Виховання і турбота про собак: поради сумської кінологині

Взяти додому собаку - відповідальний крок, адже потрібно врахувати всі нюанси при вихованні. Вірно розподілити свій час, аби давати досить уваги новому члену сім’ї; вивчити аспекти годування і походів до ветеринара. Ми розпитали сумську кінологиню, як зробити життя вашого улюбленця здоровим і комфортним.

Взяти додому собаку - відповідальний крок, адже потрібно врахувати всі нюанси при вихованні. Вірно розподілити свій час, аби давати досить уваги новому члену сім’ї; вивчити аспекти годування і походів до ветеринара. Ми розпитали сумську кінологиню, як зробити життя вашого улюбленця здоровим і комфортним.

Кінологія — наука про собак, виведення їх порід, дресирування та історію походження цих тварин. Кінологія виникла в останній чверті XIX століття, коли розпочалась робота з організації ведення родоводу собак. Професія кінолога у багатьох викликає інтерес і захват, однак, мало хто розуміє, що це за робота і які обов’язки покладені на людей, які її виконують. Сумська кінологиня Тетяна Клименко розповіла нам про особливості професії.

Шлях до кінології 

Тетяна з дитинства мріяла про власну собаку, але її батьки були проти. Коли все ж вмовила їх, то була чітка умова: собака має бути розумною. Тому з 14 років дівчина почала відвідувати кінологічні майданчики, далі був створений гурток для дітей та молоді "Юний кінолог" під патронатом поліції, де вона й займалася. Так як у батьків не було можливості часто возити Таню на заняття до кінолога, то вона почала спілкуватися з різними тренерами, а вони дозволяли приходити і дивитися за тим, як проходить тренінг. Саме так дівчина отримала перші практичні знання.

Вночі на Сумщині на пожежі загинув чоловік

Кінологинею дівчина працює уже 7 років. Вона розповідає, що спочатку займалася вигулом собак, а далі вже почала тренувати: вчила загальним командам собак знайомих і вчителів із школи. 

“І на першій виставці собак, лабрадор моєї вчительки, стала кращим представником породи і посіла перше місце завдяки нашим тренуванням. Зараз спектр кінологічних послуг значно розширився, як і самі вміння, знання та здібності”.

Що треба знати перед взяттям цуценя?

Таня каже, що не може сказати, що її робота складна, але й легкою її не називає, адже до кожної тварини потрібен особливий підхід, це ж стосуються і людей.

“Мені насправді зовсім не складно працювати з собаками, складніше працювати з господарями. Бо саме їх треба навчити як правильно поводитись з собакою і що треба зробити для того, щоб собака хотіла з ними взаємодіяти і була слухняною”.

Кінологиня зазначає, що помилок у вихованні собаки господарі припускають багато. Вона наголошує, що навчати потрібно не тільки собаку, а й навчатися самому власнику. Віддавати команди, підкріплювати бажану поведінку, хвалити та навіть гратися потрібно правильно.   

“Почнемо з того, що коли люди беруть цуценя вони звертаються до кінолога не одразу, це зараз не про всіх, але більшість робить саме так. Починають консультуватися з друзями, собачниками та знайомими, які колись мали собаку. Потім це призводить до неправильного виховання і порад типу: "Тягне повідець? Не переймайся, в рік вона стане слухняною сама, просто зачекай" або, наприклад: "У тебе ж вівчарка, нащо тобі той кінолог, вони розумні самі по собі". Хоч це вівчарка, хоч це безпородна собака всі вони повинні бути виховані і всі без винятку піддаються дресируванню, важливо тільки підібрати правильний тренінг”.

“Досить часто, коли люди звертаються з "проблемною" собакою, то в процесі виявляється, що проблема зовсім не в собаці, а в неправильній поведінці господаря.

Тут уже більше міф, що "Собаки навчаються тільки до року, а далі вже нічого не вдієш". Насправді ж собаки вчаться протягом усього свого життя і, займатися з ними чи ні, вирішувати саме вам. Тож, якщо у вас є собака з проблемною поведінкою у віці 2 роки, 5 або навіть більше, то це не значить що вона безнадійна, і її не можна виховати. Все залежить тільки від вашого бажання досягти певного результату зі своєю собакою чи вирішити проблеми у поведінці. Звісно, з цуценям займатися легше, але це не значить що з дорослими займатися не можна”.

Поради у вихованні та раціоні

Тетяна розповідає, що кожен має право самостійно обирати, як навчати собаку. Це можуть бути очні заняття з кінологом, онлайн-тренування або ж самостійне виховання за допомогою відеоуроків на різних інтернет-ресурсах. Але для того, щоб розуміти, як правильно виховувати собаку, дівчина все ж радить звернутись до фахівця. Адже інформація, яка є в інтернеті різноманітна, як і самі методи. 

“Раджу все ж використовувати тільки гуманні методи. Саме так ви зможете виховати свого хвостика на позитиві. І звісно ж ні в якому разі не бити собаку! В процесі тренінгу багато власників досить часто роблять таку помилку, бо вважають що собака робить щось "на зло", але це не так. Якщо тварина щось не розуміє, то варто правильно пояснити, знайти інший метод, завдяки якому вона краще осмислить, що ви від неї хочете. Слід використовувати ласощі, які будуть до смаку або ж улюблені іграшки. Ви ж не пояснюєте математику дитині силою, коли вона не може розв'язати рівняння? Так і цуценя не розуміє, що ви від нього хочете, коли ви змушуєте, смикаєте і б'єте замість того, щоб правильно пояснити і змотивувати робити те чи інше. Ось тому слід це робити зі спеціалістом. Із використанням неправильних, жорстких методів ви ніколи не отримаєте друга, ви отримаєте собаку, яка буде вас боятися і почувати себе в небезпеці, не буде хотіти з вами контактувати”.

Щодо їжі, то годувати собак потрібно якісно. Можна обрати як натуральний прикорм, так і сухий, але і той, і той вид має бути збалансованим. Кінологиня зазначає, що “натуралка” - це не тільки каша, а “людська їжа”, що містить смажене, солоне, солодке, спеції - шкодить здоров’ю собаки і може спровокувати ряд захворювань.

“У раціоні більший відсоток має займати м'ясо, далі йдуть субпродукти, овочі, фрукти (не всі) та вітаміни. Ні в якому разі не можна годувати собак кістками! Вони не несуть ніякої користі, а навпаки можуть нашкодити. Сухий корм уже повністю збалансований і має всі необхідні інгредієнти. Краще вибрати корм суперпреміумкласу. Обирати чим і як годувати собаку звісно вам, але раджу це питання обговорити саме з ветеринарним лікарем, який спеціально для вашої собаки підбере якісне харчування з урахуванням усіх обставин і особливостей породи”. 

Коли берете цуценя, то в першу чергу потрібно знайти “свого” ветеринарного лікаря, до якого ви будете звертатись. Він розповість про планові огляди, вакцинацію тощо. Дівчина наголошує, що лікувати собак в інтернеті ідея погана, потрібно відразу звернутися до професіонала, адже час звернення іноді відіграє важливу роль для порятунку собаки. 

Як повномасштабне вторгнення вплинуло на тварин? 

Щодо повномасштабного вторгнення і реакції собак на вибухи та сирени, Таня каже, що її собаки натреновані не реагувати на гучні звуки, але всі собаки різні, тож і реакція може бути інакша. 

“Рамзес був на різних навчаннях по службі, тому він взагалі не реагує, він спить поруч і заспокоює усіх нас. Алексіс реагувала спокійно, поки ракета не впала в нашому районі. Був дуже гучний вибух і вона після цього почала трохи нервувати. Вона спокійно реагує на постріли та сирену, але коли чує вибух, просто тулиться до мене, шукає підтримку та захист”.

Кінологиня зазначає, першим, що вона зробила на початку повномасштабного вторгнення - це навчила собаку не боятися спускатися у підвал чи укриття. Вона радить зробити це всім власникам хвостатих, адже це й досі актуально.

Також є собаки, які і до 24 лютого боялися звуку грому чи феєрверків, тож такі собаки під час обстрілів або вибухів більш схильні до стресу. Вони трясуться, починають прискорено дихати, бігають за власним хвостом, активно себе вилизують і навіть можуть себе гризти, намагаються сховатись або взагалі тікають.

“Головним зовнішнім подразником є гучний звук. Ознакою стресу у собаки є лупа, яка з'являється дуже швидко, що сильно видно на чорних собаках. Кожна собака реагує на стрес по-різному і ви маєте розрізняти цю поведінку для того, аби допомогти їй. Перше, що можу поради - це вести себе спокійно і стримано саме господарям, бо собаки відчувають нас дуже добре і можуть переймати наші емоції. Не потрібно говорити з собакою нервовим голосом, часто і швидко гладити, коли намагаєтеся заспокоїти її - це тільки посилить стрес. На намагайтеся засунути собаці смаколика, коли вона не хоче його, щоб заспокоїти, іноді під час стресу вони можуть повністю відмовитися від їжі, і навіть від найсмачніших ласощів. Завжди будьте поруч з твариною, спробуйте спокійно, повільно гладити і розмовляти спокійним тоном. І вже коли пес трошки заспокоїться - запропонуйте ласощі. Також водичка завжди повинна бути у вільному доступі. Можна спробувати відволікти тварину, переключити увагу на улюблену іграшку і пограти в активні ігри. Якщо ж нічого не допомагає і тварина не може заспокоїтись, раджу звернутися до ветеринарного лікаря, він огляне тварину і проконсультує з приводу заспокійливих засобів”.

Каністерапія

Тетяна Клименко розповідає, що її собаки перекваліфікувалися і стали свого роду терапевтами. Коли ситуація у місті Суми стала більш менш стабільною, дівчині запропонували провести заняття для дітей, щось на кшталт показового виступу, де малеча зможе провести час із вихованою собачкою, погладити, пограти, побачити, як вправно пес виконує команди чи трюки, щоб розважити дітей. 

“Це дійсно дало свої результати. Якщо на початку, коли ми увійшли в приміщення була тиша і діти вели себе стримано, скоріше за все їм було тривожно, то вже потім вони почали взаємодіяти з собакою і емоціям не було краю. Дітлахи сміялися, бігали, стрибали, на обличчях з'явилася посмішка і під кінець не відпускали нас із заходу, обіймали песика і просили залишитись. Тож можу впевнено сказати, що під час таких зустрічей у дітей знижується тривожність, у них з'являються позитивні емоції і такі заходи позитивно впливають на їх емоційний стан”.

Також кінологиня брала участь у проекті, де мала проводити кінологічні заняття спільно з вчителями Сумських шкіл. Для Тані це був новий досвід, бо в день могло бути по 5 виступів і пес почав втомлюватись. Тож її молодша собака Алексіс замість спортивних команд почала вивчати трюки, щоб змінювати Рамзеса, аби в нього був час на відпочинок. Коли собаки почали замінювати один одного, працювати їм стало значно легше.

“Зараз ми постійно їздимо до діточок в різні заклади, якщо нас запрошують. Найчастіше питання, яке ми чуємо: “Скільки коштує один наш виступ чи заняття з дітками? Насправді такі заняття безкоштовні, і ми не беремо за це грошей. Працюють собаки, тому і платити потрібно їм, а для них найкраща зарплата - це смаколики. Але звісно, ми не змушуємо купляти смаколики для собак, це тільки за власним бажанням організаторів. Вони все одно вдома завжди отримують щось смачненьке, бо кожна робота має бути оплачена”.

Для зв’язку з кінологинею Тетяною Клименко: +380663180578, Instagram: @dog_trainer_sumy 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: