перебуває близько 28,5 млн людей, це дало змогу підрахувати, що:

  • Серед 28,5 млн, 16,8 млн — економічно неактивне населення. Це пенсіонери, з яких ще 2,7 млн продовжують працювати, та діти до 15 років — 4,7 млн.
  • Економічно активними є десь 11,7 млн, але реально працюють з них тільки 9-9,3 млн.
  • Якщо від 9-9,3 млн відняти 2,4-2,7 млн безробітних, залишається всього 6-7 млн людей, які тримають на собі всю економіку країни.

Під час презентації експертка економічних програм UIF Яна Лаврик підкреслила, що ситуація надалі може погіршуватися. За її словами, якщо населення продовжить і далі емігрувати, нікому буде створювати ВВП України, сплачувати податки.

«У нас можливий дефіцит трудових ресурсів й ріст зарплат, але це призведе до підвищення податків: якщо на одну працюючу людину припадатиме дві непрацюючих, щоб їх забезпечити, доведеться підвищувати податки. Звідси матимемо фіскалізацію економіки», — додала Яна Лаврик.

Ми зробили моніторинг сайтів із вакансіями та Сумського обласного центру зайнятості, підрахували середню заробітну плату та пріоритетні вакансіями.

Сайт Work.ua за останні 30 днів опублікованого, пропонує 619 робочих місць. Топ-10 посад у Сумах: водій (50), продавець-консультант (49), менеджер з продажу (26), директор (24), адміністратор (22), кухар (20), експедитор (20), касир (18), комірник (17), бухгалтер (15). Також в окремому розділі “Робота для студентів” пропонується 173 вакансії за різними категоріями: від сфери обслуговування до юриспруденції. У Сумах ще можна знайти кадрове агентство “Elit-personal”, куди можна звернутись за допомогою у працевлаштуванні. 

Медіана заробітних плат за даними з 1439 вакансій, розміщених на Work.ua у Сумах за останні 3 місяці складає місцеву середню зарплату у вигляді 12800 грн.

Інфографіка: Work.ua

Сайт Robota.ua пропонує сум’янам 615 вакансій. Найбільше роботодавців чекає у сферах торгівлі (137), інженерії (117), логістики (107), клієнт-менеджменту (102), водії (99). На повну зайнятість чекають 588 робочих місць. На платформі можна знайти заробітну плату від 5000 грн за посаду прибиральниці до 50000 за посаду водія міжнародника. Також пропонується 20 вакансій для людей з інвалідністю, у більшості - це менеджер call-центру. Без досвіду роботи пропонується 48 робочих місць, де переважно потребують продавців-консультантів, кур’єрів і операторів call-центру. 

Єдиний портал вакансій від Державної служби зайнятості надає 1795 вакансій у Сумах. Найбільшу заробітну плату пропонують військовослужбовцям - 80000 грн. Найменшу отримує прибиральник/ця на неповній зайнятості - 600 грн. На договірних умовах оплати праці висувають 445 вакансій. Пропонуються різноманітні посади: від офіціантів і швачок до керівників відділень банків і водіїв сідлового тягача (міжнародний розріз). 

Також Державний центр зайнятості подає таку статистичну інформацію по Сумській області: 

  • Кількість зареєстрованих безробітних станом на 01.07.2023 - 7,5 тис;
  • Середня заробітна плата станом на січень 2022 року - 12119 грн;
  • Заплановане масове вивільнення працівників на січень-травень 2023 року - 918 осіб. 

Інфографіка: Сумська обласна служба зайнятості

Війна рф спричинила зростання рівня безробіття в Україні, яке НБУ оцінив у 21,1% у 2022 році. Протягом наступних років на тлі зростання економіки рівень безробіття поступово знижуватиметься: у 2023 році — до 18,3%, у 2024 році — до 16,5%, а у 2025 році — до 14,7%.

Крім того, зараз на ринок праці впливає низька конкуренція за вакансії, дефіцит кваліфікованих кадрів та запит на підвищення оплати від уже наявних працівників. Спираючись на цю інформацію, можна стверджувати, що зростання зарплат, ймовірно, продовжиться й у наступному кварталі — сезонне літнє затишшя може не відбутися або не позначитися на зарплатах в Україні.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: