Завантаження ...

На Сумщині зростає кількість хворих на COVID-19

На Сумщині зростає кількість хворих на COVID-19 фото
COVID -19 не відступає та залишається однією з причин зростання захворюваності на ГРВІ у Сумській області. Про це під час брифінгу повідомила Олена Бойко, заступниця начальника Сумської військової адміністрації.
Так, станом на 27 жовтня, від початку 2023 року на грип, ГРВІ та COVID -19 захворіло 4 320 жителів Сумської області, у тому числі 2 180 дітей.
У двох районах Сумської області перевищений епідпоріг. Зокрема у Сумському (490,3 випадків на 100 000 населення)  та Роменському (507,7 випадків на 100 000 населення).
За попередній тиждень на Сумщині кількість захворюваності на ГРВІ зменшилася на 378 випадків, натомість хворих на COVID -19 побільшало.


COVID-19 на Сумщині

Динаміка захворюваності на COVID -19 на Сумщині зростає. Так, в період з 20 по 26 жовтня в області зареєстрували  325 випадків захворювання, що на 93 більше, ніж за попередній. За словами Олени Бойко, таке підвищення відповідає прогнозованому сезонному росту на фоні загальної захворюваності ГРВІ, як і в інших регіонах України.
Проте в області фіксують і перебіг захворювання на COVID -19 у тяжкій формі. Минулого тижня від коронавірусної хвороби померло два мешканці Сумщини – люди похилого віку, які не були вакциновані та мали супутні захворювання.
Щодо стаціонарного лікування, то станом на сьогодні 94 мешканці області мають позитивний результат ПРЛ-тесту на COVID-19, а ще у 9 пацієнтів підозрюють коронавірус. Серед них 33 хворих отримують кисневу терапію. До реанімації потрапили троє пацієнтів із COVID-19, з них двоє перебувають на штучній вентиляції легень.
В Сумській області розгорнули 387 інфекційних ліжок у 17 закладах охорони здоров’я (260 дорослих ліжок, 126 – дитячих). Також облаштували 41 місце для хворих на ковід у реанімаційних відділеннях. На випадок ускладнення в області можуть додатково задіяти потужності 45 відділень  на 2121 місце.


Щеплення проти грипу та COVID-19

Як захід специфічної профілактики, на Сумщині проводиться вакцинація проти грипу. Кількість осіб, запланованих на імунізацію становить 20 562 особи.

«Вакцинація проти грипу не включена до Національного календаря щеплень як обов’язкова. Але на прикладі  COVID -19 ми вже могли спостерігати ефективність щеплень коли тяжкі форми захворювань, в тому числі зі смертельними наслідками реєструвались в 10 разів рідше серед вакцинованих. Вакцина доступна в аптечній мережі під замовлення», - говорить Олена Бойко.
В області продовжується щеплення проти COVID -19. Станом на 27 жовтня 2023 року  жителі Сумщини зробили 1 048 712 щеплень від  початку вакцинаційної кампанії.
«На сьогодні пункти вакцинації від ковіду у нас розгорнуті на базі закладів охорони здоров’я і первинної ланки і в опорних закладах, в районних лікарнях. Крім того, на території міста Суми вакцинація відбувається також силами центру соціально небезпечних захворювань», - говорить Олена Бойко.


Сумщина забезпечена достатньою кількістю вакцини проти COVID -19. Наразі в наявності вакцина Pfizer-BioNTech (Comirnaty). Щеплення проти коронавірусної хвороби є безкоштовним для всіх верств населення.
Загальний рекомендований курс складається з первинної вакцинації (2 щеплення з інтервалом в 21-28 днів) «Pfizer» проти COVID -19 та першого бустера(через 5 місяців первинного курсу), тобто 3 щеплення.
Другу бустерну дозу МОЗ радить вводити через 4 місяці після першого бустерного щеплення.

 «Незмінною залишається система тестування. На сьогодні всі сімейні лікарі у нас мають швидкі тести і, за зверненням пацієнта, сімейний лікар може запропонувати пацієнту пройти тест на COVID -19. Тому звертаюся до всіх громадян: при виявлених у себе перших ознак такого захворювання не зволікайте та звертайтеся до сімейного лікаря», - говорить Олена Бойко.


 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: