Завантаження ...

Українці збирають підписи під петицією про присвоєння звання Героя України сумському вертолітнику

Українці збирають підписи під петицією про присвоєння звання Героя України сумському вертолітнику фото

Петиція “Присвоїти почесне звання «Герой України» екіпажу Мі-8 майору ГРЕБЕНЩИКОВУ Олексію Євгеновичу та капітану ХАРЧЕНКУ Ігорю Васильовичу, які здійснили ПЕРШИЙ політ до окупованого м. Маріуполь під час спеціальної операції на металургійному комбінаті «Азовсталь»” зареєстрована на сайті президента України.

“У березні 2022 року було розпочато сумісну операцію Головного управління розвідки МОУ та Армійської авіації КСВ ЗСУ щодо підтримки героїчного гарнізону м.Маріуполя, яке було у повному щільному оточенні ворогом. Ця підтримка була реалізована шляхом перевезення вертольотами Армійської авіації КСВ ЗСУ озброєння, боєприпасів, медикаментів, засобів зв’язку та спостереження для захисників оточеного міста. На зворотньому шляху вертолітники вивозили поранених на підконтрольну Україні територію. Для здійснення цього завдання нашим вертолітникам потрібно було подолати (ВПЕРШЕ в світовій історії) надзвичайно потужну та щільну протиповітряну оборону противника, пролетівши над окупованою територією майже 250 кілометрів в обидва боки.

Для здійснення цієї операції потрібні були добровольці - ними стали офіцери ЗСУ майор ГРЕБЕНЩИКОВ Олексій Євгенович та капітан ХАРЧЕНКО Ігор Васильович, які очолили групу з двох транспортних вертольотів. Так, 21 березня 2022 року в умовах надзвичайно високого ризику для життя, неповним складом екіпажу (для запобігання зайвих жертв), ці офіцери ПЕРШИМИ з українських вертолітників виконали бойовий політ на ВЕДУЧОМУ вертольоті і дісталися оточеного м. Маріуполь. Посадку виконували у край складних умовах на території металургійного комбінату «Азовсталь» в межах прямої видимості противника на дистанції 2-х кілометрів від переднього краю. Доставили оборонцям міста важливий військовий вантаж та вивезли на підконтрольну територію 8 важкопоранених бійців. Вертоліт отримав пошкодження під час виконання завдання.

Цей політ став безумовним прикладом для мотивації льотного складу під час виконання надскладних та ризикованих польотів до м. Маріуполь. В подальшому, завдяки зазначеним пілотам, було перевезено велику кількість озброєння та врятовано багато життів наших воїнів. Захисники Маріуполя відчули, що їх не покинули.

За проявлену особисту мужність та героїзм, стійкість та рішучість при виконанні військового обовʼязку в умовах повʼязаних з високим ризиком для життя під час здійснення ПЕРШОГО бойового польоту 21 березня 2022 року до оточеного м. Маріуполь Донецької області, прошу присвоїти звання «ГЕРОЙ УКРАЇНИ» командиру екіпажу майору ГРЕБЕНЩИКОВУ Олексію Євгеновичу та льотчику-штурману капітану ХАРЧЕНКУ Ігорю Васильовичу”, - пише авторка петиції Харченко Вероніка Володимирівна.

До кінця підписання петиції залишилося 88 днів. Вже зібрано більше 5 тис. підписів. Треба 25 тис.

Відомо, що Ігор Харченко родом із Сум.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: