Завантаження ...

У Сумах відбудеться фестиваль «Ніч міста» - що відомо

У Сумах відбудеться фестиваль «Ніч міста» - що відомо фото

Після повномасштабного вторгнення сумчани зовсім забули, як це насолоджуватись витворами мистецтва, заховавшись у своєрідній скарлупі буденності. 20 жовтня о 12:00 була проведена пресконференція культурно-мистецького фестивалю «Ніч міста», який відбудеться 4 листопада. Що розповідали організатори про цей захід, читайте у матеріалі нашого кориспондента.


«Арт порятунок. Відновлення через мистецтво»

4 листопада у Сумах відбудеться шостий культурно-мистецький фестиваль «Ніч міста». Створений він для того, щоб надати можливість представникам місцевого креативного середовища реалізувати свої проєкти, отримати натхнення для позитивних змін в сучасних умовах війни, показати сум'янам різноманіття міського культурного середовища.

«Над «Ніч міста» ми працюємо з початку літа, тобто по завершенню «Ніч музеїв» ми одразу перейшли до цього проєкту. 8 вересня ми заключили угоду й нам потрібен був ще час для підготовки, тому обрали саме 4 листопада», – розповідає директорка КУ «Агенція промоції Суми» Юлія Левченко.

У 2023 р. фестиваль відбуватиметься під слоганом «Арт порятунок. Відновлення через мистецтво». Організатори вважають, що у цей складний час у охопленому війною прикордонні так важливо зберегти себе справжнього, досягти емоційної стабільності, відновитися через мистецтво.

«Зараз надважливо дати сумчанам видихнути, погуляти містом, зробити якесь відкриття та відпочити. І все це вони зможуть зробити у центрі міста 4 листопада», – ділиться з нами Станіслав Поляков, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади.

«Тематикою проєкту є гордість за наше місто, за тих, хто відстояв його та не дав сумчанам опустити руки. Цей проєкт про незламність сум’ян, як народ. Нам є чим пишатись, адже таких людей як у нас – нема ніде. Такого бойового та цілеспрямованого народу. І ось про це буде наш захід «Ніч міста», – розповіла нам Ольга Скрипник.

Що заплановано?

4 листопада у рамках фестивалю діятимуть 24 локації, на яких проходитимуть понад 30 різноманітних активностей: майстер-класи, концерти, виставки, фотозони, фотосесії, театральні перформанси, лицарські поєдинки.

Відвідування усіх локацій безкоштовне. Проте, на деякі активності потрібна попередня реєстрація за гугл-формами чи телефоном. Реєстрація почнеться з 28 жовтня. Детальну інформацію про заходи та умови реєстрації буде розміщено на сторінках фестивалю у соцмережах Instagram та Facebook.

«Ми маємо багато локацій, які не передбачають масове скупчення, тим не менш, більше локацій ми маємо саме у підвальних приміщеннях, тобто сховищах. Біля кожного місця події, буде розвішена інформація стосовно найближчого укриття. І в разі повітряної тривоги, волонтери чи працівники будуть повідомлять про це та допомагати пройти до укриття. Звичайно, якщо локація розташована у сховищі, то роботу свою припиняти воно не буде», – розповідає Юлія Левченко.

На пресконференції були присутні самі учасники фестивалю, вони поділилися з нами подробицями деяких локацій.

«Виставка «Містечко майстрів» присвячена українському народу, нашим електрикам, медикам та іншим. На ній ви зможете побачити те, як діти сприймають наш сьогоднішній світ, їх надії, сподівання, страхи. Також на цій локації буде представлена виставка «Диво-мереживо, де буде представлено не тільки картини, а й різноманітні розваги. «Крестики-нулики» як для дорослих, так і для дітей. Поле розміром 1,50 на 1,50. Буде велетенська розмальовка на якій буде зображено наше місто та ЗСУ. Ви зможете разом з іншими розмалювати наше місто саме у тих барвах, у яких бачете його, а потім написати свою мрію, щоб вона точно здійснилася. Для діток буде аква-грим», – поділилася з нами Наталія Москаленко, майстриня, організаторка локації «Містечко майстрів».

«Скоріше за всього, упродовж вулиці Соборна будуть розставлені 14 воскових фігур різної форми. Я сподіваюся, що вони будуть прикрашати наше місто не тільки під час цього проєкту, а й на далі. Кожен бажаючий, звичайно, зможе сфотографуватись з ними. Буде невеличка альтаночка та багато чого іншого», – розповіла Світлана Качуровська, художниця, організаторка локацій Ярмарок листівок «Орнамтики допомагають ЗСУ» та Контактні скульптури «Орнамтики».

«Під час показових боїв на локації лицарства, так би мовити, буде збережена техніка безпеки. Чому? Бо під час показових боїв використовується справжня зброя, тобто справжні мечі. Показ таких боїв буде орієнтуватися на кількість людей, тобто точного розкладу немає. Ви зможете одягнути обладунки на себе та спробувати себе у якості лицаря. Якщо буде бажання, зможете не тільки зфотографуватись з нашим актором, а й спробувати побити його залізом. Слід зауважити, що спробувати себе у цьому можуть усі бажаючи не залежачи від гендеру», – проінформував Богдан Калініченко, учасник клубу середньовічного бою «Князь Суми», організатор локації Місце, де можна побачити людей в обладунках і спробувати себе у якості лицаря.

Організаційні моменти

У 2023 році культурно-мистецький фестиваль «Ніч міста» буде організовано спільно з ГО «АРТ КРИЛА», реєстрація на деякі локації почнеться 28 жовтня. Профінансовано захід за рахунок допомоги урядів Канади, Фінляндії, Швеції, Швейцарії, Великобританії та Сполучених Штатів. Офіційного відкриття фестивалю не буде, локації просто почнуть роити з 4 листопада з 11:00 до 22:00.

Під час заходів фестивалю буде проводитись благодійний збір коштів на придбання автомобіля для 25-ої ОПДБр. Ціль - 250 тис. грн. На сьогодні зібрано з потрібного 10 890 грн. (8 330 грн. на банку та 2 560 грн. у скриньку).

«На ближній локації буде поставлена скринька й усі бажаючі можуть приєднатися до благодійного збору, пожертвувавши суму, яку зможуть», – каже Юлія Левченко.

Підготувала Біловол Наталія, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: