Завантаження ...

Сумський письменник випустив нову книгу

Сумський письменник випустив нову книгу фото

Сумський письменник і журналіст Євген Положій повідомив про нову книгу “Фінальний епізод”.

“Дорогі друзі. В листопаді виходить моя нова книга, роман «Фінальний епізод (війни, що триває 400 років)» (Харків, VIVAT, 2023, 567 стор.). Видавництво вже відкрило передзамовлення по приємній ціні. Тож можна скористатися цією опцією. Фізично книга буде доступна з 15 листопада. І саме 15 листопада розпочнеться авторський тур Україною. Про деталі – коли, де і з ким – повідомлю згодом.

Якщо хтось захоче організувати зустріч із автором в своєму місті або он-лайн, купити книгу або написати відгук, пишіть, будь ласка, в особисті повідомлення.

Для того, щоб розказати про книгу, про героїв, про прототипів героїв, про те, як створювався текст і чому текст створений саме тепер, під час війни, автор придумав «Епізодник» - серію запитань і відповідей. Ви можете ставити додаткові запитання безпосередньо у коментарях або в особистих повідомленнях. З них будуть створені нові «епізоди».

Епізод 1. Про що книга «Фінальний епізод (війни, що триває 400 років)»?

«Фінальний епізод» - історія життя 55-річного євангелістського пастора з Маріуполя Григорія Мотуза, багатодітного батька, волонтера, військового капелана – і, в той же час, це універсальна історія цілого покоління. Історія його родини, що родом зі Слобожанщини та Речі Посполитої. Історія про те, як малолітні бездомні сироти, злочинці та наркомани перемагають обставини і виростають у справжніх людей. Про те, як людина радянсько-російської культури еволюціонує в україноцентричного громадянина. Про кілька місяців Широкої війни 2022-го, і, в той же час, подорож вглиб історії України, що б’ється за своє існування 400 років. Читач опиниться в слобожанській слобідці 17 сторіччя, куди козаки-переселенці волами тягнуть зі своєї малої батьківщини дерев’яну церкву; в «столипінському» вагоні, що сотню років возить українських в’язнів до Сибіру; зустрінеться в радянській тюрмі у Вільнюсі з жорстоким маніяком; побуває в Маріуполі березня-квітня 2022 р., де мешканці намагаються вижити під російськими бомбами; в бомбосховищах заводу ім. Ілліча, де героїчно тримає оборону українська морська піхота; в російських жіночих «зонах» для українських військовополонених; в Харкові, люди якого встають на захист рідного міста; попрацюють в "сірих зонах" біля лінії фронту разом із "Капеланським батальйоном"; побувають в Польщі та Німеччині, де намагаються облаштувати своє життя українські біженці.

«Фінальний епізод» - масштабне полотно, найкращий текст, написаний мною. Сучасний дорослий роман, створений на основі реальних людських історій та архівних матеріалів. Ще до війни автор протягом трьох років записав із прототипом головного героя пастором Геннадієм Мохненком 14 великих інтерв’ю. Звісно, тоді планувалася зовсім інша книга, проте війна внесла свої корективи, тож останні інтерв’ю про Маріуполь і роботу волонтерського капеланського батальйону, як і інші історії, зважаючи на час і відстані, записувалися по телефону в 2022 р.

Буду вдячний за поширення. З нетерпінням чекаю на зустрічі”, - написав письменник у фейсбуці.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: