На три гривні нижче від курсу: як «старий» долар обмінюють у сумських обмінниках?

Усі банкноти іноземної валюти без значних ознак зношення та пошкоджень повинні обмінюватися на гривню, незалежно від номіналу та року випуску, за чинним курсом.

Усі банкноти іноземної валюти без значних ознак зношення та пошкоджень повинні обмінюватися на гривню, незалежно від номіналу та року випуску, за чинним курсом.

Так, згідно з постановою Правління НБУ від 02 січня 2019 року № 1 (зі змінами) українським банкам та обмінникам заборонено встановлювати обмеження щодо здійснення валютно-обмінних операцій з іноземною валютою, які є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, з якою здійснюються валютно-обмінні операції. Це стосується здійснення операцій з банкнотами всіх номіналів доларів США, що випускалися Федеральною резервною системою з 1914 року дотепер.

Проте у Сумах проблема з обміном «старих» доларів існує вже давно. Так, за словами місцевого працівника одного з небанківських обмінних пунктів(ім’я та прізвище називати відмовився) , долари раніше 2006 року випуску клієнти відмовляються купляти:

 

«Виникає ряд складнощів у реалізації такого долара, але ми обмінюємо за дійсним курсом, ми ж не маємо права не приймати. Досить часто мені розповідають, що, наприклад, при купівлі авто або квартири самі ж продавці відмовляються брати старий долар, тож, вважається неліквідним, чому так – не знаю»

 

Проте ми вирішили дізнатися, як все ж таки працюють сумські банки та обмінні пункти у разі обміну доларів 1996-2003 років випуску.

Для цього вигадали три легенди щодо необхідності обміну доларів «старого» зразка на гривню або долари у зв’язку з купівлею квартири, автівки або ж повернення боргу. В усіх трьох наших вигаданих випадках умовні продавці та позикодавці відмовлялися брати «старі» долари.

Для нашого дослідження ми опитали 5 банків та 5 небанківських обмінних пунктів.

В усіх опитаних нами банках(«ПриватБанк», «ОщадБанк», «ІдеяБанк», «ПУМБ», «А-Банк») нам відповіли, що рік випуску банкноти іноземної валюти ніяким чином не впливає на її обігову вартість. Тому долари 1996-2003 років можна обміняти у будь-якому відділенні за офіційним курсом НБУ. Процедуру обміну старих купюр на нові банки не здійснюють, оскільки усі банкноти, які не мають значних пошкоджень, є дійсними.

Щодо небанківських обмінних пунктів («Обмінник», «КИТ group», «18 валют+») долари 1996-2003 року випуску можна обміняти за дійсним курсом.

Обміняти «старі» долари на «нові» можна, вартість такої послуги залежить від курсу долара . Тобто, сум’яни можуть спочатку продати свою купюру, а потім купити іншого року випуску.

Проте у двох обмінниках «Обмін валют. Currency Exchange» долар 1996 року приймають за курсом на 3 гривні нижче від дійсного. Обмін такого долара на купюру більш пізнього року випуску у обміннику за адресою вулиця Засумська,1 вартуватиме 400 грн, за адресою вулиця Нижньовоскресенська,1 – 200 грн.

Банки та обмінники зобов’язані приймати банкноти іноземної валюти, які за дизайном і елементами захисту повністю відповідають зразкам та описам, наведеним на сторінках офіційних сайтів центральних/національних банків іноземних держав, і не мають ознак зношення або набули під час обігу одну чи кілька ознак незначного зношення.

 У разі відмови обмінювати валюту на підставі року випуску ви можете звернутися до Національного банку України  для проведення відповідних перевірок. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: