Завантаження ...

Енергетична безпека на Сумщині

Енергетична безпека на Сумщині фото

Через повномасштабне вторгнення рф на територію України, маємо значні проблеми з критичною інфраструктурою. Минулорічні навали агресії завдали шкоди на мільйони: блекаути, графіки відключень, непрацездатність деяких атомних станцій - вдарили по українцям з чималою силою. Далі розповідаємо про важливість енергетичної безпеки та різницю між оператором системи розподілу та постачальником, аби ви могли знати до кого і в якій ситуації звертатись.

Енергетична безпека гарантує країні охорону навколишнього природного середовища, а також захищеність держави та її громадян від дефіциту енергії, тобто забезпечує технічне та економічне задоволення поточних і майбутніх потреб споживачів. Стабільне функціонування енергетичної галузі дозволяє безперебійно працювати всім сферам економіки. Таким чином населення не поринає в пітьму через агресію рф, а може проживати гідне та комфортне життя. 

Енергетична безпека України є не тільки національною потребою, а й складовою енергетичної безпеки Європи. Завдяки певним реформам країна зміцнилася в енергетичній галузі. Наприклад, анбандлінг забезпечив прозоре постачання енергоресурсів, демонополізував ринок і збільшив конкуренцію. Транскордонне співробітництво дало змогу національним операторам магістральних мереж відповідати за прозорий та недискримінаційний доступ до мереж електроенергії та газу. Працюючи разом із європейськими колегами можливо забезпечити оптимальне управління мережами ЄС.

Важливим кроком до зміцнення безпеки також є диверсифікація поставок і зменшення імпортозалежності. Україна має дуже вигідне географічне положення, достатньо розвинену систему наземних і водних шляхів сполучення, а це дозволяє інтегрувати національну мережу до європейських мереж операторів систем передачі електроенергії та газу. 

До грудня 2018 року мали сформуватися дві окремі компанії, тобто перша – оператор системи розподілу (ОСР), який займається розподілом електроенергії та обслуговує мережі. Друга – постачальник, який продає електроенергію споживачам. Такий розподіл називається “анбандлінгом”, це внутрішня корпоративна реорганізація, що призначена для розділення видів бізнесу: видобутку, постачання, транспортування. І вже з 1 січня 2019 року почав працювати роздрібний ринок, де розподіл і постачання електричної енергії розділилися на  окремі одиниці.

Така реформа виникла в межах курсу на інтеграцію нашої країни до Європейського Союзу, Україна взяла на себе зобов’язання імплементувати європейські принципи та директиви у національне законодавство. Це спрямовано на демонополізацію енергетичних ринків та збільшення конкуренції, що забезпечує відповідність механізмів та принципів роботи українських енергетичних ринків європейському законодавству.

У розрізі Сумщини оператором системи розподілу є АТ “Сумиобленерго”, а постачальником той, хто надсилає вам платіжки з нарахуванням. І та, і та організація виконують різні функції:

Тобто, якщо вам потрібно встановити або відремонтувати лічильник, передати показники чи повідомити про розкрадання електричної енергії; або ж у разі нових відключень світла дізнатись, хто за це відповідальний - це все компетенція АТ “Сумиобленерго”.

Якщо вам потрібно заплатити за світло або ж змінити тих, хто зараз надає вам світло - це компетенція постачальника електричної енергії.

Зміцнення енергетичної безпеки вкрай важлива річ зараз. Перебої у постачанні та ракетна загроза, обстріли або неможливість відновлення - неабиякий психологічний тиск на цілу країну. Критична інфраструктура забезпечує сум’ян роботою, житлом, змогою розслабитися, бути нагодованими, а в такий час - ще й вчасно піти до укриття. Від енергетичної безпеки напряму залежить ваше життя.

Посприяти її зміцненню, як споживач, ви можете наступним чином: ощадливо ставитись до використання, зокрема в пікові години; вчасно сплачувати рахунки, задля підтримання економіки і уникнення судових розглядів; бути енергетично обізнаними, задля розуміння, хто постачає, а хто розподіляє; бути в курсі подій і змін, слідкувати за прийняттям або не прийняттям законів, підписувати петиції, тим самим мати право голосу і брати активну участь у створенні системи захисту від внутрішнього знищення, а також фізичного захоплення чи ліквідації енергетичних об’єктів. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: