Завантаження ...

Здати дрібні монети в банк - гарний шанс задонатити

Здати дрібні монети в банк - гарний шанс задонатити фото

З 1 жовтня 2019 року українці не можуть більше використовувати монети номіналом 1, 2 та 5 копійок для готівкових розрахунків. З 1 жовтня 2020 року таку ж дію застосували і до монети номіналом 25 копійок.

Рішення про вилучення цих монет з обігу – частина комплексного рішення з оптимізації Національним банком України номінального ряду банкнот та монет гривні. Це сприятиме підвищенню захисту і якості грошей та зробить готівкові розрахунки комфортними й простішими.

На сьогоднішній день Національний банк подовжив прийняття дрібних монет до 30 вересня 2023 року. Таке рішення пов’язане з продовженням воєнного стану в Україні. 

Пресслужба Нацбанку повідомляє, що з початку вилучення з обігу здійснено обмін майже 284,5 млн штук цих монет. А станом на 1 липня 2023 року в обігу їх ще перебуває майже 7,2 млрд штук. Обміняти копійки ви можете в підрозділах НБУ і уповноважених банках, а саме: “Ощадбанк”, “ПриватБанк”, “Райффайзен Банк” і “ПУМБ”. 

Досвід інших країн світу свідчить, що найбільші обсяги вилучення монет припадають на останні два місяці до закінчення строку обміну.

В Нацбанку нагадують, громадяни зможуть обміняти монети дрібних номіналів безкоштовно й без обмежень на монети та банкноти всіх номіналів, що перебувають в обігу,  у сумах, кратних 10 копійкам.

Спустошення своїх гаманців від дріб’язку - гарна можливість задонатити. Свої монети ви можете одразу направити на спецрахунок для допомоги ЗСУ. Або ж обміняти на паперові гроші і надіслати до обраного вами фонду або допомогти окремим зборам. 

Загалом в обігу зараз 14,3 млрд штук монет (без пам’ятних та інвестиційних) на суму понад 6 млрд грн. На ці кошти можна було б придбати 70 безпілотників "Байрактар", або 25 РСЗВ HIMARS, або 50 танків Т-90, або 150 бойових броньованих машин піхоти.

Інфографіка: Національний банк України

Маленьких донатів не буває, кожен внесок стає частиною великої справи - допомога захисникам і захисницям України.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: