Завантаження ...

На Сумщині за пів року тварини покусали більше 800 жителів

На Сумщині за пів року тварини покусали більше 800 жителів фото

Про це повідомила тимчасово виконуюча обов’язки начальника обласного управління охорони здоров’я Галина Хомета під час апаратної наради в Сумській ОВА.

За її словами, попри те, що на території області за останні 18 місяців не реєструється сказ серед тварин, ситуація залишається загрозливою.

Це пов’язано із припиненням у 2022 та 2023 рр. пероральної імунізації проти сказу диких тварин внаслідок бойових дій на значній території області, недостатнім охопленням щепленнями проти сказу домашніх тварин, значною кількістю безпритульних собак і котів в області, а також реєстрацією сказу серед тварин на прилягаючих до Сумської області територіях інших областей.

 

«Кількість укусів людей тваринами за перше півріччя 2023 року зросла на 9% у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року. Так, за 6 місяців 2023 року постраждала 871 особа, з них 255 людей покусано безпритульними тваринами. Водночас за 6 місяців 2022 року було зафіксовано 798 постраждалих осіб, з них 225 покусано безпритульними тваринами», – говорила Галина Хомета.

 

Станом на 1 серпня 2023 року в закладах охорони здоров’я наявно 1253 дози вакцини проти сказу, з них 950 доз отримано за рахунок Державного бюджету, 303 – закуплено за кошти місцевих бюджетів. Також в область розподілено в якості гуманітарної допомоги 100 флаконів антирабічного гамоглобуліну.

Для недопущення погіршення епідемічної ситуації в області зі сказу в населених пунктах області головам районних військових адміністрацій, головам сільських, селищних, міських рад під час апаратної наради під головуванням тимчасово виконуючого обов’язки начальника Сумської ОВА Тараса САВЧЕНКА було запропоновано: детально проаналізувати епідемічну ситуацію зі сказу в населених пунктах територіальних громад, визначити наявні та вірогідні чинники її ускладнення; забезпечити проведення постконтактної антирабічної профілактики у осіб, постраждалих від нападів тварин, відповідно до наявних показів; організувати цілеспрямовану інформаційно-освітню роботу серед населення з профілактики сказу, акцентувавши увагу на невідкладному зверненню за медичною допомогою при укусах/ослиненні тварин та проведенні курсу постконтактної антирабічної профілактики у разі її призначення; організувати щеплення проти сказу всіх підлягаючих тварин.

Довідково

Останній випадок сказу в регіоні зареєстрований в 2011 році у мешканки Роменського району, яка інфікувалася від домашнього кота. До речі, це був єдиний випадок сказу в області у людини в ХХІ сторіччі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: