Завантаження ...

Компенсації за пошкоджене житло на Сумщині – чиновники розповіли, як йде процес

Компенсації за пошкоджене житло на Сумщині – чиновники розповіли, як йде процес фото

З початку повномасштабного вторгнення сумчани втратили не тільки близьких їм людей, а й власні домівки. То що робити, коли у наш час знайти додаткові гроші на новий дім чи ремонт зруйнованого – майже нереально. 14 листопада начальник управління містобудування та архітектури Володимир Биков провів прес-брифінг на тему впровадження на Сумщині державної програми «єВідновлення». Що він розповів, читайте у матеріалі нашого кореспондента.


Триває подача заявок на компенсації

10 травня 2023 року розпочав свою роботу перший етап електронної публічної послуги «єВідновлення». Ця послуга стосується надання компенсації за збитки, які виникли внаслідок бойових дій, терористичних актів та диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України. Заяви на отримання компенсації подаються до Державного реєстру майна за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема через мобільний додаток Порталу Дія.

Щоб подати заявку на «єВідновлення» вам потрібно: зайти до мобільного додатку Порталу Дія, знайти внизу віконце з написом «Послуги» та натиснути його. Прогорнувши вниз ви зможете наштовхнутися на «єВідновлення» біля якого знаходиться стікер будинку. Далі вас перенесе на окрему сторінку з 3 етапами: повідомлення стосовно пошкодженого майна, подача заявки на виплату або сертифікат на житло. Для того, щоб отримати виплату, спочатку потрібно повідомити про неї. Натискаєте на найперше віконце та поетапно відповідаєте на усі питання.

У Сумській області створено та діє 39 комісій з розгляду питань, пов'язаних із наданням компенсації за збитки на об'єктах нерухомого майна, які пошкоджені чи знищені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, ініційованих збройною агресією російської федерації проти України.

Протягом півроку функціонування електронної публічної послуги «єВідновлення» мешканці області подали 1623 заяви щодо отримання компенсації за пошкоджене майно. З цього числа 1120 осіб отримали позитивне рішення щодо компенсації на загальну суму 102 924 793 тис. грн. Зазначено, що 1037 мешканців отримали компенсацію за пошкоджене майно, сума якої склала 82 567,139 тис. грн.

Охтирська територіальна громада прийняла найбільше рішень щодо надання компенсації - 550 позитивних рішень на суму 55 496 889 тис. грн. Це становить 54% від загальної суми компенсацій у всій області.

«На сьогоднішній день, робота по «єВідновлення» у нашому регіоні налагоджена. Ніяких проколів чи затримань послуг не спостерігається. А коли вони й були, то через якісь технічні обставини, які на сей момент вже вирішили. На це вказують наші показники, які одні з перших по Україні», - поділився Володимир Биков.

Сертифікат – як другий етап компенсації збитків

15 серпня 2023 року стартував другий етап компенсацій, який приймає заяви щодо відшкодування за зруйновані об'єкти житлового призначення. Цей етап не лише надає можливість отримати компенсацію, але й ініціює видачу Сертифікатів на придбання нового житла, як засобу відшкодування за зруйноване майно.

Відшкодування надається усім, у кого житло:
- зруйновано внаслідок бойових дій після 24 лютого 2022 року;
- розміщено на території, що не була окупована до 24 лютого 2022 року;
- не підлягає відновленню: визнане непридатним для життя після оцінки комісії;
- має власника: заяву може подати людина, яка має право власності на житло.

Станом на 13.11.2023 мешканцями області направлено 88 заяв щодо надання компенсації за зруйноване майно та прийняті рішення щодо компенсації за зруйноване майно 22 жителям області на суму 23 191 121 тис. грн.

«У цілому, середній показник по цим будівлям у залежності від розміру варіюється. Слід зауважити, що говоримо ми про хатинки у селах чи смт. Коли ми переглядали останній раз по комісіям, сума була від 600-800 тис. до мільйона й півтора. Саме на таку цифру можна отримати Сертифікат на придбання житла. Також, опрацьовується питання стосовно не бажання господарів отримувати Сертифікат, а відремонтувати будівлю», - прокоментував Володимир Биков.

Підготувала Біловол Наталія, MistoSumy.com
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: