Жовтень на Сумщині буде теплим

Вересень вже добігає кінця, проте сум'яни не поспішають вдягати теплі куртки та шапки. Так, протягом останніх тижнів денна температура повітря коливалася від +22 до +27 ℃.

Що очікувати від жовтня – ми вирішили спитати у сумському Гідрометцентрі.

За інформацією, яку нам надали у пресслужбі, наразі досі не відбувся стійкий перехід середньодобової температури повітря через 15 ℃ в бік зниження, тобто триває метеорологічне літо. Такий температурний режим є нетиповим для цієї пори року, але останні роки таке спостерігається досить часто. Востаннє теплий вересень був у 2016, 2018 та у 2020 роках.

Складати прогноз погоди на сезон чи навіть місяць досить непроста задача, адже сучасні чисельні методи прогнозування, які використовують гідродинамічні моделі атмосфери, дають можливість складати прогноз погоди на 14 діб. Тож, на основі цього сумський гідрометцентр зазначає, що до кінця вересня і на початку жовтня на Сумщині переважатиме суха та тепла погода.

Надалі є тенденція, що і жовтень матиме позитивну аномалію температури повітря.

Зазначимо, що цього року весна та літо на Сумщині були ранніми.

Так, за інформацією Сумського обласного центру з гідрометеорології на заході та півдні області тенденцію до зростання температури повітря зафіксовано 25 лютого, а на решті території - 8-9 березня, що на 3-8 днів раніше середнього багаторічного строку за двадцятирічний період спостережень.

13-14 травня розпочалося метеорологічне літо, що на 7-14 днів раніше звичайного строку.

Вцілому весна була нетривалою, з переважанням підвищеного проти норми температурного режиму на початку періоду, з достатньою кількістю опадів та пізніми заморозками. Останній заморозок в повітрі зареєстровано 2-8 травня, що на крайній півночі в межах середнього багаторічного за двадцятирічний період спостережень, на решті території на 6-19 днів пізніше середнього строку. Останній заморозок на поверхні ґрунту зареєстровано 7-11 травня, в строки близькі до звичайних.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: