Завантаження ...

Рідні військовослужбовця, який захищав Суми в перші дні війни, просять надати загиблому звання Герой України

Рідні військовослужбовця, який захищав Суми в перші дні війни, просять надати загиблому звання Герой України фото
Дружина загиблого на війні Ярослава Маландій створила електронну петицію щодо присвоєння йому звання Героя України (посмертно).

Ярослав Маландій народився 10 серпня 1982 року в місті Суми. Навчався у школі №19, закінчив ПТУ №2, потім працював в АТ «СМНВО-Інжиніринг».

У 2016 році Ярослав став на захист Батьківщини. В зоні АТО він був водієм-електриком в управлінні командира батальйону взводу зв’язку військової частини А4532, А1376, А4583 сухопутних військ Збройних сил України. З 2019 року сум'янин захищав Україну на посаді старшого водія 1-го мотопіхотного відділення 2-го мотопіхотного взводу 2-ї мотопіхотної роти.

«Протягом всіх цих років служби з Ярославом служив і його військовий пес породи пітбуль, на ім’я Харіс. 23 березня 2020 року під час виконання бойового завдання в автомобіль, яким кермував мій чоловік, влучив снаряд. Цей пес закрив собою Ярослава, врятувавши того разу йому життя. Мій чоловік зміг врятуватися і витягти з понівеченої автівки побратима. На знак вдячності Харісу за своє врятоване життя, він привіз додому його цуценя, яке назвали Кімою», - розповідає дружина загиблого Олена Маландій.

За час служби чоловік отримав чимало контузій. Але після пережитої того дня травми Ярослав звільнився з військової служби.

У перший день повномасштабного вторгнення Ярослав Маландій став на захист рідного міста, долучившись до територіальної оборони Сум. А згодом знову приєднався до лав Збройних сил України. Сум'янин  продовжив службу у військовій частині А0222, де був навідником 2-го механізованого відділення 2-го механізованого взводу 5-ї механізованої роти 2-го механізованого батальйону.

19 травня 2023 року Ярослав Маландій загинув від отриманих поранень під час ворожого мінометно-артилерійського обстрілу в районі населеного пункту Авдіївка, Донецька область.

«Він до кінця свого життя був відданим військовій присязі на вірність українському народу. Без батька залишилася неповнолітня донька, яка є інвалідом дитинства. Це тільки невеличка частина більше ніж п’яти років служби мого чоловіка. Це був його свідомий вибір. І він із честю виконував обов’язок щодо захисту своєї держави та до останнього подиху був вірним присязі українському народу та Україні. Маландій Ярослав – справжній герой, який заслужив найвищої державної нагороди – Героя України (посмертно). Україна – мати найкращих синів своїх. Герої не вмирають! Вічна пам’ять всім, хто віддав своє життя за наше світле майбутнє», - говорить Олена Маландій.

Станом на 25 жовтня 2023 року петиція набрала 14 095 підписів із 25 000 необхідних. До завершення збору підписів залишилося 56 днів.

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: