Завантаження ...

Охорона культурної спадщини у Сумській області

Охорона культурної спадщини у Сумській області фото
Суми славляться своїми пам’ятками культури автентичності. Через це, дуже важливим постало питання їх збереження та охорони. 14 листопада начальник управління містобудування та архітектури Володимир Биков провів прес-брифінг на тему впровадження на Сумщині державної програми «єВідновлення» та зачепив тему культурної спадщини Сумської області. Що він розповів, читайте у матеріалі далі.

На сьогоднішній день, в області існує 474 пам’ятника культурної спадщини, які перебувають на державному обліку. З них 61 – національні, 413 – місцеві.

«Кількість пам’яток було визначено ще у 90-х роках, коли представником президента сумської області був Єпіфанов. Було рішення сесії та наукові роботи виконані існуючим на той час інститутом архітектури. Де було визначено кількість об’єктів культурної спадщини. У моєму розумінні, 474 пам’ятника – це далеко не всі, які є. В історико-опорних планах зазначаються пам’ятники, які рекомендуються до включення до культурної спадщини. Для Сум, наприклад, знаковим є кадетський корпус, який на сьогоднішній момент не є пам’ятником культури з різних причин. До цього ж переліку можна віднести театр Щепкіна», - прокоментував Володимир Биков.

Комісія з оцінки виконання вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» управління містобудування та архітектури Сумської обласної державної адміністрації провела огляд стану збереження пам'яток архітектури для визначення рівня їх вразливості до знищення, руйнування чи пошкодження.

Були проінспектовані будівлі «Готель» на вулиці Соборна 44, «Міська ратуша» на вулиці Соборна 33 і «Житловий будинок» на вулиці Соборна 32 у місті Суми. Здійснено візуальний огляд та фотодокументацію стану будівель, перевірено наявність облікової документації та охоронного договору. Після здійсненого огляду виявлено, що в будівлі «Готель» під охороною номер 31-См існують значні ушкодження, багато вибоїн у цегляних конструкціях та наскрізні тріщини. Для усунення ризику знищення цієї споруди необхідно вжити комплекс ремонтних (реставраційних) заходів для виправлення виявлених недоліків і збереження пам'ятки. Важливо зауважити, що на цей об'єкт було укладено охоронний договір від 19.11.2013 р. №8, проте вимоги цього договору власником не дотримуються, що є порушенням законів України.

Під час інспекції «Міської ратуші» за номером охорони 28-См виявлено пошкодження, такі як тріщини та отвори для встановлення обладнання кондиціонування. Штукатурка будівлі вимагає оновлення. Для усунення ризику знищення цієї споруди необхідно провести комплекс ремонтних (реставраційних) заходів для збереження пам'ятки. Важливо відзначити, що на цей об'єкт відсутній охоронний договір, що може створювати проблеми в забезпеченні його захисту.

Під час огляду «Житлового будинку» за адресою вулиця Соборна 32, із застосованою системою захисту І66-См, виявлено, що частина декоративних балконів перебуває в аварійному стані, центральний, дворовий та бокові фасади потребують оновлення. Крім того, «Оглядова вежа» втратила елементи ліпнини, які не були відновлені. Для усунення ризику пошкодження цієї споруди необхідно провести комплекс ремонтних (реставраційних) робіт з метою збереження пам'ятки.

На пам’ятку місцевого значення укладений Охоронний договір від 19.06.2019 №7, вимоги  якого власником не виконуються, що є порушенням закону України.

«На сьогоднішній день, при здійсненні моніторингу на Соборній вулиці, помітили, що йде заміна вікон. Тобто дерев’яні змінюють на пластикові. Це також є порушенням законодавства, але, щоб притягнути людину до відповідальності – ми повинні змусити власника зробити охоронний договір. Інакше – ніяк. Тому можу з впевненістю сказати, що робота над пошуком та документацією стосовно подібних пам’ятних культур почалася повним ходом», - розповідає Володимир Биков.

Молоді фахівці-архітектори, що брали участь у заході «Street to Street» з буквально «палаючими очима» почали працювати над цим питанням, як зазначає пан Володимир.


Підготувала Біловол Наталія, MistoSumy.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: