Альтернативні варіанти опалення та підігріву води для будинку та квартири: поради сум’янам

Традиційними джерелами опалення для жителів нашої країни є газ і вугілля, однак тарифи зростають кожного року. Газові котли все ще домінують у промисловості, котельнях будинків і в приватних господарствах, але їх обслуговування обходиться все дорожче і дорожче. Ринок кліматичної техніки реагує на обставини, що склалися, пропонуючи альтернативні види опалення. Ми розповідаємо сум’янам, які варіанти можуть доповнювати або повністю замінити вже існуючі системи.

Традиційними джерелами опалення для жителів нашої країни є газ і вугілля, однак тарифи зростають кожного року. Газові котли все ще домінують у промисловості, котельнях будинків і в приватних господарствах, але їх обслуговування обходиться все дорожче і дорожче. Ринок кліматичної техніки реагує на обставини, що склалися, пропонуючи альтернативні види опалення. Ми розповідаємо сум’янам, які варіанти можуть доповнювати або повністю замінити вже існуючі системи.

Під час війни ворог використовує газ як зброю та спосіб тиску на світову спільноту, ми маємо нівелювати цей вплив хоча б у своїй країні, обравши для побутового використання інші системи опалення.

Теплові насоси

За принципом отримання альтернативної енергії, ці пристрої є найекономічнішими, оскільки для обігріву використовують природне тепло. В основі їх роботи – перенесення тепла від менш нагрітого тіла до більш нагрітого. Ефективність теплонасосів настільки висока, що їх можна використовувати не тільки як додатковий, але і як основне джерело опалення приміщення.

  • Грунтові теплові насоси є повноцінною заміною газового котла і мають високу продуктивність в будь-який час доби і за будь-яких вуличних температурах. При цьому у них є кілька недоліків: висока початкова вартість і довгий період окупності (може бути більше 10 років), потрібні дорогі земляні роботи і ділянка землі для монтажу.
  • Повітряні теплові насоси дешевше і простіше встановлюються, але використовуються в основному в якості доповнення до газового котла, так як при мінусових температурах їх продуктивність падає. А це збільшує витрату електроенергії і витрати на опалення, що робить використання повітряного насоса економічно невигідним.

Установка теплонасосів виправдана, коли використання інших систем обігріву пов'язане з великими фінансовими витратами. Вони економічні, прості в експлуатації, не вимагають додаткової вентиляції повітря і вельми надійні, з точки зору пожежної безпеки. Теплові насоси компактні, працюють безшумно і добре зарекомендували себе при опаленні приватних будинків. Недоліком такого обладнання є невисока температура нагріву води – в порівнянні з твердопаливними і газовими котлами. В цьому випадку не підходять високотемпературні радіатори, і потрібні спеціальні 'низькотемпературні' або водяна тепла підлога.

Сонячні колектори

Сонячні колектори добре нагрівають воду в умовах яскравого сонця і тривалого світлового дня. У зимовий час сонячної енергії недостатньо, тому вони ніяк не можуть претендувати на роль постачальника гарячого водопостачання. У холодний сезон вони використовуються як додаткове джерело опалення приміщень. Перевагою геліосистем є використання невичерпного джерела безкоштовної енергії – Сонця. 

Сонячні колектори не засмічують навколишнє середовище, не вимагають витрат на видобуток і в південному кліматі дозволяють заощадити до 70-80% на обігріві. Енергія геліосистем застосовується для гарячого водопостачання, підігріву підлоги і води в басейні, а також для потреб виробництва. Існують літні і зимові колектори. Теплоагентом літніх геліосистем є вода, а зимових – антифриз.

Інфрачервоне електричне опалення 

Цей вид обігрівачів має ряд незаперечних переваг, в порівнянні з іншими опалювальними системами. М'який тепловий потік спрямований на предмети, які, в свою чергу, нагрівають навколишнє повітря. Виключена циркуляція пилу в приміщенні. Ці пристрої абсолютно надійні з точки зору пожежо - і вибухонебезпечності. Вони будуть функціонувати довгі роки без профілактичного обслуговування та ремонту, а також легко встановлюються в будь-яких типах приміщень. 

Температура поверхні інфрачервоних панелей ніколи не перевищує допустимого значення. Вони не сушать повітря і не спалюють кисень. Ці пристрої виготовлені з екологічно безпечного матеріалу, працюють безшумно і не створюють неприємних запахів. Саме тому їх часто використовують в дитячих установах, школах і лікарнях. Ці апарати не перевантажують електромережу, а економія електроспоживання при їх функціонуванні досягає 20-30%.



 

Камін

В якості альтернативного джерела опалення можна використовувати каміни з водяним контуром, повітряні та пелетні каміни. 

Камін з водяним контуром здатний не тільки обігрівати приміщення, але і служити альтернативним джерелом гарячого водопостачання. В його конструкції не передбачена автоматична завантаження дров, тому не слід розраховувати на постійну і стабільну подачу тепла в будинок. Доцільно використовувати камін як доповнення до газового котла або системі централізованого опалення. 

Повітряні каміни простіше встановлювати, але вони не передбачають підігрів води в системі опалення. У конструкції таких пристроїв ми маємо димохід і повітряні канали для кожної кімнати. На жаль, дрова в такі агрегати доведеться підкидати кожні дві-чотири години. Якщо Ви готові це робити, можете використовувати повітряний камін як єдиний обігрівач в будинку. В іншому випадку, він буде використовуватися як додаткове джерело опалення. 

Пелетний камін має важливу перевагу – бункер для палива. У нього можна завантажити досить велику кількість гранул, подача яких налаштовується автоматично. В автоматичну систему управління входить не тільки таймер і дозування завантаження, але і забезпечення безпечної роботи пристрою. Деякі моделі оснащені пультом дистанційного контролю, тому керувати роботою каміна можна, не встаючи з улюбленого крісла. ККД таких агрегатів досягає 80%.

Тепла підлога

Система «теплої підлоги» рівномірно прогріває повітря, не викликаючи сильної конвекції і забезпечуючи комфортний мікроклімат для всіх мешканців. Попри переваги, таке альтернативне опалення рекомендується поєднувати з іншою опалювальною системою.

Опалення на водній основі вимагає великих фінансових вкладень і істотних змін в інтер'єрі житла. Періодичне технічне обслуговування і вартість палива в традиційних системах автономного опалення також не викликають ентузіазму. Установка електропідігріву під плиткою, ламінатом, дерев'яною підлогою і паркетною дошкою позбавить вас від цих та інших проблем.

Для того, щоб остаточно визначитися із альтернативним опаленням квартири потрібно залагодити питання з централізованим опаленням, від якого можна відмовитися тільки всією багатоповерхівкою і при письмовій згоді кожного мешканця. 

Ефективність будь-яких альтернативних джерел опалення можна підвищити за рахунок енергомодернізації житла. Утеплення стін, заміна вікон та інші енергоефективні заходи поліпшують мікроклімат в домі і зменшують розмір комунальних платежів.

Покупка і монтаж 

Компанія Veyer - проектування, комплектування, монтаж, обслуговування інженерних систем у Сумах.

Епіцентр - купівля теплових насосів у Сумах.

Венкон - купівля теплої підлоги в Сумах.

Майстер на дім і Superdim - монтаж теплої підлоги в Сумах.

Епіцентр - купівля каміну в Сумах.

Послуги.ua - кладка печей та камінів у Сумах.

Сонце України - купівля та встановлення сонячних колекторів у Сумах.

Solensy - сонячні колектори для бізнесу в Сумах.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: