Завантаження ...

У Сумській міській галереї показали “Українську міфологію”

У Сумській міській галереї показали “Українську міфологію” фото

26 вересня у Сумській міській галереї презентували Виставковий проєкт "УКРАЇНСЬКА МІФОЛОГІЯ" - це авторські роботи переможців Міжнародного конкурсу, започаткованого просвітницькою платформою UA Heritage спільно з Національним музеєм українського народного декоративного мистецтва (Київ).

Твори для цієї експозиції ми відібрали з-поміж 347 малюнків, надісланих з 18 країн світу. Переконливі міфічні образи створювали аматори та досвідчені художники, діти та дорослі, серед яких є ваші земляки - юні митці з Сум, Конотопу, Бурині, та села Перехрестівка (Роменського району). Усі автори втілювали улюблений образ істоти чи персонажу української міфології у традиційних стилях живопису або напрямах сучасного цифрового мистецтва. Самостійно, а дехто разом з батьками чи викладачами художніх шкіл та гуртків, ретельно досліджували етнографічний матеріал, цікавились джерелами, звертались до творів української літератури, зокрема, Лесі Українки та Нечуя Левицького.

Ми дуже хочемо, щоб цей міфопоетичний космос праукраїнських божеств та істот-духів нарешті посів гідне місце в системі світоглядних знань сучасних українців. Адже неможливо - навіть через тисячоліття - відмовитися й цілком стерти з генетичної пам'яті народу те, що формувало й викристалізовувало його, як самобутню та самодостатню націю. Ця виставка - можливість зануритись в атмосферу образів, якими до нас промовляють давні українські вірування, слово Вищих сил, наші міфи і наші казки!

До речі, усі надписи, якими митці вважали за необхідне доповнити власні твори, зроблені "Рутенією" - справжньою графікою української мови, авторства видатного українського художника-графіка Василя Чебаника. Саме Василь Чебаник вперше запропонував, розробив та реалізував ЦІЛІСНУ СИСТЕМУ відродженої національної абетки «Рутенія». Зібравши розкидані віками перлини символів та літер української мови в єдине вишукане намисто.

Під час відкриття виставки всі бажаючі мали змогу прийняти участь у майстер-классі з написання прописів "Рутенією", та отримали призи за свою активність.

Партнери проєкту "УКРАЇНСЬКА МІФОЛОГІЯ": компанія ROSA - Ukrainian Manufacturer of Fine Art Materials, громадська ініціатива "ІНФОварта", відома українська письменниця Дара Корній та видавництво VIVAT, які надали спеціальні призи для презентації виставки у Агенції промоції "Суми". А також команда проєкту "Чарівний світ UA", яка вперше в історії України здійснює комплексну візуалізацію та діджиталізацію пантеону героїв української міфології, повідомили в Агенції промоції “Суми”.

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: