Завантаження ...

Подолати рак молочної залози без каліцтва: інтерв'ю з сумським мамологом

Подолати рак молочної залози без каліцтва: інтерв'ю з сумським мамологом фото

Рак молочної залози, одне з найбільш поширених захворювань у жінок. Так, за даними Національного канцер-реєстру України , станом на 2022 рік, на обліку перебувало 167 848 жінок, яким діагностували рак молочної залози, з них 5 604 – з Сумської області.  У Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози ми вирішили запитати у сумського лікаря-мамолога та пластичного хірурга Івана Лукавенка про те, чи можна запобігти раку та як його перемогти.

Іван Лукавенко – кандидат медичних наук, мамолог, хірург та пластичний хірург, який вже понад 10 років обстежує та лікує хвороби молочних залоз. Лікар займається й естетичною хірургією, яка дозволяє жінкам відчувати себе впевнено після перенесення навіть найскладніших захворювань та патологій.


Страх захворіти та втратити молочну залозу


За словами Івана Лукавенка, рак молочної залози зазвичай у жінок асоціюється зі страхом захворіти та втратити молочну залозу. Проте боятися раку не варто, треба знати, як його випередити, побороти та жити у гармонії з собою та своїм тілом:

«Сучасна мамологія – це як раз про якісне дослідження молочної залози та її естетику. Я хочу наголосити на тому, що сьогодні рак молочної залози – це не про каліцтво. Адже разом із видаленням ракової пухлини, завдяки сучасній медицині, є можливість її і реконструювати. Мастектомія може бути проведена одночасно із реконструкцією молочної залози – це симбіоз хірурга-онколога та пластичного хірурга. Операція полягає у видалені молочної залози, в якій виявлено пухлину та одночасне її відновлення за допомогою імпланту. Це дає змогу видалити злоякісну пухлину та  зберегти естетичну форму грудей»


«Подібні операції доцільні й на етапі профілактики. У приклад я завжди наводжу рішення Анджеліни Джолі щодо проведення подвійної мастектомії – операції з видалення молочних залоз, аби зменшити ризик її захворювання на рак грудей. Акторка втратила маму та бабусю через рак молочних залоз і, пройшовши обстеження, дізналася про генетичну вразливість до цього онкологічного захворювання на 87%. Після комплексної операції з видалення та відновлення молочних залоз цей показник ризику впав до 5%.  Це сучасний приклад успішної профілактики спадкового раку молочної залози»


Спадковий рак


Спадковий рак молочної залози  – це зараз не якась історія з підручника, а цілком реальний аналіз на генетичний рак, який можна здати і отримати відповідь чи є у пацієнта ризик захворювання. Показання до цього генетичного дослідження наступні:

  • близькі родичі хворіють на рак молочних залоз;
  • вражається доброякісними хворобами парний орган, наприклад, в обох залозах почергово починають зріти доброякісні пухлини;
  • захворювання молочних залоз проявляються в ранньому віці або до вагітності;
  • якщо є супутні хвороби яєчників, щитоподібної залози.

«Чому аналіз на генетичний рак - це важливо? Бо стає зрозуміло, чи передається він вашим дітям. Також, для тих хто проходить екстракорпоральне запліднення, є наразі можливість обирати ембріони, які позбавлені цього гену. Тобто вже заздалегідь обирати здоровий ембріон, який не буде хворіти. Така практика є в Україні. Цим займається Дмитро Шапочка – лікар-генетик, що  працює в Києві»


Попередити рак

Насправді попередити рак цілком можливо і доступно – достатньо вчасно проходити профілактичні обстеження у лікаря. Наразі Міністерство охорони здоров'я дозволяє жінкам усіх вікових категорій пройти обстеження молочної залози безоплатно, маючи направлення від сімейного лікаря. Це можна зробити в будь-якому медичному закладі, який має договір з НСЗУ. Тож, обстеження молочних залоз – це не про щось недоступне, це більше про відповідальність самої жінки.

«Мене також часто запитують про вік, з якого варто починати проходити обстеження у мамолога. Моя рекомендація – починати це робити з того віку, з якого вже формується молочна залоза. Це може бути і 10,і 12, і 14 років. Адже підліткові патології – це далеко не поодинокі випадки й дуже часто зустрічаються на практиці. Планово обстежуватися варто раз на рік, якщо, звісно, відсутні скарги, наявність передпухлинних захворювань, наприклад, мастопатія, фіброаденома. Адже у таких випадках графік відвідування лікаря-мамолога, узгоджується безпосередньо з вашим спеціалістом» 


Міфи мамології


За часи радянського союзу було вигадано багато міфів, найпопулярніші – це вплив менструального циклу на результати обстеження молочної залози та користь самообстеження. Спричинені ці міфи були недостатньою турботою жінки про своє здоров'я: вона могла не слідкувати за своїм циклом, і, звісно що, не відвідувати лікаря-мамолога.

«Хочу сказати, що сучасна УЗД-діагностика дозволяє зробити якісне обстеження незалежно від фази менструального циклу. Тому оці всі поради щодо планування візиту до спеціаліста на 5-12 день менструального циклу є застарілими та неактуальними»

Другий популярний міф – це про користь та важливість самообстеження.

«Самообстеження – це абсолютне зло, бо у пацієнта  це породжує фобії, а спеціалісту жодної інформації не надає. Адже шляхом пальпації молочних залоз точний діагноз поставити неможливо. Чомусь коли ми говоримо навіть про обстеження побутової техніки – ніхто не радить її обстежувати самому. Це довіряють професіоналам, але разом з тим самообстеження грудей залишається актуальним. Невже молочні залози вважаються більш простою системою? Таке упередження дуже шкодить, адже іноді жінка вважає, що якщо вона самостійно провела обстеження – цього цілком достатньо. Її нічого не турбує, а отже і до лікаря йти не треба. Проте самообстеження молочної залози не замінює профобстеження. Адже є такі захворювання, які можуть на початкових стадіях проходити безсимптомно і це як доброякісні, так і злоякісні пухлини. Тому не нехтуйте своїм здоров'ям та не бійтеся довіритися професіоналу»


«Пам'ятайте: рак молочних залоз  – не вирок. Своєчасна діагностика, лікування, довіра спеціалісту та віра в одужання – потужна зброя у боротьбі з цим захворюванням. Головне не піддаватися страху, піклуватися про своє здоров'я та звертатися до мамолога не лише, коли болить»


 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: