Завантаження ...

Новий газорозподільний оператор на Сумщині – як це вплине на тарифи та споживачів?

Новий газорозподільний оператор на Сумщині – як це вплине на тарифи та споживачів? фото

18 липня газорозподільна компанія АТ "Сумигаз" перейшла під державне управління Групи Нафтогаз. А з 1 жовтня розподілом газу на Сумщині опікується Сумська філія національного оператора ТОВ "Газорозподільні мережі України".

Яка ключова мета цих змін розповів в ефірі Українського радіо директор технічний сумської філії Євген Шинкаренко, пише Суспільне.

– Що зміниться для споживачів зі зміною товариства?

– Якихось суттєвих змін, окрім покращення нашої роботи не буде. Ми й надалі вдосконалюємо наші послуги та робимо все, аби задовольнити наших споживачів.

– Де можна знайти нові реквізити?

– Нові реквізити споживачі можуть побачити на платіжках. Звичайно, вони будуть розміщені на наших офіційних ресурсах (фейсбук-сторінці та сайті філії). Загалом, ми плануємо інформацію зі зміни реквізитів поширити різними каналами комунікацій.

– Споживачі газу отримують два рахунки: один за газ, другий – за його доставку. Чому розділили рахунки? І чи наразі зміниться ця ситуація?

– Так, дійсно, споживачі отримують два рахунки, адже два різні підприємства виконують дві різні функції: НАК "Нафтогаз України" надає газ, а Сумська філія "Газмережі" доставляє його до споживачів області. Рахунки й надалі будуть різними, але для зручності клієнтів вся інформація буде в одній платіжці.

– Які витрати потрібні для того, щоб ця система функціонувала?

– Витрати підприємства залежать від планових робіт та аварійних ситуацій. Під час війни складно говорити про бюджети, адже через обстріли для газовиків постає багато викликів.

Запорука системної роботи підприємства – відповідальні споживачі. Якщо вони передають коректні показники та вчасно сплачують за доставку, нам значно легше виконувати свої обов’язки.

– Як розподіляються ці витрати впродовж року?

– Упродовж року в нас є різні планові роботи, які необхідно виконувати. Якщо в плані поставлена задача замінити обладнання – це одні бюджети, якщо потрібно провести комплексне обстеження газопроводів – це вже інші бюджети. Це все контролює регулятор.

– Як, власне, визначається тариф? І яким він буде від першого жовтня? І у наступному році?

– Вартість доставки 1 м куб газу визначає НКРЕКП. Державний регулятор аналізує витрати та обсяги газу за рік, і, відштовхуючись від цих даних, встановлює фіксовану вартість доставки. Тариф на послуги розподілу природного газу не зміниться — для споживачів АТ "Сумигаз" – 1.608 грн/ м. куб. Він буде діяти під час дії воєнного стану та ще 6 місяців після його скасування, як прописано в законодавстві.

– Як визначається платіж за доставку газу для кожного споживача?

– Формула розрахунку дуже проста: розрахований обсяг газу множиться на встановлений тариф на послугу розподілу. Отриманий результат треба поділити на 12 рівних платежів, які необхідно сплачувати щомісяця.

– Чому розрахунок плати за доставку залежить від минулорічних обсягів споживання, а не від поточних?

– Такий принцип розрахунку встановлений регулятором. Нарахування за поточні обсяги не можна назвати точними. Як ми, наприклад, коректно розрахуємо доставку газу на початок опалювального сезону, якщо в попередньому місяці споживання було набагато меншим?

Річна замовлена потужність об’єкта формується за результатами минулого газового року, адже коректніше порівнювати споживання за один і той самий місяць у різний проміжок часу. Тобто, якщо в січні минулого року ви використали якусь кількість газу, то в січні наступного року вона буде подібною. Якщо споживач використає менше газу, відповідно в наступному році буде менша вартість доставки.

– За доставку газу мають платити також споживачі, які тимчасово не споживають газ? А якщо споживач у попередній рік газ зовсім не використовував?

– Так, платити все одно потрібно. Адже є річна замовлена потужність об’єкта, і для нього вивільняється певна кількість газу, незалежно від того чи користується споживач цим газом, чи ні.

Якщо споживач не використовував газ минулого року, то за таких умов у наступному газовому році, визначається мінімальний об’єм газу за замовчуванням, відповідно до кількості газових приладів – 39 м куб. для побутових споживачів у яких є лише газова плита, 126 м куб. – для побутових споживачів із газовою колонкою та плитою і 314 м куб – для побутових споживачів, які використовують газ комплексно, у тому числі мають газові опалювальні прилади, або об’єкти споживача, що не є побутовими.

– Що робити людині, яка тимчасово не споживає газ і не хоче отримувати платіжки?

– Все одно доведеться платити. Не платити можна лише в одному випадку, якщо споживач механічно від’єднаний від системи газопостачання та розірвав угоду. Тобто людина має прийти до сервісного центру, написати відповідну заяву про механічне від’єднання від системи газопостачання і тим самим припинити угоду, і лише після цього ГЗП не буде нараховуватися.

– Якими можуть бути наслідки для споживача?

– Проблеми можуть бути. Зокрема, якщо споживач вирішить знову відновити газопостачання – це буде в рази дорожче, ніж постійно сплачувати за розподіл природного газу. Це дуже великі затрати.

– Як отримати рахунок за доставку? Чи працюватиме сайт 104?

– Рахунок за доставку є у друкованих платіжках. Також його можна дізнатися в особистому кабінеті my.gas.ua. Також на сайті, без реєстрації, за спрощеною процедурою gas.ua. У віконці форми передачі потрібно ввести поточні покази та номер телефону й натиснути відправити. Також за допомогою SMS повідомлення на короткий номер 4647. Через чат-боти у Viber, Telegram, Facebook. А також за телефоном 066 300 28 88.

Розробники працюють над тим, щоб всі клієнти філій якомога швидше були забезпечені зручним сервісом. Наразі завершують останні налаштування. Назва сайту my.grmu.com.ua. Це буде єдиний сайт, на якому можна буде зареєструватися і вводити покази. Попередньо він запрацює вже з 15 жовтня.

Сервіси 104.ua давно неактивні.

– Ще одне питання, яке турбує споживачів: чому потрібно платити рівними частинами щомісяця, а не залежно від спожитих кубометрів у місяць?

– Це комфортніше насамперед для споживача. Адже влітку ми споживаємо мало, взимку – набагато більше, відповідно й платити довелося б по різному. А так є фіксована вартість, яку потрібно сплачувати щомісяця, не залежно від кількості спожитого газу.

– Чи означає те, що чим більше споживачів підключені до газової мережі, тим більші ваші доходи?

– Тут мова не про доходи. Як я вже говорив на початку, наша мета забезпечити безперебійне газопостачання. Чим більше споживачів – тим менша вартість доставки на кожного. А ми як підприємство принесемо ще більше користі, як людям, так і нашій державі.

– Є споживачі, які здійснюють оплату за послуги наперед. Чи можна розраховувати, що ці кошти переведуть на рахунки філії?

– На жаль, ні, ці кошти не будуть переведені. Однак, хвилюватися не потрібно, адже споживачі можуть їх повернути.

Для цього потрібно звернутися до найближчого Центру обслуговування клієнтів із пакетом документів, що включає: письмову заяву, копію паспорта та ідентифікаційного коду, довідку з банку з реквізитами карткового рахунку, копії квитанцій на суму переплати. Щоб зекономити час, радимо завчасно дізнатись у Контакт-центрі або Центрі обслуговування клієнтів розмір вашої переплати.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: