Завантаження ...

На Сумщині існує загроза спалаху кору

На Сумщині існує загроза спалаху кору фото

Про це під час брифінгу повідомив Михайло Мацюк - лікар–епідеміолог, завідувач відділом імунопрофілактики Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб. У заході взяли участь: Тетяна Бинда – кандидат медичних наук, доцент дитячий лікар-інфекціоніст, Олена Феденко- головний спеціаліст управління освіти та науки Сумської міської ради, Анна Пилипенко – лікар педіатр ЦПМЗД №1.

Основні тези брифінгу:

  • В області триває Всеукраїнська наздоганяюча (catch-up)  кампанія з вакцинації проти кору, епідемічного паротиту та краснухи. Наразі в Україні існує високий ризик виникнення спалаху кору. Епідускладнення, пов’язані з цієї інфекцією, мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожні 4-5 років. Попередній спалах кору стався в 2017 – 2019 роках, мав високу інтенсивність епідемічного процесу, захворюваність збільшувалась  практично в геометричній прогресії  і набрала великих масштабів.

Враховуючи періодичність кору, фахівці Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб передбачають можливість виникнення спалаху вже в цьому році, коли діти повернулися  до навчання в організовані колективи та перебувають в тісному контакті.

  • Станом на 9.09.2023 на території області щеплено 765 дітей, що складає 30,07%. Всього підлягає вакцинації 2544 тисячі дітей Сумщини віком від 2 до 17 років . Це свідчить про недостатню роботу в рамках кампанії.

Є батьки (56,6%) , які свідомо відмовляються вакцинувати дітей проти кору. Серед причин відмови від щеплення є релігійні переконання, сподівання на "природний імунітет", побоювання побічних ефектів тощо. Також 30% дітей від загального обсягу щеплень  -  відсутні  на території України чи за межами області.

  • Саме через недостатній рівень охопленням щепленнями проти кору, епідемічного паротиту та краснухи (менше 95%) та накопичення неімунних осіб і виникають періодичні епідемічні підйоми вакцинокерованих інфекцій.
  • В Україні зареєстровано 30 випадків кору – небезпечного та високозаразного інфекційного захворювання.
  •  Інфекція є надзвичайно заразною – з 10 невакцинованих та без імунітету осіб, які контактували з хворим на кір, 9 також захворіють. Тому в зоні ризику всі невакциновані діти та дорослі.
  •  Щеплення дітей вакциною КПК є обов’язковим у Календарі профілактичних щеплень, вакцина безпечна для здоров’я дитини, високоефективна, дозволена до використання в Україні та безкоштовна
  •  Кір може призвести до серйозних ускладнень: пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, а також до інвалідності та смерті.
  • Впродовж останніх років серед українців сформувався прошарок з недовірою до вакцинації. Це сталось в результаті дезінформації з боку представників антивакцинаторських рухів. Антивакцинальна пропаганда у соціальних мережах підірвали довіру до програми імунізації. Супротивники щеплень створюють міфи та фейки щодо вакцинації, які, як правило, спрямовані на малоосвічених осіб і тих , що не вміють або  лінуються шукати достовірну та наукову інформацію про щеплення.

Внаслідок масових відмов від щеплень проти кору, вже створився значний не імунний прошарок населення, що зробить неможливим формування колективного імунітету та може призвести до епідемічного поширення цієї хвороби. Крім того, кількість не щеплених зросла  у зв’язку із відтермінуванням вакцинації через пандемію коронавірусу та воєнні дії на території країни.

В Україні немає закону ,згідно з яким діти, що постраждали від ускладнень хвороби через відмову батьків від щеплень, могли би після досягнення свого повноліття , притягнути своїх батьків до відповідальності. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: