Завантаження ...

У Сумській облраді не схотіли повертати Троїцький собор у комунальну власність

У Сумській облраді не схотіли повертати Троїцький собор у комунальну власність фото

10 листопада на сесії Сумської обласної ради були присутні 47 депутатів. Одне із питань, за яке вони голосували — повернення Троїцького собору у Сумах в обласну комунальну власність, проте голосів для прийняття рішення не вистачило.

Під час сесії до трибуни вийшли депутати Олег Медуниця та Ігор Збукарєв. Політики обурені, бо, кажуть, їм не надають слова: "Коли затверджували порядок денний, я просив слово, двічі просив! (вириває мікрофон) Ви отак розумієте, по-хамськи?".

За кілька хвилин Олег Медуниця виступив, пише Суспільне. За його словами, він та ще два депутати зареєстрували проєкт рішення про повернення Троїцького собору в обласну комунальну власність: "Я нещодавно слухав владику Євлогія, так званого. 45 хвилин його проповідь недільну в записі. Де він паплюжив президента, іронізував, що він казав на Томос - термос. Фактично, розпалював міжнаціональну ворожнечу. І це все робиться з приміщення обласної комунальної власності. Що вони там роблять? І мій проєкт рішення міг би виправити цю ситуацію".

Мова йде про звернення митрополита від 21-го жовтня. "Зеленський, який на Томос говорив термос. І говорив, що я не буду вказувати, кому в яку церкву ходити. Що робить тепер з нами? Ми йшли голосувати за нього, тому що він сказав, що не буде лізти в церкву — обманув! Є красиве українське слово — збрехав", — йдеться у зверненні Євлогія.

Депутати просили повернутися до формування порядку денного і проголосувати за рішення про Троїцький собор знову, але голосів для цього не вистачило.

"Це вопрос політичний, європейський, тому що агресор спекулює на цьому. В нас немає підстав, навіть, якщо ми приймемо це рішення, в нас немає підстав передати цей Троїцький собор, тому що там і громада, він юридично був переданий, це тільки може вирішити суд або Верховна Рада. Ми чекаємо, що Верховна Рада вирішить", — зазначив голова Сумської облради Віктор Федорченко.

Проєкт рішення про повернення Троїцького собору зареєстрували Олег Медуниця, Ігор Збукарєв та Володимир Войтенко. Він набрав 21 голос “за” з 33-ох необхідних.

"Мої колеги мене не підтримали. Ми будемо далі працювати. Голова просто брутально не давав мені виступити на сесії, не давав слова, я там кричав в мікрофон, я махав руками", — сказав депутат Сумської облради Олег Медуниця.

Історична споруда Троїцького собору рішенням Сумської облради була передана у 2007 році релігійній громаді Української Православної Церкви Московського патріархату. 26 травня 2023 року на сесії обласної ради архієпископ ПЦУ Мефодій просив передати собор у користування Православній Церкві України.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: