Завантаження ...

Статеве виховання для підлітків – коментарі і роз'яснення сумського психолога

Статеве виховання для підлітків – коментарі і роз'яснення сумського психолога фото

Підлітковий вік – перехідний етап розвитку між дитинством і дорослістю. Формування статевого потягу (лібідо) — важливий крок у психосексуальному розвитку. Тож у цьому віці формується не тільки платонічний компонент особистості, а й еротичний. Про роль та значення статевого виховання підлітка розповіла сумська психологиня Анна Сокрута.

Формування еротичного компонента наповнює підлітка новими емоціями і відчуттями. З’являється бажання фізичного контакту з об’єктом симпатії, а саме:  торкнутися, обійняти, поцілувати тощо — такі фантазії еротичного змісту є природними для підлітка. 

“Сексуальна освіта є необхідною складовою повного та збалансованого розвитку підлітків. Вона допомагає їм зрозуміти фізіологічні та емоційні аспекти сексуальності, а також навчає важливим аспектам взаємовідносин, включаючи згоду, повагу та комунікацію”, - зазначає психологиня.

Варто пам’ятати, що статеве виховання повинно відбуватися не в пік пубертатного періоду, а протягом усього життя дитини. Батьки, мають виховувати сексуальну, інтимну обізнаність дитини змалку, звичайно, враховуючи вік дитини наприклад, дитина 3-х років має чітко знати свою стать, гендерну роль, відмінність протилежної статі і т. д. В підлітковому віці, дитина має володіти необхідними знаннями про статеве життя, що забезпечить безпечну поведінку.

“Оптимальний вік для початку сексуальної освіти може коливатися залежно від культурних та соціальних факторів (наприклад, в Україні не звикли говорити настільки відкрито про різні аспекти сексуальності, ніж у скандинавських країнах). Проте, рекомендується розпочинати сексуальну освіту досягненням пубертатного віку, коли розпочинаються фізіологічні зміни в організмі. Це може бути близько 10-12 років, в залежності від статі. А от розпочати вивчення власного тіла і протилежної статі варто розпочинати з 6-8 років із використанням різноманітних (і цікавих!) книжок”, - роз’яснює Анна.

Важливою умовою становлення гармонійної особистості є формування у дитини (відповідно до її віку) статево-рольової позиції, і роль сім’ї тут має провідне значення. Тому, батькам не слід чекати, поки діти самі почнуть ставити запитання про секс, оскільки підлітки, зазвичай не запитують, а шукають відповідь самостійно від однолітків, старших друзів та інтернету, а інформація з цих джерел, найчастіше має викривлений характер, що може призвести до проблем із здоров’я та навіть життям.

За словами психологині, сексуальна освіта має кілька психологічних користей для підлітків: 

  • Зниження страху та невідомості. Знання про тіло, розмноження та сексуальні відносини допомагають підліткам знизити страх перед невідомим і зробити ці теми менш обтяжливими; 
  • Розвиток позитивного ставлення до тіла. Сексуальна освіта допомагає підліткам розуміти та приймати своє тіло, що може позитивно вплинути на їхню самооцінку та впевненість; 
  • Формування навичок взаємодії та комунікації. Сексуальна освіта навчає підлітків ефективно спілкуватися про свої потреби, бажання та границі, що допомагає їм у майбутніх відносинах; 
  • Знання про захист від небажаних наслідків, таких як незапланована вагітність або ЗППП, зменшує ризики та сприяє здоровому розвитку. 
  • Правильна сексуальна освіта допомагає підліткам розібратися у своїх емоціях та розуміти, що входить в здорові відносини, засновані на повазі, довірі та згоді; 
  • Не варто забувати і про сексменьшинства. Психоедукація із цієї теми зменшить самогубства в результаті кризи сексуальної ідентичності та допоможе поглибити знання про свою особистість.

Якщо батьки не можуть дати достатню інформації, в такому випадку слід звертатися до спеціаліста (психолога, педагога, лікаря), який зможе надати інформацію відповідно віку дитини та проконсультувати батьків з питань статевого виховання.

Результатом статевого виховання має стати особисте уявлення дитини про моральні та соціальні норми статевої поведінки у різних сферах життя. Отримавши інформацію щодо наслідків небезпечної поведінки, підліток може зробити вибір, який стане не лише запорукою щасливого життя, а й врятує його.

 

“Враховуючи ці аспекти, як психолог, я вважаю, що належна сексуальна освіта для підлітків сприяє їхньому психологічному розвитку та формує основи здорової та відповідальної сексуальної поведінки. А особливо ця тема корисна підліткам, що знаходяться в сенситивному періоді розвитку власного фізичного тіла та інтимно-особистісного спілкування з оточуючими”, - підсумовує Анна Сокрута. 

 

Статеве виховання - це частина загального виховання людини. Необхідність сексосвіти в століття прогресу і активного розвитку - безперечна.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: