Завантаження ...

На три гривні нижче від курсу: як «старий» долар обмінюють у сумських обмінниках?

На три гривні нижче від курсу: як «старий» долар обмінюють у сумських обмінниках? фото

Усі банкноти іноземної валюти без значних ознак зношення та пошкоджень повинні обмінюватися на гривню, незалежно від номіналу та року випуску, за чинним курсом.

Так, згідно з постановою Правління НБУ від 02 січня 2019 року № 1 (зі змінами) українським банкам та обмінникам заборонено встановлювати обмеження щодо здійснення валютно-обмінних операцій з іноземною валютою, які є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, з якою здійснюються валютно-обмінні операції. Це стосується здійснення операцій з банкнотами всіх номіналів доларів США, що випускалися Федеральною резервною системою з 1914 року дотепер.

Проте у Сумах проблема з обміном «старих» доларів існує вже давно. Так, за словами місцевого працівника одного з небанківських обмінних пунктів(ім’я та прізвище називати відмовився) , долари раніше 2006 року випуску клієнти відмовляються купляти:

 

«Виникає ряд складнощів у реалізації такого долара, але ми обмінюємо за дійсним курсом, ми ж не маємо права не приймати. Досить часто мені розповідають, що, наприклад, при купівлі авто або квартири самі ж продавці відмовляються брати старий долар, тож, вважається неліквідним, чому так – не знаю»

 

Проте ми вирішили дізнатися, як все ж таки працюють сумські банки та обмінні пункти у разі обміну доларів 1996-2003 років випуску.

Для цього вигадали три легенди щодо необхідності обміну доларів «старого» зразка на гривню або долари у зв’язку з купівлею квартири, автівки або ж повернення боргу. В усіх трьох наших вигаданих випадках умовні продавці та позикодавці відмовлялися брати «старі» долари.

Для нашого дослідження ми опитали 5 банків та 5 небанківських обмінних пунктів.

В усіх опитаних нами банках(«ПриватБанк», «ОщадБанк», «ІдеяБанк», «ПУМБ», «А-Банк») нам відповіли, що рік випуску банкноти іноземної валюти ніяким чином не впливає на її обігову вартість. Тому долари 1996-2003 років можна обміняти у будь-якому відділенні за офіційним курсом НБУ. Процедуру обміну старих купюр на нові банки не здійснюють, оскільки усі банкноти, які не мають значних пошкоджень, є дійсними.

Щодо небанківських обмінних пунктів («Обмінник», «КИТ group», «18 валют+») долари 1996-2003 року випуску можна обміняти за дійсним курсом.

Обміняти «старі» долари на «нові» можна, вартість такої послуги залежить від курсу долара . Тобто, сум’яни можуть спочатку продати свою купюру, а потім купити іншого року випуску.

Проте у двох обмінниках «Обмін валют. Currency Exchange» долар 1996 року приймають за курсом на 3 гривні нижче від дійсного. Обмін такого долара на купюру більш пізнього року випуску у обміннику за адресою вулиця Засумська,1 вартуватиме 400 грн, за адресою вулиця Нижньовоскресенська,1 – 200 грн.

Банки та обмінники зобов’язані приймати банкноти іноземної валюти, які за дизайном і елементами захисту повністю відповідають зразкам та описам, наведеним на сторінках офіційних сайтів центральних/національних банків іноземних держав, і не мають ознак зношення або набули під час обігу одну чи кілька ознак незначного зношення.

 У разі відмови обмінювати валюту на підставі року випуску ви можете звернутися до Національного банку України  для проведення відповідних перевірок. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: