Завдяки зооволонтерам сум'яни можуть стерилізувати безпритульних тварин онлайн

Безпритульні тварини — проблема, що не втрачає актуальності не лише в Сумах, а й по всій Україні. З початком повномасштабного вторгнення кількість безхатніх хвостиків значно зросла.

Безпритульні тварини — проблема, що не втрачає актуальності не лише в Сумах, а й по всій Україні. З початком повномасштабного вторгнення кількість безхатніх хвостиків значно зросла.

Так, за дослідженням українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» за ініціативи Save Pets of Ukraine станом на січень 2023 року, внаслідок війни в Україні кількість тварин в притулках та на утриманні зооволонтерів стрімко зросла: на 20-30% у тилових областях, на 60% у зооволонтерів та на 100% і більше у притулках прифронтових областей. Більшість тварин, яким надано притулок у час повномасштабної війни – домашні, покинуті господарями при евакуації.

Важко визначити, скільки ще безхатніх котів і собак шукають прихисток і їжу на вулицях наших міст і сіл, однак відомо, що стерилізація може бути важливим кроком для розв'язання цієї проблеми.

Стерилізація безпритульних тварин є ефективним способом контролю надпопуляції та зменшення їхньої кількості. Цей процес включає хірургічне видалення репродуктивних органів у тварин, що унеможливлює їхнє розмноження.

Фото Івана Міненка

Питання стерилізації безхатніх тварин на порядку денному у сумських зооволонтерів. Це щоденна систематична процедура, яка потребує багато часу, людського ресурсу та коштів. Однак, залучати громаду до цієї ініціативи стає з кожним роком все важче. Адже частіше людина реагує на більш «емоційні та чутливі» збори: якщо обирати між внеском на допомогу хворої або скаліченої тваринки та стерилізацією – вона частіше обирає перше. Проте, саме стерилізація мінімізує кількість зборів на лікування безпритульних тварин. Бо ця процедура не тільки зменшує їхню чисельність, а й позитивно впливає на здоров’я та тривалість життя. Так, дослідження Університету Джорджії, засноване на медичних картах понад 70 тисяч тварин-пацієнтів, виявило, що очікувана тривалість життя стерилізованих собак в середньому на 20% довша.

Аби привернути увагу містян сумські волонтери організували ініціативу «Стерилізація онлайн» у своїх фейсбук та інстаграм-спільнотах. Акція передбачає повну або часткову оплату стерилізації тваринок, яку можна переказати на монобанку. Далі волонтери публікують допис вдячності небайдужим сум'янам з фото стерилізованої тваринки.

Іван Міненко

 

«Стерилізація – це єдиний гуманний спосіб регулювання кількості безхатніх тварин. Якби не активна стерилізація за ініціативи волонтерів, Сумами б блукали величезні зграї собак, які б з кожним роком збільшувалися. Треба зважати, що один нестерилізована кішка може народити близько 6 кошенят на рік, а собака – до 9 цуценят. З кожним роком їхня кількість буде збільшуватися і збільшуватися. На прикладі у нас була точка біля кафе «Дубаї». Там, коли ми прийшли, було близько 20 котів, а все почалося з однієї кішки, яку вчасно не стерилізували і вона розродилася. Ми потроху почали їх виловлювати і станом на зараз залишилася одна невловна кішка, але уже загальна кількість десь тваринок до п’яти - іншим ми познаходили домівки. Величезною проблемою є те, що зооволонтери на своїх засадах, без будь-якої допомоги влади, стерилізують тварин. Також у нас є лікарі, які сертифіковані й мають ліцензію, але роблять за дуже приємними спеціальними цінами волонтерам, яким ми дуже за це вдячні», - говорить Іван Міненко, зооволонтер, власник домашнього мініпритулку.

 

Фото з інстаграм спільноти волонтерів «animals.help.sumy»

У середньому сумські зооволонтери ініціюють проведення близько 5 стерилізацій тваринок на день. У період з 14 червня до 14 липня 2023 року було стерилізовано 73 тваринки.

Фото з інстаграм спільноти волонтерів «animals.help.sumy»

Ціна стерилізації залежить від виду тваринки та її ваги. В середньому, за спеціальними для волонтерів цінами це становить близько 500 грн для кішки та 700 для собаки.

Успіх програми стерилізації безпритульних тварин залежить від активної участі громади. Сприяння свідомому усиновленню тварин, підтримка організацій та волонтерів, які займаються безпритульними тваринами, а також популяризація інформації про важливість стерилізації можуть внести великий внесок у розв'язання цієї проблеми.

Стерилізація безпритульних тварин — це не тільки гуманний акт, але й ефективний спосіб контролю популяції, що допомагає забезпечити їм краще майбутнє. Залучаймося до цього процесу разом і допоможемо змінити життя безпритульних тварин до кращого.


 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: